Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Martin Fehérváry: Nejdeme na šampionát len pre jeden zápas

Už v minulej sezóne okúsil na vlastnej koži prestížnu švédsku SHL. V aktuálnom ročníku odohral za seniorov Malmö, napriek zdravotným problémom v jeho úvode, osem stretnutí.

20.12.2016 05:00
Martin Fehérváry Foto:
Martin Fehérváry.
debata

Hoci má stále len sedemnásť rokov, nemal by Martin Fehérváry chýbať v záverečnej nominácii na blížiace sa majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov v Montreale a Toronte. „Bolo by super zahrať si na šampionáte v Kanade. Obzvlášť prvý zápas proti domácemu tímu je veľké lákadlo,“ tvrdí talentovaný obranca z Bratislavy.

Pred odchodom do zámoria museli tréneri zúžiť káder. Ako prebiehalo lúčenie so spoluhráčmi, ktorí sú kamaráti a zároveň konkurenti?
Tvoríme kolektív, takže vždy je ťažké, keď niekto musí odísť. Samozrejme, tvrdé je to najmä pre tých, ktorí sa do mužstva nedostanú. No aj pre nás, ktorí zostávame, to nie je príjemné. Taký je však hokej a na majstrovstvá sveta môže ísť len 23 hráčov. Rozhodnúť sa musel tréner. Je to vždy len na ňom, koho si nechá.

Na jednej strane hrávate seniorskú ligu vo Švédsku, na druhej máte ešte len sedemnásť rokov. Ako ste vnímali svoju pozíciu pred začiatkom záverečnej prípravy?
Keď som už dostal šancu zabojovať o nomináciu, tak som, pochopiteľne, veľmi chcel ísť na šampionát. I ja to však beriem tak, že mám ešte len sedemnásť rokov a keby to náhodou nevyšlo, tak máme pred sebou ešte dve možnosti zúčastniť sa na majstrovstvách sveta juniorov. Preto som bol asi pod menším stresom ako niektorí spoluhráči.

Káder ešte opustia štyria hráči, ale obrancov vás je už len osem…
Áno, pridal sa k nám Erik Černák. Vyzerá to tak, že by sme sa mali dostať na súpisku všetci ôsmi, ale musíme si ešte počkať na definitívu. Aj v prípravných zápasoch sa môže udiať čokoľvek.

Čo pre vás bude znamenať prípadná účasť na šampionáte?
Je to jeden z cieľov, ktoré som si v lete určil. Bolo by super hrať na MS juniorov v Kanade. Obzvlášť prvý zápas proti domácemu tímu je veľké lákadlo. Bude tam veľmi veľa ľudí. Reprezentovať Slovensko je vždy výnimočné. Sledovať nás budú nielen ľudia priamo na štadióne, ale aj doma pri obrazovkách.

Boli ste už niekedy v Kanade?
Keď som mal jedenásť rokov, zúčastnil som sa v Montreale na detskom turnaji Pee-wee. Samozrejme, bolo to celé v oveľa menšom než šampionát juniorov. I tak to však bol veľký zážitok. Aj tam sa na nás prišlo pozrieť veľmi veľa ľudí. Vždy rád spomínam na tento zážitok.

Bavili ste sa už so spoluhráčmi o prvom zápase na šampionáte proti Kanade?
Samozrejme, už sme o tom debatovali, ale osobne sa snažím to príliš nevnímať. Turnaj beriem ako celok. Pôjdeme zápas za zápasom. Všetci vedia, čo nás čaká – plné hľadisko a úžasná atmosféra – ale nemôžeme tomuto stretnutiu prikladať príliš veľkú dôležitosť.

Viac myslíte na Lotyšov?
Ani stretnutiu s Lotyšskom nechcem prikladať prílišnú dôležitosť. Pôjdeme krok za krokom. Pokúsime sa vyhrať každý zápas, ktorý budeme môcť. To je náš cieľ. S týmto tam všetci ideme. Nielen vyhrať jeden zápas a zachrániť sa.

Je pre vás turnaj dôležitý aj pre možnosť ukázať sa skautom z NHL?
Samozrejme, bude super, ak sa im ukážem v dobrom svetle. No stále mám rok k dobru. Na draft pôjdem až v roku 2018, keďže som až októbrový.

Dávate si na MS nejaké ciele?
Môj osobný je zahrať čo najlepšie každý zápas a obetovať sa pre tím. Čo sa týka tímu, zopakujem, že chceme vyhrať všetko, čo sa bude dať.

Ako ste spokojný s doterajším priebehom sezóny vo Švédsku?
Štart bol trošku horší, keďže som mal dve zranenia po sebe. Najprv som si pred Memoriálom Ivana Hlinku zlomil ruku a dva zápasy po návrate na ľad som si natiahol väzy v ramene. Ovplyvnilo to počet mojich štartov v prvom tíme Malmö aj v juniorke. Mesiac a pol som však už v poriadku a postupne som sa rozohral. Nastupujem najmä za juniorku, ale aj za áčko som si zahral pár zápasov.

Čo spravia dve nepríjemné zranenia v rýchlom slede s mladým hokejistom v cudzine?
Bolo to dosť nepríjemné. Obzvlášť tým, že sa to stalo hneď v úvode sezóny. Taký je však hokej. Azda som si už vyčerpal zranenie na túto sezónu aj pár dopredu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Fehérváry