Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Daňo: Prijmem akúkoľvek rolu

S úsmevom na tvári a odhodlaním vrátiť sa na víťaznú vlnu. Takto sa na zraze hlásil útočník Winnipegu Marko Daňo.

19.04.2016 19:00
marko daňo Foto: ,
Marko Daňo na reprezentačnom zraze.
debata

Jets po slabej sezóne nepostúpili do play off a talentovaný útočník je plne k dispozícii reprezentačnému trénerovi Zdenovi Cígerovi. Spolupráce s ním sa nevie dočkať.

„Teším sa. Užil som si pár dní voľna a neviem sa dočkať, kedy skočím na ľad. Hoci klzisko bude väčšie ako v zámorí. Verím však, že si naň rýchlo zvyknem. Bol som pozrieť aj otca v Čechách, no o trénerovi sme sa nerozprávali. Čaká ma premiéra pod jeho taktovkou. Som zvedavý, ako to bude fungovať. Teším sa na ďalšiu spoluprácu,“ neskrýval radosť Daňo.

Rodák z Eisenstadtu sledoval aj doterajšiu prípravu. Čo na ňu hovorí? „Videl som poslednú tretinu stretnutia v Košiciach a celý popradský duel. Prvý zápas chalanom nevyšiel podľa predstáv, v druhom to bolo omnoho lepšie. Je badať progres. Výsledky v príprave nie sú až také podstatné. Víťazstvá však povzbudia vždy. Prišli noví chalani, naberáme na sile. Proti Francúzom budeme hrať ešte lepšie. Niekedy sú vystúpenia pred MS zlé, no na šampionáte to vyzerá úplne inak. Preto nesmieme terajšie výsledky až tak preceňovať,“ upozorňuje.

Daňo si od mladého kádra sľubuje najmä dobrú atmosféru v kabíne. Tá môže mužstvo nakopnúť k skvelým výkonom. „Potrebovali sme generačnú výmenu. Pre slovenský hokej je len dobre, že sme sa z juniorskych kategórií prepracovali až do áčka. Sú tu kvalitní borci, viacerých z nich poznám už dlhšie. Musíme vytvoriť dobrú a zladenú partiu. S ňou sa dá zájsť veľmi ďaleko. Videli sme to napríklad minulý rok, keď dvadsiatka vybojovala bronz. Aj keď jej veril málokto, dokázali niečo úžasné,“ vrátil sa do nedávnej minulosti Daňo.

Účastník dvoch hokejových šampionátov (v rokoch 2013 a 2015) patrí k trojici hráčov z NHL, ktorí posilnili Slovensko. Aj napriek mladému veku patrí k ostrieľanejším hokejistom.

„Čaká ma boj o miestenku na šampionát v Rusku. Verím, že presvedčím trénerov a vybojujem si ju. Mám nejaké skúsenosti zo zámoria, no tlak si nepripúštam. Do zápasov pôjdem s pokorou. Príjmem akúkoľvek úlohu, aj tú líderskú. Sme tím a musíme pomáhať jeden druhému. Mojím základným cieľom je teraz odovzdať svoje skúsenosti z NHL spoluhráčom. Verím, že spoločne budeme šliapať ako hodinky,“ povedal 21-ročný odchovanec Dukly Trenčín.

V najlepšej hokejovej lige sveta si pár tyždňov zahral po boku hviezd z Chichaga. Daňa táto skúsenosť na jednej strane teší, na druhej mrzí. „Bola to rozlietaná sezóna. Myslím si, že v Rockforde, Chicagu aj vo Winnipegu som si odohral svoje. Byť v šatni s Toewsom, Kanom či Majom Hossom, je niečo úžasné. Hrať v Chicagu bol splnený sen. Je škoda, že som sa tam viac nepresadil. Každopádne som za tú šancu rád,“ vyhlásil.

Vo Winnipegu sa udomácnil v prvom tíme. Daňo nastúpil v drese Jets do 21 zápasov, v ktorých si pripísal štyri góly a rovnaký počet asistencií. „Teraz mám ďalšiu príležitosť, v inom tíme a s novou motiváciou. V Kanade začínam novú kapitolu svojho hokejového života. Teším sa na to. Verím, že sa natrvalo udomácnim v prvom tíme Jets. Pred odchodom na Slovensko mi dali pár inštrukcií. Musím zapracovať na prvých troch krokoch. Čaká ma teda poriadne náročné leto,“ dodal s úsmevom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Marko Daňo #Winnipeg Jets