Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsay: Užívam si prechádzky i jedlo. Televíziu ešte nemám zapojenú

Srší z neho človečina. Hoci má reprezentačný tréner slovenských hokejistov Craig Ramsay (66) nabitý kalendár a množstvo povinností, ochotne si našiel čas na rozhovor. Pôvodne sľúbených pätnásť minút sa natiahlo na takmer dvadsaťpäť.

12.10.2017 22:00 , aktualizované: 13.10.2017 14:48
hokej, Craig Ramsay Foto: ,
Kouč hokejistov SR Craig Ramsay.
debata (4)

Sympatický Kanaďan sa v závere rozrozprával. Najmä o tom, čo všetko sa mu na Slovensku páči. „V rámci jednej PR akcie som bol na nádhernom mieste. Niekdajší zámok, v súčasnosti fungujúci ako hotel. Bolo to fantastické, musím vám ukázať fotografie. Aspoň mi pripomeniete, ako sa to miesto volá,“ vravel s nadšením v tvári listujúc v telefóne. Šlo o Haličský zámok.

Čo vám na Slovensku najviac chýba?

Zatiaľ sa mi nepodarilo zapojiť televízor. Nie som zvyknutý len tak sedieť doma bez zapnutej telky. Rád sledujem americký futbal a golf – to mi chýba. Inak som tu spokojný. Chutí mi tunajšie jedlo, rád skúšam rôzne vaše dobroty a prechádzam sa uličkami Bratislavy. Strávil som už nejaký čas v Starom Meste, vyšiel som na Bratislavský hrad. Absolvoval som dva pracovné tripy do Česka a niekoľko po Slovensku. Zápasy sa mi páčili. Som rád, že aj v Bratislave je klub, ktorý navyše pôsobí v KHL.

Našli ste si už v meste nejaké obľúbené miesta?

Väčšinou navštevujem Euroveu, kde sa dá príjemne sedieť pri Dunaji. Dobre sa cítim aj v centre, trebárs na Korze. Vyberiem si vždy nové miesto a chvíľku si posedím v nejakej kaviarni, prípadne si dám pivko.

Kouč hokejistov SR Craig Ramsay. Foto: Pravda, Robert Hüttner
hokej, Craig Ramsay Kouč hokejistov SR Craig Ramsay.

Previedol vás niekto mestom, alebo sa s ním zoznamujete sám?

Sám. Mám to tak rád. Aj v NHL som sa vždy počas zápasov na ľade súperov vybral do mesta a hľadal nejaké pekné miesta. Hráči sa ma potom pýtali, kam majú ísť. Postupne som mal pre nich v každom meste, kde sa hrá NHL, nejaké tipy, kam si sadnúť.

Stáva sa vám, že vás niekto spozná na ulici?

Možno budete prekvapený, ale áno. Ľudia sú veľmi príjemní. Niekto sa chce len odfotiť, iný mi zaželá, aby sa nám darilo. Niektorí však so mnou prehodia aj zopár slov. Všetci nám veľmi prajú. Je to príjemné. Nijako ma to pri prechádzkach neobmedzuje.

Kedy za vami priletí manželka?

Príde koncom októbra. Bude tu so mnou približne dva mesiace a na Vianoce pôjdeme spoločne domov. Po pár týždňoch sa vrátime späť a potom tu už ostanem až do majstrovstiev sveta. Pôvodne som mal ísť prvýkrát domov už po pár týždňoch, ale rozhodol som sa ostať. Som príliš zamestnaný, čaká ma veľa roboty a cítim sa tu dobre.

Miroslav Šatan a kouč SR Craig Ramsay. Foto: Ivan Majerský, Pravda
hokej, reprezentacia, Graig Ramsay, Satan, Miroslav Šatan a kouč SR Craig Ramsay.

Spomenuli ste americký futbal. Ste jeho veľký fanúšik?

Baví ma sledovať ho v televízii. Síce o tomto športe príliš veľa neviem, ale sadnúť si k nejakému zápasu v nedeľu popoludní je veľmi príjemné. Mám troch synov, s ktorými hrávame Fantasy ligu. Vyberáme si hráčov a zbierame body. Jeden z nich má obrovský prehľad, vie o všetkom, čo sa v NFL deje. Máme vytvorené dve ligy, v jednej sa mi darí, v druhej vôbec (smiech).

Fantasy NHL ste neskúšali?

Nie. NHL už mám za tie roky dosť (srdečne sa rozosmeje).

Snažíte sa sledovať čo najviac zápasov. Aké sú vaše prvé dojmy?

Nechcem príliš rozoberať jednotlivých hráčov. Bol som sa už pozrieť v Trenčíne, Banskej Bystrici, Zlíne aj Brne. Samozrejme, i na Slovane. Základom boli dva augustové prípravné zápasy národného tímu v Třinci a Žiline.

Čo vám ukázali stretnutia s Českom?

Česi poskladali výber do 23 rokov a mali k dispozícii výborný tím. Naši brankári Konrád a Tomek však zachytali vynikajúco. Obrana ma tiež milo prekvapilo. Chlapci sa snažili hrať kompaktne. Príjemne ma zaskočilo, ako boli všetci hráči odhodlaní blokovať strely súpera. V NHL je to veľmi cenená vlastnosť. Nie je nič príjemné, hádzať sa do striel, ľahko môžete prísť k zraneniu. Chlapci sa však chceli ukázať v čo najlepšom svetle. Snažili sa robiť presne to, čo sme od nich žiadali. Jeden zápas sme vyhrali, čo bolo tiež príjemné.

Ste vyznávačom ofenzívneho hokeja. Produkovať by taký mala aj reprezentácia. Našli ste správne typy do tohto systému?

Videl som viacero vhodných adeptov. Budeme si ich ale musieť vyskúšať. V Trenčíne je niekoľko ofenzívne orientovaných hráčov – či už veterán Radivojevič alebo obranca Starosta, ktorý výborne vypomáha v útoku. Zaujali ma Ölvecký aj Bezúch, ktorý výborne korčuľuje. Páči sa mi aj mladý obranca Romančík, ktorého sme mali v auguste v tíme. V Brne ma zaujal Haščák, ktorý akurát strelil dva góly. Samozrejme, potrebujeme nájsť viac ofenzívne ladených hráčov. Hlavný problém je v tom, že nemáme príliš veľa času na spoločnú prípravu pred olympiádou.

Aká je vaša trénerská filozofia?

Každého hráča sa pokúsime presvedčiť, že môže strieľať góly. Aj keď niekto sám seba považuje za brániaceho útočníka, prípadne je obranca, ktorý sa do ofenzívy príliš nezapája, musí sa pokúšať streliť gól, keď je na to vhodná príležitosť. Zároveň musia blokovať strely, byť silní na puku a hrať tvrdo do tela. To chceme nastoliť. Nikto nemôže byť len hráč do ofenzívy či na bránenie. Je najmä súčasťou tímu, ktorý musí urobiť maximum pre víťazstvo. Toto chceme vštepiť celému slovenskému hokeju.

Zvládnete to do olympiády?

Nebude to jednoduché a nemyslím, že sa mi to úplne podarí. No treba nastoliť koncept a systém. Veľa sa o tom rozprávame s Mirom Šatanom i rôznymi trénermi, s ktorými som sa už stretol. Keď bolo Slovensko na vrchole, malo hráčov, ktorí boli skvelí v ofenzíve, ale zároveň boli silní na puku. Len tak padajú góly. Súper vám nemôže vziať puk len čo vojdete do pásma. Teraz sa niektorí hráči akoby boja držať ho príliš dlho na hokejke. Potrebujú získať sebavedomie, aby nemali strach, že niečo pokazia.

Craig Ramsay. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Craig Ramsay Craig Ramsay.

Máte už vybraných hráčov, ktorí by mohli byť lídrami mužstva?

Rozprávame sa o tom a niekoľko mien už padlo. Rozoberáme to s Mirom, Mišom Handzušom aj ďalšími. Máme vytypovaných niekoľko hráčov so správnym charakterom a líderskými schopnosťami. Dúfam, že budú všetci k dispozícii a pomôžu nám dosiahnuť, čo chceme. Všetci už dobre vedia, že niektoré veci v národnom tíme sa zmenia. Zároveň však chceme, aby sa chlapci hokejom aj zabávali. Nech sa každý teší do národného mužstva a je pre neho veľkou poctou hrať na svetových šampionátoch, olympiáde i v prípravných zápasoch.

Viete už, ako by malo vyzerať mužstvo na novembrovom Nemeckom pohári?

Vezmeme tam pravdepodobne niekoľko mladších chlapcov, aby sme im dali šancu a videli, ako na to zareagujú v medzinárodnej konkurencii. V tejto sezóne sú kalendáre všetkých súťaží veľmi nabité, nikto nemá dlhšie prestávky medzi zápasmi. Pokúsime sa od toho odraziť aj pri nominácii hráčov. Napríklad Slovan má pred prestávkou veľmi náročný program, pôjde na nepríjemnú šnúru zápasov u súperov. No zatiaľ sme si nikoho nevybrali a nezavolali. Musíme si to ešte premyslieť tak, aby to vyhovovalo nám i hráčom, s ktorými počítame.

V predošlých rokoch malo Slovensko trochu problémy s výberom centrov do prvých dvoch formácií. Našli ste už vhodných stredných útočníkov?

Máme v hlave niekoľko chlapcov, ktorí by to mohli zvládnuť. Niekedy však práve tým, že od niekoho príliš veľa očakávate, mu naložíte na chrbát príliš veľkú zodpovednosť. Chceme, aby sa všetci piati hráči na ľade podieľali na útočnej aj obrannej fáze. Aby to nebolo o jednom či dvoch centroch, ktorí musia niečo vymyslieť. Chceme, aby góly strieľali aj obrancovia. Musíme hrať čo najlepšie v obrane a bez puku, potom sa dostávate do viac šancí a môžete strieľať viac gólov.

Pred troma týždňami hovoril Miroslav Šatan o širokom okruhu, možno až sto hráčoch, ktorí ešte prichádzajú do úvahy. Už sa tento počet zužuje?

Trošku sa nám to zmenšuje, ale stále je veľmi veľký. Väčší než by sme chceli. Teraz sa však sústreďujeme len na Nemecký pohár a na to, ako poskladáme mužstvo do Augsburgu. V decembri nás zase čaká turnaj v Hamare. Olympiáda je z tohto pohľadu ešte príliš ďaleko. Pred Vianocami ešte uvidíme priamo v akcii viacero hráčov. Najmä mladších potrebujeme vidieť aj v tréningoch. Potom budeme mať lepší prehľad, s kým môžeme počítať a s kým nie. Sledovať hráčov tu v Európe je náročnejšie ako v NHL, kde sa hrajú zápasy každý deň. Ligy v Česku aj na Slovensku majú termíny zväčša v piatok a nedeľu. Preto sa snažíme vyberať vždy zápas, v ktorom môžeme vidieť čo najviac adeptov na reprezentačný dres.

Craig Ramsay. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Craig Ramsay Craig Ramsay.

Sledujete zápasy len naživo alebo aj v televízii?

Ako som spomínal, doma som zatiaľ nemal možnosť sledovať stretnutia, robil som tak len v práci. V televízii však nevidíte všetko, čo potrebujete. Je dôležité, čo robí hráč bez puku, kde sa pohybuje. V televízii vám ho ukážu, len keď dostane puk. Dobre postrihané video je už o niečom inom. Aj preto sledujem niektoré zápasy slovenskej reprezentácie z minulej sezóny. Aby som vedel viac o hráčoch, ktorí tam boli a videl systém, akým hrali. Sledujem aj stretnutia ostatných národných tímov. Na olympiáde budú mužstvá síce trochu iné, ale chcem mať predstavu, ako asi budú hrať Rusi a ostatné európske krajiny. Čo budú predvádzať Kanaďania a Američania viem veľmi dobre. Chcem viac pochopiť, ako najlepšie mužstvá využívajú širší ľad. V piatok idem do Brna a v nedeľu uvidím zápas medzi Banskou Bystricou a Trenčínom. Bude fajn vidieť dva najlepšie tímy vo vzájomnom zápase. Teším sa na to.

Čo vás na Slovensku, v hokeji aj mimo neho, zatiaľ najviac prekvapilo?

Hneď po príchode obrovské teplo. Žijem na Floride, kde je stále horúco, ale tu bolo takmer tak isto (smiech). Páči sa mi, ako si fanúšikovia na Slovensku i v Česku užívajú zápasy a vytvárajú búrlivú atmosféru. V Trenčíne, Banskej Bystrici i v Brne to bolo úžasné. Je pre mňa zaujímavé prísť do menších arén, než tie z NHL, na ktoré som bol zvyknutý. Mám možnosť sedieť blízko pri mantineli, som viac vtiahnutý do deja. V Amerike a Kanade sedíme vždy úplne hore. Príjemne ma prekvapilo aj to, aké obrovské odhodlanie preukazovali chlapci počas augustovej akcie v tréningoch i zápasoch. Potrebujem však viac než len dva tréningové dni na to, aby som ich naučil, čo chcem. Potrebujem sa s nimi aj veľa rozprávať. Páči sa mi, že veľa ľudí hovorí po anglicky a snažia sa so mnou komunikovať. Rád by som sa niečo naučil aj ja po slovensky, aby som neostal len pri „ďakujem“.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #slovenskí hokejisti #Craig Ramsay