Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bubela najprv vyštudoval univerzitu, teraz sa vrhne na hokej

Pred štyri a pol rokmi reprezentoval Slovensko na juniorských MS v Calgary a k sympatickému šiestemu miestu prispel dvoma gólmi a troma asistenciami. Odvtedy sa meno Miloš Bubela akosi vytratilo z povedomia fanúšikov.

25.08.2016 08:00
Miloš Bubela Foto: ,
Hokejový útočník Miloš Bubela vlani absolvoval rozvojový kemp Pittsburghu. Momentálne čaká, kde bude hrať v budúcej sezóne.
debata

„Z pozvánky do seniorského národného tímu mám obrovskú radosť. Volal mi generálny manažér Robo Švehla, či sa neprídem ukázať. Nečakal som to. Bolo to príjemné prekvapenie. Pred rokmi po skončení juniorského šampionátu v Calgary mi aj prebleslo hlavou, že by som raz rád pokračoval aj medzi seniormi a zahral si na veľkých MS. Štyri roky som však strávil na univerzite v zámorí, a tak o mne ľudia veľa nevedia,“ prezradil rodák z Banskej Bystrice.

Sezónu 2011/12 dohral v amatérskej americkej súťaži USHL a v nasledujúcom lete nastúpil na štúdium biznisu a manažmentu na Rensselaerovom polytechnickom inštitúte (RPI). „Hneď po juniorských MS som dostal ponuku hrať a študovať na RPI. V tom čase som o univerzitnej lige NCAA nevedel vôbec nič. Kamarát Rado Illo, ktorý v nej pôsobil, mi vravel, že by som to mal rozhodne vyskúšať. Potvrdili sa jeho slová, že úroveň ligy je výborná. Hrá v nej veľa draftovaných hráčov a ďalší podpíšu zmluvu s tímom NHL po ukončení štúdia. V budúcich rokoch bude o NCAA počuť stále viac. Rozhodne to bol správny krok,“ tvrdí rezolútne.

Dvaja jeho spoluhráči už okúsili NHL. Krídleník Mike Zalewski, s ktorým nastúpili spoločne na univerzitu, podpísal pred dvoma rokmi zmluvu s Vancouvrom a na konte už má päť štartov v profilige. O rok neskôr sa medzi profesionálov presunul aj brankár Jason Kasdorf a už má jeden štart za Buffalo.

Bubela si pochvaľuje, ako vedia v USA spojiť štúdium na kvalitnej univerzite so športom na vysokej úrovni. „Vďaka hokeju som dostal štipendium a mohol tak vyštudovať vysokú školu. Uvedomujem si, že hokej nebudem hrať večne a bakalársky titul mi môže v budúcnosti veľmi pomôcť pri rozbiehaní ďalšej kariéry. Do školy som chodil denne, tréningy sme mali upravené podľa rozvrhu, ale učitelia nám vychádzali v ústrety,“ približuje.

Na RPI je hokej jediný šport v najvyššej divízii univerzitnej NCAA, preto boli Bubela a spol. medzi študentmi najväčšími hviezdami. „Mali sme menší štadión, ale na zápasy chodilo pravidelne 5000 ľudí a bývalo plno. Perfektná atmosféra. V podstate nás všetci poznali. Veď na zápasy chodili takmer každý z kampusu,“ dodáva s úsmevom. Po získaní bakalárskeho titulu by mohol pokračovať aj v magisterskom štúdiu, ale hokej by už po absolvovaní štyroch sezón za univerzitu hrať nemohol. Zároveň by stratil nárok na športové štipendium. Čo mu dalo pôsobenie v NCAA?

„Veľmi veľa. Štyri roky som hral na jednom mieste s rovnakými podmienkami a s približne rovnakými spoluhráčmi. Mohol som sa hokejovo rozvíjať a napredoval som aj osobnostne. V závere minulej sezóny mi farma Vancouvru ponúkla možnosť vyskúšať si AHL. Teraz čakám, kde budem hrať v budúcej sezóne. Do úvahy prichádza zámorie, ale i návrat do Európy. Malo by sa to utriasť koncom augusta,“ vysvetľuje.

Vlani absolvoval rozvojový kemp Pittsburghu a teraz čaká, či sa mu neozvú práve Penguins či Canucks. „Rád by som sa otestoval na tradičnom nováčikovskom turnaji. Uvidíme, či príde nejaká reálna ponuka. Všetko má svoje plusy aj mínusy. Ak by som zostal v Európe, bol by som aspoň viac na očiach,“ vraví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Bubela