Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cíger: Potrebujeme si zvykať na enormnú záťaž

Pred rokom pracoval tréner národného tímu Zdeno Cíger v provizóriu. Musel sa vyrovnať s bojkotom veľkého počtu skúsených hokejistov. Ani teraz nemá pred prvou akciou reprezentácie - Nemeckým pohárom - k dispozícii to najlepšie, čo mu európske ľady ponúkajú.

04.11.2016 10:00
letisko milana rastislava štefánika, prílet,... Foto: ,
Zdeno Cíger.
debata

„Veľa hráčov sme si už vyskúšali počas minulej sezóny. Teraz sme sa sústreďovali najmä na hokejistov z domácej a českej súťaže. Samozrejme, pri niektorých veciach sme museli aj teraz improvizovať. Do nominácie prehovorili viaceré zranenia aj situácia Slovana, kde majú tiež veľa zranených,“ približuje Cíger.

Jeho zverenci sa v piatok 19.30 stretnú v Augsburgu s domácim Nemeckom. V sobotu si zmerajú sily s veľmi kvalitným výberom Kanady, poskladaným zväčša z hráčov z KHL a tradičný turnaj uzavrú v nedeľu súbojom so Švajčiarskom. Jednu akciu, i keď len jednorazovú, už majú slovenskí hokejisti za sebou. V auguste vyhrali vo Viedni 2:0 nad Rakúskom, ktoré sa chystalo na olympijskú kvalifikáciu.

„Nemecký pohár je vždy veľmi náročné podujatie. Odohráte tri zápasy v priebehu troch dní. Preveria nás kvalitné mužstvá, ktoré produkujú fyzicky náročný hokej. Až na mieste uvidíme, ako sa s tým hráči vyrovnajú. Dobré je, že si vyskúšame v ťažkých zápasoch svoje taktické veci a zistíme, ako sú na tom naši hráči,“ tvrdí Cíger.

Niektorí jeho zverenci majú program ešte viac nahustený o zápasy Ligy majstrov. Neuvažoval tréner, že si do Nemecka vezme päť pätiek a rozloží zaťaženie medzi viacerých? „Vlani sme zobrali viac hráčov, ale nerobí to dobrotu. Tréningový proces je potom iný, bije sa to. Tí, čo nehrajú, sa musia nejako modelovane udržiavať v tempe. So štyrmi kompletnými formáciami je to lepšie. Na svetovom šampionáte opäť odohráme štyri zápasy za päť dní,“ vysvetľuje.

Do realizačného tímu reprezentácie sa po viac ako ôsmich rokoch vracia skúsený odborník Július Šupler. Cígerovi bude robiť konzultanta.

„Privítal som to. Dlhé roky sa poznáme a považujem ho za svojho priateľa, s ktorým si vieme veľa vecí otvorene povedať. Stretávame sa a komunikovali sme už počas minulej sezóny. Máme podobné názory na hokej. Nastavili sme si nejaké pravidlá a jeho prítomnosť vnímam ako dobrú pomoc. Privítam nielen pozitívne názory, ale aj negatívne. Zodpovednosť, pochopiteľne, ostáva na mne,“ dodáva Cíger.

V Augsburgu bude mať k dispozícii troch nováčikov Matouška, Mráza a Suju. Kapitánom je Dravecký. Najviac – 165 štartov s dvojkrížom na prsiach má obranca Dominik Graňák.

„Videl som kanadskú zostavu a je nadupaná. Kanaďania poskladali azda najsilnejší možný tím z hráčov v Európe. Nemci budú doma, nepochybne, tiež silní a sebavedomí. Ak chceme uspieť, musíme veľa korčuľovať a hrať sebavedomo. Základ je ťahať za jeden koniec povrazu,“ naznačuje hráč švédskeho Rögle.

Program Nemeckého pohára

Piatok: 16.00 Kanada – Švajčiarsko, 19.30 Slovensko – Nemecko. Sobota: 16.00 Slovensko – Kanada, 19.30 Švajčiarsko – Nemecko. Nedeľa: 13.00 Slovensko – Švajčiarsko, 16.30 Nemecko – Kanada.

Káder Slovenska

Brankári: J. Hudáček (Örebro HK), Janus (Litvínov).
Obrancovia: Čajkovský (Sparta Praha), Čerešňák (Plzeň), Gernát (Sparta Praha), Graňák (Rögle), Jánošík (Liberec), Mikuš (Sparta Praha), Šedivý (Košice), Trška (Brno).
Útočníci: Bortňák (B. Bystrica), Cingeľ (Sparta Praha), Dravecký (Třinec), Haščák (Brno), Hrnka (Plzeň), Kudrna (Sparta Praha), Macík (Nitra), Matoušek (B. Bystrica), Mráz (Zvolen), Puliš (Zvolen), Skokan (Chomutov), Suja (Košice).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Cíger #slovenská hokejbalová reprezentácia