Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bronzoví juniori preberajú hokejové opraty

Denis Godla, Pavol Skalický, Matúš Sukeľ, Mislav Rosandič, Patrik Bačik, Matúš Holenda. Šiesti mladíci, ktorí pred dvoma rokmi nečakane získali bronzové medaily na majstrovstvách sveta hokejistov do 20 rokov, sa predstavia v drese olympijského výberu na turnaji v Grazi.

07.02.2017 10:16 , aktualizované: 17:10
Matúš Sukeľ, Pavol Skalický, Denis Godla,... Foto: ,
Zľava Matúš Sukeľ, Pavol Skalický, Denis Godla a Mislav Rosandič počas
debata

V pôvodnej nominácii Marcela Ozimáka figuroval aj Patrik Koyš. V prvom tíme Zdena Cígera na domáci Slovakia Cup mal byť Christián Jaroš, no ochorel a nebyť vážnych zdravotných problémov, v kádri by istotne nechýbal ani Martin Réway.

„Jeden z našich cieľov je dať im šancu, nech sa ukážu. Vyberali sme perspektívnych chlapcov, ktorí podávajú dobré výkony. V apríli nás čaká ešte jedna akcia, vyskúšame aj ďalších. Tých, ktorí teraz presvedčia, si necháme aj na apríl. Možno nám niektorých zoberie do prvého tímu Zdeno Cíger, ako to bolo aj teraz. Februárový asociačný termín je preexponovaný. Ligy ešte pokračujú, takmer všetky tímy bojujú o dôležité body a umiestnenie v tabuľke,“ vraví tréner Popradu Ozimák.

Na bronz spomínali na chate

Najskúsenejší hráč jeho výberu je útočník Slovana Skalický. Má viac štartov za seniorskú reprezentáciu (19 zápasov) než kompletná obrana. Odchovanec Spišskej Novej Vsi hral vlani aj na majstrovstvách sveta v Petrohrade, v štyroch stretnutiach strelil jeden gól.

„Som rád, že som sa dostal aspoň do olympijského výberu. Ak odohrám dobrý turnaj, možno sa vrátim do prvého mužstva,“ hovorí 21-ročný krídelník.

V seniorskej reprezentácii debutoval pred dvoma rokmi práve v olympijskom výbere, ktorý sa vtedy predstavil na turnaji vo Viedni. „Chcem si zahrať hokej a baviť sa hrou, ako vždy v drese reprezentácie. Je super, že sa znova stretneme viacerí chalani z úspešných dvadsiatok v jednom tíme. Škoda, že tu s nami nie je ešte Maťo Réway či Paťo Koyš.“

Úspešná partia sa vlani v lete zišla na chate, kde si nádejní mladíci zaspomínali na vydarený turnaj v Kanade. „Prišli viac-menej všetci. Dohodli sme sa, že v tejto tradícii budeme pokračovať a uvidíme, koľko nám to vydrží,“ usmieva sa Skalický.

Godla nad MS zatiaľ nepremýšľa

Útočník Liptovského Mikuláša Sukeľ je jedným z trinástich debutantov. „Mužská reprezentácia je opäť niečo nové, ako keď som dostal možnosť nastúpiť v KHL za Slovan. Takéto veci vás posúvajú v kariére dopredu. V Liptovskom Mikuláši sa nám veľmi nedarí, preto je to pre mňa aj také malé zadosťučinenie, že som napriek tomu tu. Idem si spraviť väčšiu chuť do hokeja. Po prestávke odohráme v lige ešte desať zápasov, azda s tým ešte niečo urobíme,“ verí Sukeľ.

Oporou Ozimákovho výberu by mal byť brankár Godla. Hrdina bronzového tímu z Montrealu a Toronta dostal na decembrovom turnaji v Bieli šancu v prvom mužstve. Aj vo farbách olympijského výberu však môže na diaľku presvedčiť hlavného trénera Cígera.

„V Grazi sa pokúsime vyhrať všetky tri zápasy. Máme mladý tím, musí bojovať, dobre brániť a veľa korčuľovať. Ak zo seba vydáme všetko, môžeme súboje zvládnuť. So Samom Barošom by sme mali odchytať po jednom stretnutí a potom sa uvidí, kto dostane šancu v treťom. Nad prípadnou účasťou na MS v Kolíne zatiaľ vôbec nepremýšľam. Na to bude čas po klubovej sezóne. Môžu prísť zranenia, všetko je otvorené,“ naznačuje brankár fínskeho Kuopia.

Pri otázke, či mu vo výbere nechýba ešte ktosi z úspešnej dvadsiatky, sa rozosmeje. „Paťo, Maťo Paulovič, Réwy… Keby som začal menovať, tak poviem asi všetkých. Tí, čo sme tu, si na pamätné majstrovstvá sveta určite pospomíname a zároveň podebatujeme, kto má čo nové,“ dodá. Slováci sa na turnaji v Grazi postupne stretnú s Rakúskom (vo štvrtok o 20.20), Francúzskom (v piatok o 16.30) a Nórskom (v sobotu o 14.30).

Káder olympijského tímu Slovenska:
Brankári: Denis Godla (KalPa Kuopio, Fín., 3/0), Samuel Baroš (HKM Zvolen, 0/0)
Obrancovia: Patrik Bačík (HC Slovan Bratislava, SR/KHL, 0/0), Matúš Holenda (Dukla Trenčín, 6/0), Mário Grman (MSHK Žilina, 0/0), Mislav Rosandič (HC Slovan Bratislava, SR/KHL, 10/0), Peter Hraško (HKM Zvolen, 2/0), Ľubomír Dinda (HK Poprad, 0/0), Matúš Rais (HK Nitra, 0/0), Patrik Koch (HC Košice, 0/0)
Útočníci: Peter Boltun (HC Košice, 0/0), Dávid Gríger (HC Karlove Vary, ČR, 1/1), Michal Krištof (HK Nitra, 0/0), Peter Lichanec (HK Poprad, 0/0), Tomáš Matoušek (HC '05 Banská Bystrica, 4/0), Radovan Puliš (HKM Zvolen, 6/0), Pavol Skalický (HC Slovan Bratislava, SR/KHL, 19/3), Matúš Sukeľ (MHK 32 Liptovský Mikuláš, SR, 0/0), Andreas Štrauch (HK Poprad, 0/0), Michal Hlinka (HC Slovan Bratislava, 11/2), Juraj Šiška (HC Slovan Bratislava, 0/0), Peter Zuzin (HKM Zvolen, 12/0)

Program Slovenska na Euro Ice Hockey Challenge v Grazi:
Štvrtok 9. februára: Slovensko – Rakúsko (20.20)
Piatok 10. februára: Slovensko – Francúzsko (16.30)
Sobota 11. februára: Slovensko – Nórsko (14.30)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Ozimák #olympijský tím Slovenska