Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský postup zariadila štvrtá formácia

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov zdolali vo svojom treťom vystúpení na majstrovstvách sveta Lotyšov 4:2 a postúpili do štvrťfinále. O tri góly SR sa postaral štvrtý útok tímu Ernesta Bokroša.

31.12.2016 11:46
Andrej Hatala Foto: ,
Lotyš Rihards Puide a Slovák Andrej Hatala.
debata

Kľúčovým hráčmi sa vďaka presným zásahom stali Filip Lešťan, Miloš Roman aj Marek Sloboda. O dôležitosti stretnutia proti Lotyšom vedeli Slováci už dávno pred začiatkom šampionátu. V extrémne náročnej skupine s Kanadou, USA a Ruskom bolo už vopred jasné, že Lotyšsko bude najschodnejší súper. Prílišná zodpovednosť však Slovákom v úvode zväzovala ruky a od štvrtej minúty prehrávali 0:1.

"Lotyši dali gól z prvej strely na bránku, ale v tom čase sme neznervózneli a zostali pokojní. Vedeli sme, že by sme mali byť lepším tímom a čoskoro sa nám určite podarí skórovať,“ povedal pre iihf.com len 17-ročný útočník Miloš Roman.

Práve on bol jedným z najlepších hráčov na ľade a pred koncom prostrednej časti vsietil druhý, vedúci gól slovenského tímu – po spolupráci so svojím starším bratom Michalom.

„Vyhral som buly a môj brat vypálil rýchlu strelu na bránku. Krídla si kontrolovali svojich hráčov, takže mne zostalo pred bránkou trošku viac priestoru, kde odrazený puk prišiel v podstate zadarmo,“ opísal svoj premiérový zásah na majstrovstvách sveta do 20 rokov Miloš Roman.

„Bol to ťažký začiatok,“ priznal pre iihf.com aj kapitán SR „20“ Erik Černák. „Ale po inkasovanom góle sme hrali naozaj dobre, skutočne sme dominovali. Boli sme silnejší s pukom a utvárali sme na súpera tlak. Vedeli sme, že sme musíme vyhrať. Teraz som veľmi šťastný," netajil radosť po postupe do štvrťfinále slovenský kapitán.

Zverenci trénera Ernesta Bokroša poslali Lotyšov do boja o záchranu, kde na nich čakajú prekvapivo Fíni, vlaňajší majstri sveta v tejto vekovej kategórii. Rozhodlo o tom Švajčiarsko, ktoré tesne pred úvodným buly duelu Slovenska s Lotyšskom zdolalo v napínavom zápase Dánsko 5:4 po samostatných nájazdoch.

"Pozerali sme ten zápas, kým sme nezačali hrať my. Ale sústredili sme sa na seba. Vedeli sme, že ak vyhráme, tak postúpime do štvrťfinále, čo bol náš cieľ od začiatku turnaja,“ vysvetlil mladší z bratov Romanovcov.

Lotyšských hokejistov do 20 rokov nečaká vôbec ľahká úloha. „Suomi“ síce doposiaľ prehrali všetky tri zápasy, no ich zostup z elitnej kategórie by bol obrovskou senzáciou. „Slováci boli v tomto zápase lepším tímom a zaslúžene vyhrali. Fínsko je skvelý tím, ale nie nezdolateľný. Budeme sa snažiť hrať čo najlepšie, držať hlavy hore. Urobíme všetko pre to, aby sa nám to podarilo,“ povedal pre iihf.com kapitán Lotyšov Kristaps Zile.

Slovenskí reprezentanti odohrajú posledné stretnutie v základnej skupine v noci zo soboty na nedeľu stredoeuróspkeho času, keď si o 2.00 h SEČ zmerajú sily s Rusmi v priamom súboji o 3. miesto v B-skupine.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov