Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hokejisti začnú s brankármi Hudáčkom a Janusom

Majú výsadné postavenie. Vraví sa, že ich dobrý výkon je 70 až 80 % úspechu mužstva. Ich chybu si okamžite všimne hokejový fanúšik a keď im nevyjde zápas, majú ich spoluhráči mizivú šancu vyhrať.

24.03.2017 10:00 , aktualizované: 13:44
Jaroslav Janus, Damien Riat Foto: ,
Jaroslav Janus.
debata

Brankári to jednoducho nemajú ľahké. Aj preto je výber vhodných adeptov pre majstrovstvá sveta vždy jednou z kľúčových úloh realizačného tímu reprezentácie.

Boj o miestenky do Kolína, kde o šesť týždňov odštartujú tohtoročné MS, sa začne začiatkom budúceho týždňa. Pred prvým blokom záverečnej prípravy sa trénerovi Zdenovi Cígerovi a spol. budú hlásiť aj prví vážni adepti na záverečnú nomináciu.

„Pozvali sme Jula Hudáčka a Jara Janusa, ktorým sa už klubová sezóna skončila. Po sezóne má aj Braňo Konrád, ale je momentálne zranený, a tak asi vypadáva aj z boja o miestenku na svetový šampionát,“ približuje základnú informáciu Peter Kosa, tréner brankárov pri národnom tíme.

Hudáček odchytal počas sezóny jeden zápas na Slovakia Cupe a bol aj v nominácii na Nemecký pohár, pred prvým zápasom ho vyradila viróza. Janus aj vďaka tomu chytal v Augsburgu v dvoch dueloch a bol v bránke aj počas domáceho turnaja v Nitre.

„Určite by bolo fajn, keby boli aj naďalej v zápasovom tempe v play off. Každý túži dosiahnuť nejaký úspech. Takto však majú viac času na dobitie energie a odreagovanie sa od hokeja. Môžu sa viac venovať rodine i sebe, možno sa vďaka tomu pripravia na MS lepšie, než keby boli vyčerpaní z náročného play off,“ vysvetľuje Kosa.

Zároveň prezrádza, že v širšom okruhu kandidátov majú s trénermi a generálnym manažérom približne osem brankárov.

„Začali sme asi pri desiatich, no postupne sa to zužuje. Uvidíme, či budú k dispozícii aj chalani zo zámoria. Peťovi Budajovi sa končí zmluva a rád by podpísal dlhodobejší kontrakt. Jaro Halák zas môže ísť so svojím tímom vo farmárskej AHL ďaleko v play off. U oboch je to otvorené,“ naznačuje Kosa.

Aj jeho tešia výkony slovenských brankárov v českej extralige. V play off sa predstavili šiesti, pričom štvorica Ján Laco (Chomutov), Marek Čiliak (Brno), Peter Hamerlík (Třinec) a Patrik Rybár (Hradec Králové) sa zoradili na čele podľa percentuálnej úspešnosti zásahov. Okrem nich je stále v hre o postup do semifinále aj Ján Lašák z Liberca.

„Je to zaujímavé a zároveň pre nás výborné, že sa im tak darí. Janko Laco nemal ideálne čísla, čo bolo spôsobené najmä ofenzívnym poňatím hry Chomutova. Piráti však prešli cez predkolo a teraz trápia trápia favorizovaný Třinec. Paťo Rybár sa zase z pozície trojky prepracoval na jednotku. Pozitívna správa je aj to, že Denis Godla začal play off v bránke Kuopia,“ hovorí tréner brankárov.

Július Hudáček. Foto: Reuters, MAXIM ZMEYEV
Brock Nelson, Július Hudáček Július Hudáček.

Keďže v každom bloku budú mať tréneri maximálne troch brankárov, vždy sa budú rozhodovať podľa toho, kto nový už bude k dispozícii. „Zavážia skúsenosti aj zdravotný stav, ale rozhodujúca bude aktuálna forma,“ tvrdí Kosa.

Vlani chytali na šampionáte v Petrohrade Hudáček a Konrád. Trojku im robil 22-ročný Samuel Baroš. Variant s dvoma skúsenejšími brankármi, ktorí sa podelia o zápasy, a jedným mladším, by sa mohol zopakovať aj v Kolíne. Vo výhode sú brankári, ktorých realizačný tím pozná a má ich odskúšaných.

„Do šampionátu ostáva ešte mesiac a pol, takže netreba príliš predbiehať. Nik nepôjde na MS len za zásluhy. Dôležité bude, pre akú filozofiu sa rozhodneme,“ dodáva Kosa.

Nominácia A-tímu SR a olympijského výberu na výcvikový tábor v Bratislave (27.- 31. marca):

Brankári: Július Hudáček (Örebrö HK, Švéd., 30 zápasov/0 gólov), Jaroslav Janus (HC Verva Litvínov, ČR, 16/0)

Obrancovia: Michal Čajkovský (Avtomobilist Jekaterinburg, Rus./KHL, 10/3), Martin Gernát (HC Sparta Praha, ČR, 8/3), Juraj Mikuš (HC Sparta Praha, ČR, 43/3, Ivan Švarný (Kärpät Oulu, Fín., 109/4), Oldřich Kotvan (HC PSG Zlín, ČR, 12/0), Ľubomír Dinda (HK ŠKP Poprad, 3/0), Marek Ďaloga (HC Slovan Bratislava/KHL, 54/3), Samuel Fereta (HC Slovan Bratislava, 0/0)

Útočníci: Martin Bakoš (Červená hviezda Kchun-lun, Čína/KHL, 34/6), Lukáš Cingel (HC Sparta Praha, ČR, 13/2), Libor Hudáček (Örebrö HK, Švéd., 72/15), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha, ČR, 16/6), Tomáš Marcinko (Červená hviezda Kchun-lun, Čína/KHL, 52/4), Michael Vandas (HC Vítkovice, ČR, 19/1), Andreas Štrauch (HK Poprad, 3/0), Peter Lichanec (HK Poprad, 3/0), Adam Lapšanský (Ravensburg Towerstar, Nem. 16/7), Samuel Takáč (LHC Lyons, Franc., 0), Stanislav Horanský (SC Langenthal, Švaj., 0)

Zápasy reprezentácie Slovenska v rámci Euro Hockey Challenge 2017:
Dánsko – Slovensko (6. apríla v Odense a 8. apríla v Aalborgu), Slovensko – Švajčiarsko (13. apríla v Trenčíne a 15. apríla v Žiline), Slovensko – Fínsko (19. apríla v Košiciach a 21. apríla v Bratislave), Nórsko – Slovensko (28. a 29. apríla v Hamare)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Július Hudáček #Jaroslav Janus