Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokej Jaroša vyliečil. Vďaka nemu si chce splniť sen

Pôvodne mal byť hokej iba jeho terapiou. Mladý Košičan sa z problémov s dýchacími cestami vystrábil a stal sa z neho jeden z najtalentovanejších hokejistov na Slovensku.

05.09.2016 11:00
Jarošovci Foto: ,
Rodičia Christiána Jaroša Tatjana a Igor v debate s prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja Martinom Kohútom
debata

Cenu Pavla Demitru pre najlepšieho hráča do 20 rokov tento rok získal Christián Jaroš. Cenu za dvadsaťročného obrancu švédskeho klubu Lulea HF prišli prebrať jeho rodičia Tatjana a Igor.

"Táto trofej je pre nás zadosťučinením. Prajem všetkým rodičom, aby zažili tento pocit. Veľa z nich obetuje čosi zo svojho času, aby sa mohli venovať koníčkom ich detí,” vraví hrdá mama a priznáva, že 192 centimetrov vysoký ofenzívny bek zdedil najmä jej vlastnosti. "Je disciplinovaný, ctižiadostivý, tvrdohlavý a hádavý ako ja,” smeje sa.

Jaroš pred rokom vypadol ako posledný obranca z výberu Vladimíra Vůjteka na MS 2015 v Česku. O rok neskôr sa dočkal – pod Zdenom Cígerom si v Rusku odbil reprezentačnú premiéru.

"Prvú pozvánku ešte pred dvomi rokmi od trénera Vůjteka vôbec nečakal. Vtedy ho vyradili ako posledného a bol veľmi sklamaný. Tento rok to bral pragmatickejšie a nakoniec si najcennejší dres aj obliekol. Veľmi sa z toho tešil,” vysvetlil Igor Jaroš.

Jeho syn už od sezóny 2013/2014 pôsobí v Lulei a má nakročené do NHL, kde ho minulý rok draftovala Ottawa z celkového 139. miesta.

Christián Jaroš. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Christián Jaroš Christián Jaroš.

"Ottawa mala oňho záujem už tento rok, ale v rámci dobrých klubových vzťahov rešpektujú ešte posledný rok jeho zmluvy v Lulei. Hneď, ako mu zmluva vo Švédsku skončí, pôjde do zámoria,” načrtla synove plány mama.

"Chcel som, aby odišiel zo Slovenska čo najskôr a hral v zahraničí. Začiatky boli ťažké – pre neho aj pre nás. Spomínam si, že už po mesiaci sa chcel vrátiť. Vtedy som sa ho opýtal: Chceš hrať juniorku v Košiciach alebo neskôr prvú ligu v Detve? Okamžite sme kúpili letenky a išli sme za ním. Porozprávali sme sa a bolo dobre,” spomína Jaroš starší.

Najmä kvôli zdravotným ťažkostiam v detstve to na nádejnú hokejovú kariéru vôbec nevyzeralo. "Christián bol v detstve stále chorľavý, niekedy v zime ani nevyliezol z domu. Mal problémy s dýchacími cestami a pobyt na ľade mal byť preňho najmä zdravotnou terapiou. Mali sme si vybrať medzi hokejom a plávaním. Manžel trénoval v Trebišove deti a jeho sme brávali so sebou,” vraví Tatjana s tým, že jej syn od sedemnástich neberie žiadne lieky na alergiu.

Hokej ho chytil okamžite. Nevnímal a ani nevedel, že je tam najmä kvôli zlepšeniu zdravotného stavu.

"Má šikovné ruky, tvrdo pracuje a navyše je veľkým bojovníkom. Bývalý švédsky reprezentačný útočník Stefan Nilsson ho trénoval v doraste a neskôr si ho stiahol aj do seniorského tímu. Videl v ňom potenciál a chuť. Vďaka tomu si plní ciele a sny. Nie sú malé – chce sa natrvalo presadiť v NHL,” uzavrel hrdý otec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Christián Jaroš