Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cíger: Je možné, že mi zo Slovana nedajú nikoho. Sú tam nedoriešené veci

Len štyria mladí hráči zo Slovana, štyria nováčikovia a deväť zástupcov najvyššej domácej súťaže. Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger (47) zverejnil širšiu 35-člennú nomináciu na budúcotýždňový Nemecký pohár.

24.10.2016 23:00
letisko milana rastislava štefánika, prílet,... Foto: ,
Zdeno Cíger.
debata (1)

V Augsburgu sa Slováci stretnú s Nemeckom (4. novembra o 19.00), Kanadou (5. 11. o 16.30) a Švajčiarskom (6. 11. o 13.00). „Zatiaľ sme zložili túto širšiu nomináciu v rámci našich možností. Pred rokom sme bojovali s bojkotom aj Ligou majstrov. Teraz by to malo byť jednoduchšie, hoci iste budeme musieť aj teraz improvizovať,“ tvrdí.

Už vám od majstrovstiev sveta chýbal denno-denný kontakt s hráčmi reprezentácie?
Samozrejme, hokej mám rád. Len ma brzdí, keď niekedy musíme riešiť aj iné než hokejové veci. Je super, že sa dáme zase dokopy a všetko sa to rozbehne. Vždy som pozitívne naladený a verím, že to v tejto sezóne bude celé lepšie a veselšie.

Veľa hráčov ste spoznali už počas predošlej sezóny. Ako ste teraz pristupovali k tvorbe nominácie?
Ideálne by bolo, keby sme mali čo najviac stabilných hráčov, ktorí sú dokonale preverení a môžem sa na nich spoľahnúť. Som rád, že niekoľko takých už v mužstve je. Popri nich je však stále veľa hokejistov, ktorých sme ešte dostatočne neotestovali, ako reagujú na rôzne situácie v národnom tíme. Po prvý raz budú v tíme napríklad centri Bližňák a Mikuš, pre zranenia nám nikdy nevyšla nominácia Cingela, Čajkovský nám zase vypadol pred začiatkom prípravy na majstrovstvá sveta. Takýchto hráčov potrebujeme vidieť vo viacerých zápasoch, aby sme vedeli, ako sú odolní a ako nám vedia pomôcť.

Ponúka vám dosť zaujímavých hráčov aj domáca súťaž?
Ostávame pri pôvodnej filozofii omladenia mužstva a hľadania novej generácie reprezentantov. Nechceme od tohto odbiehať. Šancu dostávajú skôr mladší chalani z extraligy, ako sú Krištof, Koyš či Mráz, lebo zatiaľ majú málo medzinárodných skúseností.

Z hráčov staršej generácie je v nominácii Dominik Graňák. Dostanú ešte šancu aj ďalší?
Počas sezóny odohráme tri prípravné turnaje. Bude priestor vyskúšať aj ďalších hráčov. Najskúsenejší toho majú momentálne veľmi veľa. Všetky súťaže sú v plnom prúde, do toho prichádzajú zápasy v Lige majstrov či rôzne zranenia. Preto nám zo zdravotných dôvodov vypadli napríklad Andrej Šťastný či Marek Bartánus. Najsilnejšiu zostavu sa snažíme postaviť na domáci turnaj Slovakia Cup.

Dvojicu Bakoš, Marcinko z čínskeho Kchun-lunu ste nechceli vidieť?
Teraz ich nevoláme. Majú to veľmi ďaleko a sú to chlapci, ktorých máme vyskúšaných a vieme, že s nimi môžeme počítať a spoľahnúť sa na nich. V kádri nie je ani Libor Hudáček. Patrí už k skúsenejším hráčom a tiež viem, čo od neho čakať. Teraz sme zavolali iných hráčov, ktorým dáme šancu.

Zo Slovana ste nechceli povolať viac než štyroch hráčov?
Ešte je možné, že nám zo Slovana nepustia nikoho. Sú tam nejaké nedoriešené veci z majstrovstiev sveta. V priebehu týždňa uvidíme, ako to dopadne. Zatiaľ nemá význam sa k tomu viac vyjadrovať.

U brankárov ste od začiatku stavili na najlepších?
Brankársky post je špecifický. Potrebujeme tam istotu a vzájomnú dôveru. Nikde však nie je napísané, že sa to nemôže do majstrovstiev sveta zmeniť. Veď aj pred ziskom striebornej medaily v Helsinkách bol Jano Laco pôvodne až šiesty brankár a stala sa z neho jednička a obrovská opora mužstva. Jaro Janus podáva v Česku dobré výkony a ešte sme ho v tíme nemali, preto ho chceme vyskúšať. Jano Laco sa tiež pomaličky rozbieha. Teraz to vychádza na dvojicu Julo Hudáček, Jaro Janus.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Zdeno Cíger