Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nedelia sa na Čechov a Slovákov. Každý je sparťan

Slovenským obrancom to v hokejovej Sparte jednoducho svedčí. Momentálne zaberajú tri štvrtiny z prvých dvoch dvojíc jedného z favoritov českej extraligy.

03.11.2016 10:00
michal čajkovský, martin gernát Foto: ,
Obrancovia Sparty Praha Michal Čajkovský (vľavo) a Martin Gernát na včerajšom tréningu slovenskej reprezentácie.
debata

Juraj Mikuš odvádza zodpovedné výkony v hlavnom meste Česka už piatu sezónu (prvé dve pôsobil v Leve v KHL), Michal Čajkovský vletel pred rokom do ligy ako kométa a teraz sa na neho snaží nadviazať aj Martin Gernát. Všetci traja nechýbajú ani v zostave slovenskej reprezentácie pre Nemecký pohár.

Dve sezóny dozadu žiaril v sparťanskom drese aj ďalší obranca s reprezentačným puncom Marek Ďaloga. Skvelé korčuľovanie, prehľad v hre a veľmi dobrá podpora útoku ho po vydarenom ročníku posunula zo Sparty do milionárskej Kazane v KHL. V aktuálnej sezóne už zaberá v bratislavskom Slovane v rovnakej súťaži.

Mikuš: Musíme hrať lepšie

Najskúsenejší zo sparťanskej trojice (rudý dres si obliekajú aj ďalší dvaja reprezentanti – útočníci Andrej Kudrna a Lukáš Cingeľ) Mikuš sa už v Prahe cíti ako doma. Z minulej sezóny má striebornú medailu, z predminulej nepopulárnu zemiakovú. Teraz by rád získal český titul. Sparta však neodštartovala najlepšie a keď sa už zdalo, že nabehla do správnych koľají, zosunuli ju dole tabuľkou tri prehry z ostatných štyroch kôl. Aj preto patrí slávnemu klubu až siedma priečka so šesťbodovou stratou na tretí Litvínov.

„Nie je to, ako by sme si predstavovali. Dostávame priveľa gólov. Nevieme potiahnuť víťaznú šnúru. Musíme sa zlepšiť,“ tvrdí jednoznačne. Náladu mu nezlepšila ani utorňajšia domáca prehra 2:4 so švédskym HV71 v osemfinále Ligy majstrov. „Začali sme veľmi zle. Po prvej prestávke sa hra vyrovnala, vypracovali sme si veľké množstvo príležitostí, ale v ostatnom období potrebujeme veľa čistých šancí na gól. Chýba nám sebadôvera v zakončení a šťastie sa od nás odkláňa,“ dodáva. Ostatné štyri zápasy odohral v prvej obrannej dvojici s krajanom Čajkovským. „Naša spolupráca sa zlepšuje. Je to najmä otázka času. Čajo je výbušný hráč aj povahovo trošku hyperaktívny. Všade ho počuť. Je výborný v podpore útoku i do presiloviek. Jednoducho obranca, akého by chcel mať v mužstve vari každý. Maťo je úplne iný. Skôr podobný mne. Viac flegmatický. Snaží sa hrať rozumom a vie riešiť aj náročné situácie s rozvahou. Super chalan, nemal problém ani zapadnúť do kabíny,“ opisuje spoluhráčov.

Gernát odohral ostatné zápasy v druhej obrane s Petrom Kalinom. Nebolo témou doťahovačiek v kabíne, že v elitných obranách sú traja Slováci?

„Už sa stalo, že sme boli v prvej päťke štyria alebo dokonca všetci piati Slováci. V Sparte sa však nerieši, či si Slovák alebo Čech. Všetci musia byť sparťania. To je najdôležitejšie,“ poznamená rezolútne.

Ešte pred pár dňami boli v Sparte až šiesti Slováci. Vedenie klubu však počas minulého týždňa ukončilo spoluprácu so Štefanom Ružičkom (v 16 zápasoch nazbieral 2 góly a 8 asistencií). Bývalý slovenský reprezentant dostal za seknutie hokejkou do tváre súpera sedemzápasový dištanc a následne s ním Sparta nepredĺžila dvojmesačný kontrakt, ktorý mu uplynul koncom októbra. „Mal smolu, že mu práve končila dvojmesačná zmluva. Pre dištanc by nehral takmer mesiac. Škoda, lebo Pišta bol platný hráč,“ dodáva Mikuš.

Čajkovský: Teraz to azda vyjde

Vo výborných výkonoch pokračuje v Sparte Čajkovský. V minulej sezóne zažiaril na obrancu výbornými štatistikami (11+17) a v rovnakom trende pokračuje aj v tomto ročníku. V 14 zápasoch už strelil päť gólov, na štyri prihral.

„V klube sme dobrá partia, rozumieme si. Azda to pôjde už aj výsledkovo. Pasuje mi aj to, že nás dal tréner dokopy s Ďurom. Vždy sa snažím hrať ofenzívny hokej a podporovať útočníkov, ale keď treba, tak si to s Ďurom vymeníme. Priestoru na ľade mám dosť a snažím sa to využiť,“ približuje 24-ročný urastený zadák.

Spoľahlivé výkony v klube ho pred rokom posunuli i do národného tímu. Trénerovi Zdenovi Cígerovi sa zapáčil a mrzelo ho, že ho nemohol vziať aj na majstrovstvá sveta, kde s ním počítal. „Svalové zranenie brucha bolo proti. Cítil som trénerovu podporu a počítal som s tým, že ma zoberie na MS, ale taký je život. Prídu aj zranenia, s tým musíte počítať. Uvidíme, ako mi to pôjde. Spravím však všetko, aby som sa dostal na budúcoročný šampionát,“ zdôrazní.

S Mikušom sa v obrannej dvojici cíti dobre a je rád, že si spolu zahrajú aj v Augsburgu. „Ďuro je super chalan aj hokejista. Rozumieme si a celkom nám to ide. Možno na to nevyzerá, ale je s ním riadna sranda. S Maťom Gernátom sa poznáme už dlho. Boli sme spolu aj na svetovom šampionáte dvadsaťročných v Calgary,“ spomína. Verí, že v Augsburgu si víťazstvami napraví chuť.

Gernát: Bez trénera to bolo ťažšie

Najnáročnejšie obdobie pre nováčika Gernáta bol ligový štart. Tréner Sparty Jiří Kalous si plnil povinnosti asistenta trénera pri národnom tíme na Svetovom pohári a mladý Slovák sa nezmestil do zostavy.

„Asistenti ma príliš nepoznali, keďže som odohral len pár prípravných zápasov a jeden v Lige majstrov. Tak som ostal len na tribúne. Od návratu trénera však dostávam stále viac a viac priestoru,“ vraví a k výkonom mužstva dodáva: „Vstup do sezóny bol ozaj náročný, ale už sa to zlepšilo. Postupne sa zohrávame. V lete však prišlo viacero nových hráčov, a tak to nejde hneď. Teraz nás zas pribrzdili tri prehry.“

Potvrdzuje, že medzi Čechmi a Slovákmi v kabíne nie je ani najmenší problém. „Len na začiatku sme sa trošku doberali. Teraz to zostalo už len pri futbale počas rozcvičky. Kto je v bagu najlepší? Asi ja,“ schuti sa rozosmeje.

Už pred sezónou vravel, že by rád zopakoval to, ako do českej ligy vstúpil kamarát Čajkovský. „Mišo má zase dobrý začiatok. Darí sa mu aj bodovo. Dostáva priestor v presilovkách, kde tréneri nasadzujú až štyroch útočníkov. Ja som si v nich zatiaľ zahral len raz. Azda sa tam postupne usadím,“ povie a k Mikušovi doplní: „Ďuro má už čosi odohrané. Dáva nám rady. Môžeme si z neho brať príklad.“

Kouč národného tímu Zdeno Cíger ho zaradil do dvojičky s najskúsenejším hráčom výberu Dominikom Graňákom, čo si tiež veľmi pochvaľuje. „Skvelá príležitosť. Mám jeden štart a Dominik 165… Odohral kvantum náročných zápasov na medzinárodnej úrovni i v kvalitných európskych ligách. Môžem od neho naberať skúsenosti a naučiť sa zase niečo nové,“ poznamená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Mikuš #Michal Čajkovský #HC Sparta Praha #Martin Gernát