Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejista Valach: So stratou manželky sa nevyrovnáte. Učím sa s tým žiť

Koncom júna minulého roka prežil najhorší deň života. V šiestom mesiaci tehotenstva skolabovala jeho milovaná manželka Simona a následný boj o život prehrala.

08.02.2017 08:00
Juraj Valach Foto: ,
Juraj Valach.
debata (2)

Lekári zachránili aspoň dvojčatá – syna a dcérku – ktoré nosila pod srdcom. Hokejový obranca Juraj Valach (28) sa s tým vyrovnáva za pochodu, s hokejkou v ruke. Pokračuje v kariére v Chomutove, aby ich finančne zabezpečil a so starostlivosťou mu pomáhajú rodičia i svokrovci doma vo Zvolene.

„Tréner Růžička mi vychádza vo všetkom v ústrety. Vždy mám o deň dlhšie voľno, aby som mohol byť s detičkami,“ tvrdí účastník MS 2014 v Minsku. Teraz sa vracia do národného tímu, koncom týždňa sa predstaví na Slovakia Cupe v Nitre.

Ako ste reagovali na pozvánku do reprezentácie?
Milo ma potešila. Nebol som v nej už zo dva roky. Dúfam, že nesklamem dôveru trénera, podám dobré výkony a dosiahneme dobré výsledky. Tešia sa i moji rodičia, ktorí mi veľmi pomáhajú. Reprezentácia bola aj je vždy čosi navyše.

Vždy ste zápasy s dvojkrížom na hrudi vnímali ako veľkú česť a poctu. Boli ste po prvý raz v situácii, že ste museli pozvánku zvažovať?
Nerozmýšľal som, či prísť, ale skôr ako to skĺbiť s návštevou detí. Reprezentáciu som nikdy neodmietol, keď mi to zdravie dovolilo. Vždy som mal obrovskú radosť, keď som sa dostal do tímu. Vyhovuje mi, že zraz i turnaj sú v Nitre. Mám to blízko. Dva dni som strávil doma s deťmi a v nedeľu s nimi budem zase. To je super.

Čo pre vás momentálne znamená hokej?
Keď niečo robíte od malička, tak je to hlboko v srdci. Teraz to však celé vnímam tak, že musím zarobiť peniaze pre deti, aby im v živote nič nechýbalo. Už im aj tak bude chýbať to najdôležitejšie… Tak nech je o ne aspoň po finančnej stránke postarané.

Od začiatku sezóny si pochvaľujete prístup trénera Růžičku i klubu. Ako vám pomáhajú?
S trénerom sa poznáme už dlhšie. Hrával som pod jeho vedením v Slavii a poznal aj moju manželku Simonu. Neustále ma podporuje. Aj keď vidí, že nemám príliš náladu, snaží sa so mnou komunikovať. Nemôžem na neho povedať ani pol krivého slova. V čom sa dá, vyjde mi v ústrety.

Ak môžete, prezradíte, ako sa darí deťom?
Na to, čo si všetko prežili, urobili po Vianociach prvé veľké pokroky. Je veľmi príjemné vidieť, ako napredujú. Keď prídem po týždni domov, vždy ma ich pokrok poteší a nabije energiou. V posledných týždňoch sú rozdiely stále viac viditeľné. Spočiatku to bolo omnoho náročnejšie. Malý mal problémy s pruhom, dosť komplikované. Trápil som sa pre to. Obe detičky majú aj slabšie pľúca, keďže sa narodili predčasne a zosilnejú im až vekom. Stále musíme dávať veľký pozor, aby nedostali nejakú infekciu. Treba byť veľmi ostražitý.

Väčšinu týždňa ste v Chomutove. Ste s nimi v kontakte cez skype?
Samozrejme. Každý večer. To musí byť. Veľmi ma poteší, keď ich aspoň počujem alebo vidím. Keď sa na mňa ešte aj pozrú cez monitor, to sa nedá ani opísať… Hoci je to na diaľku, je to nádherné.

Trúfnete si sám o sebe povedať, že ste z najhoršieho vonku?
O mňa vôbec nejde. Jednoducho musím byť mentálne silný… Nič iné mi nezostáva. Položiť či uniknúť z toho by bolo to najjednoduchšie. Treba bojovať. S týmto sa nemôžete len tak vyrovnať, dá sa s tým iba nejako naučiť žiť. A to sa budem učiť ešte veľmi dlho… Sú horšie i lepšie dni. No viem, že deti ma budú potrebovať, keď budú staršie. Musím byť na to pripravený.

Chomutov stále bojuje o šiestu priečku v českej lige, ktorá zaručuje priamy postup do play off. Vládne v klube spokojnosť?
Pred sezónou sme si povedali, že v každej štvrtine chceme získať 18 bodov. K splneniu tohto cieľa nám chýba už len jeden. Cítime však šancu dostať sa do šestky, tak bojujeme. Každého by veľmi potešilo, keby sme to zvládli.

Na ľade dostávate dostatok priestoru, nazbierali ste aj 15 kanadských bodov. Chýba vám čosi po hokejovej stránke?
Pätnásť bodov nie je na obrancu málo, ale pred sezónou som si povedal, že chcem streliť aspoň osem gólov. Zatiaľ mám len štyri. Dúfam, že to dobehnem v play off.

Viete niečo o súperoch, s ktorými sa Slovensko stretne na Slovakia Cupe?
Nie je dôležité s kým hráme. Kľúčové bude podať dobrý výkon, zabaviť a potešiť divákov. S Rusmi to budú asi dobré zápasy. Keď nastúpite na zápas s tradičným výberom Ruskom, často hrajú profesorský hokej. Mladíci však budú na ľade lietať. Bude to poriadne tempo. Celkom sa na to teším. Pripomeniem si KHL.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Valach