Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tréneri sa upokojili. Už vám hlavu nik neodhryzne

Hoci konečné umiestnenie nebolo ideálne, v hodnotení slovenských hokejistov po Nemeckom pohári prevládali pozitíva. Tréner Craig Ramsay a generálny manažér Miroslav Šatan vyjadrili spokojnosť aj s troma nováčikmi, ktorí si odbili debut v najcennejšom drese. Medzi nimi bol Peter Šišovský (29). "Na medzinárodnej úrovni je to viac o zodpovednosti. Veľa som sa naučil a viem, kde sa mám zlepšovať," vraví útočník Detvy.

11.11.2019 16:52
Peter Šišovský, Foto: ,
Nájazd Petra Šišovského proti švajčiarskemu brankárovi Melvinovi Nyfflerovi.
debata

Ako na vás zapôsobila pochvala od prvého muža slovenského hokeja?

Zaregistroval som Šatanove slová. Hráčovi takáto pochvala pridá energiu navyše a zároveň je to motivácia do ďalších zápasov.

Keď ste sa pred sezónou upísali Detve, verili ste, že pozvánka do reprezentácie príde skrz pôsobenia pod Poľanou?

Mal som trochu komplikovanejší začiatok sezóny a nad národným tímom som neuvažoval. Avšak priznám sa, že dostať šancu v reprezentácii bola moja ambícia v blízkom čase. V tom nebudem klamať. Len som nečakal, že to príde tak rýchlo.

V extralige máte viac ako bod na zápas. Mali ste echo, že vás Ramsay so Šatanom sledujú?

Dostal som podobnú informáciu pred dvoma rokmi, keď sa mi darilo vo Zvolene. Ale tentoraz to bolo prekvapenie. Nefiguroval som v pôvodnej nominácii. O to bola radosť väčšia, keď ma dodatočne donominovali.

V Detve vám patrí úloha lídra. Bolo náročné pre vás prijať úlohu v reprezentácii v treťom či štvrtom útoku?

Pozíciu som mal odlišnú, ale v prvom rade bola pre mňa reprezentácia nová skúsenosť. Dostal som šancu hrať s veľmi dobrými hokejistami. Filip Krivošík ukázal, že vie dávať góly. Vytvorili sme si šance, nebolo to tak, že naša formácia mala výhradne defenzívne úlohy.

Hráči si pochvaľujú, že od Ramsayho sa dá veľa naučiť. Čo ste si od neho zobrali po Nemeckom pohári?

Kompletný herný systém je v porovnaní s tým, ako sa hrá v lige, odlišný. V reprezentácii je to oveľa viac o zodpovednosti. Ide o detaily, ktoré sú na medzinárodnej úrovni odlišné. Obrana, back-checking, dôraz na korčuľovanie – to sú veci, ktoré som sa naučil.

Na striedačke pôsobí Ramsay veľmi uvoľnene. Je taký aj v kabíne či na tréningoch?

Je to tak, je veľmi pokojný. Už to nie je ako kedysi, že tréneri po hráčoch vrieskajú. Teraz vám už nikto neodhryzne hlavu za to, že zle prihráte. Na druhej strane, aj kouč Ramsay vie zvýšiť hlas, keď je to potrebné.

Peter Šišovský padá po súboji s Dominikom Eglim. Foto: TASR, Michal Svítok
Peter Šišovský, Dominik Egli Peter Šišovský padá po súboji s Dominikom Eglim.

Slovensko delila od druhého miesta desatina sekundy. Kričali ste na Petra Zuzina, aby v zápase s Nemeckom vystrelil skôr?

Každý z nás si myslel, že vystrelí skôr. Ak by sme vedeli, že si ešte puk potiahne, tak na neho kričíme (smiech). Škoda, že mu to nevyšlo, ale v predĺžení si to vynahradil a strelil parádny gól.

Ukážkovo obkrúžil bránku a prekvapil nemeckého brankára. Robí to aj u vás v klube?

Rád drží puk a krúži okolo bránky (úsmev). Nemci ho ešte nepoznali a vypomstilo sa im to.

Kouč Ramsay prízvukuje, že výsledky budú dôležité až na MS či olympijskej kvalifikácii. Riešili ste v šatni, že ste skončili na turnaji poslední?

Prevládal pocit z toho, že sme hrali dobre. Hoci nám ušiel duel so Švajčiarmi, s Nemcami a Rusmi sme držali krok.

Premiéru v národnom tíme ste absolvovali vo veku 28 rokov. Mali ste nováčikovské povinnosti?

To nie. Zrejme stále bude platiť pravidlo, že puky zbierajú najmladší.

Peter Šišovský (vľavo) naháňa Milana Kytnára zo... Foto: TASR, Ján Krošlák   
Peter Šišovský Peter Šišovský (vľavo) naháňa Milana Kytnára zo Slovana Bratislava.

Na Nemeckom pohári bolo veľa agentov. Vnímali ste účasť na turnaji ako príležitosť ukázať sa a urobiť krok k pôsobeniu v lepšej lige?

Trochu áno. Je to krok vpred a možno prídu zaujímavé ponuky. Fyzicky sa cítim veľmi dobre, možno najlepšie za ostatné obdobie. Okolo tridsiatky je pre pre hokejistu optimálny vek a verím, že i ja sa v kariére ešte posuniem vyššie.

Zatiaľ čo ste odohrali tri zápasy počas štyroch dní, vaši kluboví spoluhráči oddychovali. Nebudete mať problém naskočiť späť do extraligového kolotoča?

Zápasy sú najlepšie tréningy. Spoluhráči mali krátke voľno, dva dni si zase oddýchnem ja. V stredu sa už ale pripojím k mužstvu a v piatok sa hrá liga.

Hoci spolu s dvojicou Sýkora, Zuzin tvoríte jeden z najproduktív­nejších útokov v lige, mužstvu patrí v tabuľke len desiate miesto. Čo treba zmeniť, aby sa Detva priblížila k top šestke?

Nemyslím si, že treba niečo radikálne meniť. Liga je vyrovnaná, plná kvalitných súperov. Pred prestávkou sme prehrali tri zápasy za sebou, trochu nám chýbala šťava. Verím, že pauza nám pomôže a vrátime sa na víťaznú vlnu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #HC 07 Detva #Peter Šišovský