Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Rozhoduje hlava, nielen výkon, tvrdí Bokroš

Nemajú výrazné individuality svetového kalibru, preto sa spoliehajú najmä na pozornú defenzívu, spoľahlivých brankárov a kolektívny výkon.

27.12.2016 09:30
Ernest Bokroš Foto: ,
Ernest Bokroš.
debata

Slovenskí hokejisti do 20 rokov nastúpia v noci na svoj prvý zápas na svetovom šampionáte tejto vekovej kategórie. V Toronte ich o 2.00 čaká náročný vstup do turnaja. Sily si totiž zmerajú s favorizovaným domácim výberom Kanady. Na druhý deň narazia na druhý zámorský celok – USA.

Zverenci Ernesta Bokroša sa musia nachystať na búrlivú atmosféru. V prvom stretnutí budú zaplnené tribúny neúnavne hnať svojich dopredu. Pripraviť sa na takýto duel, najmä mentálne, je takmer neriešiteľná úloha. Svedčí o tom aj úvodný zápas mladých Slovákov spred dvoch rokov. Na konci sa síce tešili z obrovského úspechu a bronzových medailí, ale v prvom zápase ich Kanaďania rozobrali na súčiastky – 8:0.

„Všetci vieme, čo nás čaká - plné hľadisko a úžasná atmosféra - ale nemôžeme stretnutiu s domácimi prikladať príliš veľkú dôležitosť. Rovnako ani tomu s Lotyšskom. Pôjdeme krok za krokom a pokúsime sa vyhrať každý zápas,“ hovorí obranca Martin Fehérváry.

Mladíci spod Tatier aj teraz veria, že by v Toronte a Montreale mohli milo prekvapiť. Zhodujú sa, že do Kanady nešli len preto, aby zdolali outsidera B-skupiny Lotyšsko a zachránili sa medzi elitou. Túžia obrať trojicu Kanada, USA, Rusko o nejaký bodík a dobre sa naladiť pred štvrťfinále.

„Presvedčili sme sa, že na takýchto turnajoch rozhoduje okrem kvalitného výkonu najmä hlava. Mužstvo má svoju silu a musí veriť vo vlastné schopnosti. Na Lotyšov sa zodpovedne pripravujeme už od augusta. Poznáme ich každého hráča. Navyše ich uvidíme na turnaji v troch zápasoch ešte pred vzájomným súbojom,“ tvrdí tréner Ernest Bokroš.

Po dvoch minulotýždňových prípravných zápasoch (3:4 so Švédskom a 1:8 s Fínskom) oznámil konečnú nomináciu. Dostali sa do nej až traja sedemnásťroční mladíci – Fehérváry z Malmö a útočníci Ružička zo Sarnie a Miloš Roman z Třinca. Posledný z nich má vo výbere aj o dva roky staršieho brata – obrancu Michala.

Najskúsenejším hráčom je obranca Černák, nastúpi už na štvrtom šampionáte juniorov. Pred dvoma rokmi bol pri zisku bronzu aj Bondra, nechýbal v Bokrošovom výbere ani vlani. Zámorské médiá označujú za najväčší talent v slovenskom tíme Adama Ružičku.

„Chcem pomôcť tímu najviac, ako sa len dá. Patrím síce medzi najmladších, ale i tak túžim mužstvo potiahnuť. Pozrite sa na Connora McDavida. Je najmladší kapitán v NHL a je skvelý líder. Preto si myslím, že môj vek nemôže byť problém,“ cituje rodáka z Bratislavy oficiálny web šampionátu.

Realizačný tím sa musí zaobísť bez Samuela Bučeka, od ktorého sa čakala produktivita. Z nominácie ho vyradilo zranenie kolena z posledného prípravného súboja. Okrem neho sa s mužstvom rozlúčila ešte trojica útočníkov Žitný, Murín a Solenský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ernest Bokroš #slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov