Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zdeno Cíger: S Hossom asi počítať nemôžeme, Budaj je zaujímavý

Radosť mu robia výkony Richarda Pánika v Chicagu či prienik Petra Cehlárika do zostavy Bostonu. Tréner hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger (47) už začal kontaktovať hráčov zo zámoria, aby zistil, či majú záujem - v prípade, že ich klub nepostúpi do play off a budú zdravotne v poriadku - hrať na majstrovstvách sveta v Kolíne.

01.03.2017 08:00
Zdeno Cíger Foto: ,
Zdeno Cíger.
debata

„Už sme hovorili s Majom Hossom, Rišom Pánikom i Markom Hrivíkom. Oslovíme všetkých, aby vedeli, že s nimi počítame. S chlapcami sa vždy vopred dohodneme, aby mali čas porozprávať sa s nami,“ hovorí bývalý československý aj slovenský reprezentačný útočník.

Šampionát sa začne už o dva mesiace, blíži sa záverečná príprava. Užívate si posledné voľnejšie chvíle?
Nepovedal by som, že sú voľnejšie. Musím stíhať všetko tak, aby to fungovalo. Keď nemám na starosti deti, tak dospelých. Často aj improvizujem. Nemám čas ani rozmýšľať nad tým, ktorá časť roka je príjemnejšia či jednoduchšia. Hokej mi zaberá veľa času, ale na dcérku a celú rodinu si nejaký nájsť musím.

Je už známy termín prvého prípravného kempu pred MS?
Začneme 20. marca. Zatiaľ však ešte neviem, s akými hráčmi. Všetko budeme zisťovať za pochodu. Vždy to závisí od toho, kto už je voľný a ako sú na tom hráči zdravotne.

Minulý rok ste zorganizovali aj krátky minikemp pre hráčov, ktorým sa sezóna skončila, príliš skoro. Teraz nebude?
Výhoda je, že slovanisti odišli do iných klubov a predĺžili si sezónu. Vlani museli trénovať, aby sme ich udržali aspoň v nejakom v hokejovom režime a tempe. Teraz to vyšlo lepšie. Majú zápasový rytmus, ktorý sa len tréningom nahradiť nedá.

Už pred dvoma týždňami dohral Michal Čajkovský. Konzultovali ste s ním, čo bude robiť do štartu prípravy?
Má v Jekaterinburgu platnú zmluvu aj na budúci ročník, preto ho klub zatiaľ neuvoľnil. Pre nás je to aj dobré, lebo v klube stále trénujú a nám by sa predsa len ťažko pracovalo s jedným hráčom. Nebolo by to ideálne. Čakáme, ako to dopadne v marci. Či nám ho klub uvoľní už na prvý týždeň alebo až neskôr.

Počítate do prípravy s Markom Ďalogom, ktorý si v polovici januára zlomil ruku?
Prvé odhady boli, že je do konca sezóny mimo hry. Marek mi volal hneď po zranení a hovoril, že by rád prišiel do prípravy a zabojoval o nomináciu na majstrovstvá sveta. Nie je to však v mojich a ani jeho rukách, ide najmä o to, ako rýchle sa uzdraví. Dôležité slovo budú mať lekári. Postupne sa budeme spájať s hráčmi, ktorí sú už voľní a zdraví. Zranenia vždy boli aj budú, patria k hokeju. Aj vlani nám niektorí hráči vypadli zo záverečnej nominácie. Práca v reprezentácii je náročnejšia i zaujímavejšia, keďže do poslednej chvíle nevieme, s kým môžeme počítať a ťažko sa nám skladajú ustálené formácie. Nemôžeme s chlapcami dlhodobo pracovať tak ako v kluboch.

Čo vás v poslednom období najviac potešilo?
Vidím dosť pozitívnych vecí, čo sa týka výkonov viacerých hráčov. Keď sa dáme dokopy, cítim kolektívny duch mužstva. Mohli by sme vďaka tomu poskladať dobre fungujúci tím pre šampionát. Za svetovou špičkou momentálne zaostávame, ale niektorí mladí hráči sa ukazujú veľmi nádejne a keď sa dajú v kabíne správne dokopy hrajú celkom dobrý hokej.

Začali ste už kontaktovať hráčov z NHL, ako ste avizovali?
V pondelok sme hovorili s Rišom Pánikom, Majom Hossom a Markom Hrivíkom. Dobre vieme, že sa musia plnohodnotne sústreďovať na NHL, takže ich nechceme príliš otravovať. Liga je veľmi náročná a majú toho dosť. Vždy záleží, ako sa vyvinie situácia, kto sa dostane do play off. U mladých chlapcov, ako je napríklad Cehlárik, navyše nevieme, či ich nepošlú na farmu. Momentálne sa Pánik aj Cehlárik ukazujú veľmi dobre, majú formu. Hrajú veľa a to je podstatné. Tak či tak si však musíme počkať minimálne do konca základnej časti.

Povedal vám už niekto, že sa necíti na MS?
S Mariánom Hossom sme sa o tom bavili otvorene. Už má svoj vek, a tak má plné právo povedať, že toho má dosť. U neho je asi minimálna šanca, že by prišiel. Asi s ním nemôžeme počítať. Snaží sa však podporiť mladších chalanov, ktorých má okolo seba. Bavia sa aj o národnom tíme, čo je pre nás pozitívne.

Stále nie je zrejmé, či budú na budúcoročnej olympiáde hrať aj hráči z NHL. Ako veľmi to ovplyvní skladanie mužstva do Pjongčangu?
Ešte nevieme, s kým môžeme počítať túto sezónu, takže premýšľať nad olympiádou teraz nemá veľký zmysel. Z hľadiska záujmu ľudí by bolo nepochybne lepšie, keby boli v Pjongčangu najlepší z najlepších. Určite by bola škoda, keby tam chýbali borci z NHL. Pre nás to však môže mať negatívne aj pozitívne dopady. Aj my by sme prišli o výborných hráčov zo zámoria, ale nemáme ich zďaleka toľko ako iné krajiny. Takže to môže byť aj akási naša výhoda.

Los Angeles vymenilo v nedeľu Petra Budaja do Tampy Bay. Zaskočilo vás to?
Nečakal som to, ale nepovedal by som, že ma to zaskočilo. Sám to dobre poznám – výmeny a biznis v NHL nemáte šancu ovplyvniť. Taká je jednoducho politika súťaže. Je to nevyspytateľné a do konca prestupového obdobia sa ešte môže odohrať čokoľvek, aj v súvislosti so slovenskými hráčmi. V zámorí sú na to špecialisti. Brankárov inak máme vo výhľade dosť. Peťo Budaj je pre nás zaujímavá alternatíva. Má ozaj dobrú formu a cíti sa veľmi dobre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Cíger