Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cígera teší kolektív. Šťastnú ruku chce mať aj pred MS

Slovenskí hokejisti necestovali na Nemecký pohár v pozícii favoritov, o to viac tešia tri víťazstvá a potešenie s jagavým pohárom v šatni.

07.11.2016 13:28
Zdeno Cíger Foto: ,
Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger.
debata (1)

Slováci nepodali nijako oslnivé výkony, ale zomkli sa ako tím a našli víťazný recept na všetkých troch tradičných súperov, s ktorými sa stretávajú na tomto tradičnom turnaji v úvode sezóny. Zverenci trénera Zdena Cígera v Augsburgu postupne zdolali domácich Nemcov (3:1), Kanaďanov (4:3 po nájazdoch) a Švajčiarov (4:1).

A to mal Cíger s výnimkou skúseného obrancu Dominika Graňáka (Rögle) k dispozícii prakticky iba výber z českej a slovenskej najvyššej súťaže. Belasá enkláva z KHL zostala neuvoľnená a najproduktívnej­šieho hráča švédskej SHL Libora Hudáčka Cíger ani nevolal s odôvodnením, že ho nepotrebuje skúšať. Hudáčkov starší brat Július ochorel tesne pred prvým buly proti Nemecku a k dispozícii napokon neboli ani skúsení útočníci Mário Bližňák a Juraj Mikúš či mladý obranca Christián Jaroš. Napriek tomu všetkému Slováci ovládli po štvrtý raz v histórii Nemecký pohár.

„Podali sme vo všetkých zápasoch disciplinovaný a kolektívny výkon. Dôležité bolo, že sme pracovali spolu ako jeden tím. Hráči sa vzájomne povzbudzovali, pomáhali si a výsledky sa dostavili. Samozrejme, výkonnosť, ale aj miera šťastíčka tam musia byť, lebo iba súdržnosť by nás k víťazstvám nedoviedla,“ zhodnotil Zdeno Cíger a ďalej pokračoval:

„Všetko sa začalo prvým zápasom s domácim tímom, ktorý je vždy veľmi dôležitý. Keď sa na úvod zvíťazí, zrazu príde sebavedomie, mužstvo sa nabudí a lepšie sa hrá. O zápase s Kanadou to platí dvojnásobne, lebo to bol veľmi kvalitný súper, ktorého sme zdolali. Najdôležitejší poznatok z Nemeckého pohára je ten, že hráči chceli, išli za víťazstvami a zvládli to perfektne. Veľmi pekne im ďakujem za odvedené výkony a teší ma aj to, že v zálohe pre ďalšie turnaje máme ďalších hráčov, ktorí chcú reprezentovať. Snažíme sa hľadať hráčov, ktorí sú do kolektívu a teraz sa nám to podarilo.“

Kapitánom slovenského výberu v Augsburgu bol Vladimír Dravecký, ktorý bol aj podľa Cígera pravým lídrom tímu. „Zatiaľ platí, že keď je on kapitán, stále iba víťazíme. Bodaj by to takto potiahol až na budúcoročné majstrovstvá sveta,“ zaželal si Draveckého spoluhráč z prvého útoku Marcel Haščák, dvojgólový strelec proti Švajčiarom.

Najbližšie čaká na slovenské „áčko“ medzinárodná konfrontácia až pred Vianocami vo švajčiarskom Bieli (16.- 17. 12.), kde sa uskutoční Turnaj 4 krajín za účasti Bielorusov, Nórov, Slovákov a domácich hokejistov. „Určite sme radi, že sme teraz v Nemecku našli typy hráčov, ktorí nás nesklamali. Veľa ďalších hokejistov chce reprezentovať a na všetkých asi ani nedôjde. Do turnaja vo Švajčiarsku je ešte ďaleko. Podstatné je, aby sme mali šťastnú ruku pri zložení mužstva na majstrovstvá sveta,“ doplnil Zdeno Cíger.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Nemecký pohár #Zdeno Cíger