Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrnka: Bál som sa, aby sa neopakovala história

Mládežnícke šampionáty ho obchádzali, v jednom prípade veľmi, veľmi tesne. O to väčšiu radosť má z nominácie na seniorský.

04.05.2016 08:00
tomáš Hrnka, Foto: ,
Keď mi niekto písal ohľadom hokeja, hneď som radšej menil tému, priznal Tomáš Hrnka.
debata

Robustný útočník Košíc Tomáš Hrnka (24) je jedným z trojice hráčov Tipsport Ligy (okrem neho Marek Bartánus a Samuel Baroš), ktorí si vybojovali miesto v kádri trénera Zdena Cígera pre majstrovstvá sveta v Moskve a Petrohrade. „Dostať sa na šampionát je veľký úspech. Som skutočne veľmi rád,“ priznáva odchovanec nitrianskeho hokeja.

Stihli ste to počas krátkeho voľna osláviť?
Trošku. Rodičia, obaja starší bratia aj priateľka mali z nominácie minimálne rovnakú radosť ako ja. Obzvlášť frajerka je môj veľký fanúšik. Potešili sa však aj viacerí kamaráti. Bratia hokej nehrávali, ale ako správni starší súrodenci mi vždy držali palce.

V závere ste o štrnásť miesteniek na šampionát bojovali len pätnásti útočníci. Prepočítavali ste si, aké sú vaše šance?
Samozrejme, každý nad tým trochu premýšľa. No snažil som sa na boj o miestenky myslieť čo najmenej, aby som sa vnútorne nestresoval. Keď mi niekto písal ohľadom hokeja, hneď som radšej menil tému. Na šampionát som veľmi chcel ísť a bol som zvedavý, ako to dopadne. Vyšlo to.

Tušili ste to už predtým, ako tréner oznámil záverečnú nomináciu?
Snažil som sa na to dopredu nemyslieť. Veriť som začal, až keď nám tréner prečítal menoslov. Trošku mnou trhalo. Pred piatimi rokmi som bol v dvadsiatke a vyradili ma v poslednej várke pred šampionátom. Bál som sa, aby sa neopakovala história. Takto ma už dvadsiatka spätne mrzieť nemusí.

Kto zo spoluhráčov je vám – nováčikovi – najväčšou oporou?
Tím je celkovo dosť mladý a panuje v ňom dobrá atmosféra. Tréneri aj hráči vytvárajú pohodu. Každý z nás je oporou pre druhého a snaží sa mu pomôcť, ak treba. Navzájom si všetci prajeme.

Čo od vás vyžaduje tréner Cíger?
Mojou úlohou je hrať fyzický hokej a pomôcť mužstvu v oslabeniach. Základ je odvádzať čiernu robotu pre prospech tímu a nerobiť zbytočné chyby. Keď sa mi náhodou podarí streliť gól, bude to len plus pre mňa aj pre mužstvo.

Generálny manažér Róbert Švehla v jednom z rozhovorov avizoval, že Tomáša Záborského, ktorý už nechce reprezentovať, by mohol nahradiť napríklad Tomáš Hrnka. Zaznamenali ste to?
(smiech) Jasné. Kamaráti mi vtedy hromadne posielali link na rozhovor. Bolo to po zápase so Švajčiarmi na Slovakia Cupe, ktorý mi celkom vyšiel. Strelil som gól a na ďalší prihrával. Teraz som dal jeden aj vo Francúzsku. Nebránim sa tomu dávať góly, pokúsim sa o to.

Užívate si hokej v reprezentácii rovnako ako v klube alebo vás viac zväzuje zodpovednosť?
Samozrejme, zodpovednosť je vyššia a zápasy sú náročnejšie, ale atmosféra v mužstve je ozaj výborná a uvoľnená. Cítim sa dobre a hokej ma baví.

Ako veľmi vám pomohla pozvánka na prvú reprezentačnú akciu v sezóne Nemecký pohár?
Účasť v národnom tíme ma nakopla. Pred pozvánkou sa mi v klube príliš nedarilo, v devätnástich zápasoch som nazbieral len štyri body a ani klubu to nešlo. Trápili sme sa. Po Nemeckom pohári, kde som odohral víťazný duel so Švajčiarmi, sa to rozbehlo a moje výkony sa stále zlepšovali. Pomohlo mi to najmä psychicky. Nakoniec sme s Košicami vyhrali základnú časť, udržal som sa v kádri reprezentácie, takže sezónu môžem hodnotiť pozitívne, hoci sa ešte neskončila. Vypadnutie s Banskou Bystricou v semifinále bolo veľmi nepríjemné, ale účasť na MS je pre mňa osobne dobrá satisfakcia.

S čím budete spokojný po šampionáte?
Ťažko sa dopredu odhadujú naše možnosti. Cítim a čítam, akí sú ľudia voči nám kritickí. Dúfam, že ich pozitívne prekvapíme. Vyhrať sa dá nad každým súperom. Z úvodných dvoch zápasov potrebujeme získať šesť bodov a ideálne by bolo nazbierať rovnaký počet aj v ďalších dvoch stretnutiach. Na Maďarov aj Francúzov rozhodne máme. S Francúzskom sme odohrali dva zápasy, boli sme v nich lepší, hoci druhý dopadol nešťastne. Vyskytli sa tam hluché chvíle, ale stále sú to súperi, ktorých by sme mali zdolať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Tipsport extraliga #MS 2016 v hokeji #Tomáš Hrnka