Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chára si užíva, ako rastú deti i výkony Sagana

Voľné chvíle venuje najmä najbližším. Má sa čo obracať, veď v marci mu manželka Tatiana porodila dvojčatá Bena a Zacka. Okrem nich je hokejový obranca Zdeno Chára otcom aj sedemročnej dcérky Elliz.

01.08.2016 07:00
Zdeno Chára Foto: ,
Zdeno Chára, kapitán Bostonu.
debata

„Mať zrazu tri deti je, pochopiteľne, výrazná zmena. Pomáhajú nám však babky i zvyšok rodiny, a tak sa všetci spoločne tešíme z toho, ako rastú. Užívame si to a snažíme sa urobiť maximum pre ich zdravie. Samozrejme, sú aj dni, keď toho máme naozaj dosť, ale to k tomu patrí. Raz budeme na toto obdobie iste v dobrom spomínať,“ približuje 39-ročný kapitán Bostonu Bruins.

Popri starostlivosti o deti a príprave na ďalšiu sezónu sledoval počas uplynulého mesiaca pozorne aj vydarené účinkovanie Petra Sagana na Tour de France. Slovenský cyklista získal piaty raz za sebou zelený dres za víťazstvo v bodovacej súťaži, vyhlásili ho za najbojovnejšieho jazdca na Tour a najmä trikrát triumfoval v jednotlivých etapách 103. ročníka slávnych pretekov.

„Peťo je teraz kráľ. Vidieť, že jazdí s obrovským sebavedomím. Má obrovský rešpekt v pelotóne, ale aj na celom svete. Je to krásny pocit sledovať ho, keďže je najvšestrannejším jazdcom na svete. Keď si zmyslí niečo urobiť, je veľmi ťažké mu v tom zabrániť. Celé Slovensko je na neho hrdé,“ vraví Chára, ktorý je Saganov veľký fanúšik. So žilinským rodákom sa osobne pozná a spoločne absolvovali i zopár cyklistických tréningov.

Svojmu krajanovi verí aj na olympiáde v Riu, kde sa Sagan nepredstaví na ceste, ale v pretekoch horských cyklistov. „Je to obdivuhodné. Peťo je výnimočný a extrémne talentovaný jazdec, pokojne môže aj po takejto zmene urobiť v Riu úspech,“ dodáva.

Okrem súbojov horských cyklistov bude Chára pozorne sledovať aj ďalšie vystúpenia slovenských športovcov pod piatimi kruhmi. Za najvzrušujúcejšie však považuje súťaže šprintérov. „Vrcholom je pre mňa finále mužov na sto metrov. Je to len pár sekúnd, ale športovcov to stojí roky driny,“ upozorňuje.

V príprave na novú sezónu robí dvojnásobný strieborný medailista z MS a víťaz Stanleyho pohára 2011 viaceré zmeny. Po sklamaní, keď Bruins v minulej sezóne nepostúpili ani do play off, je pripravený byť opäť lídrom úspešného tímu. Ešte pred štartom NHL ho však čaká účasť na Svetovom pohári v Toronte.

„Na turnaj sa teším. Bude to opäť niečo nové. Bude to ďalšia dobrá skúsenosť a podujatie, na ktorom sa nemôže predstaviť každý. V tíme máme hráčov ôsmich národností. Ak by sme dosiahli úspech, mohlo by ho oslavovať osem krajín,“ poznamenal Chára.

Jeho meno sa najčastejšie skloňuje pri polemike o kapitánovi mužstva. „Je to otázka pre realizačný tím. Všetci sme profesionáli a nebude až tak záležať, kto bude mať C-čko. Každý sa musí odovzdať pre tím a byť lídrom. Som dlhé roky kapitán Bruins a túto pozíciu som zastával aj v reprezentácii. Vždy som na úlohu lídra pripravený a hrdý. Bez ohľadu na to, či budem kapitán, urobím pre mužstvo všetko, čo bude v mojich silách.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára