Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Graňák sa chystá na AC/DC. Ak mu to neprekazí finále MS

Bol pripravený aj na alternatívu, že ho do prípravy národného tímu pred blížiacimi sa hokejovými majstrovstvami sveta nezavolajú. Pozvánka však prišla, čo ho veľmi potešilo. Rád zabojuje o účasť na svojom jedenástom svetovom šampionáte.

15.03.2016 09:00
Dominik Graňák Foto: ,
Dominik Graňák.
debata

„Pred budúcotýždňovým zrazom si ešte ideme na päť dní oddýchnuť do Prahy za priateľkou, ktorá tam študuje,“ prezradil obranca Rögle Dominik Graňák (32).

Dopriali ste si pár dní absolútny oddych alebo trénujete individuálne?
Snažím sa trochu udržiavať. Do Prahy si beriem aj výstroj. Chcel som trénovať s tímom jedného bývalého spoluhráča, ale padlo to. Tak skúsim niečo vymyslieť. Keď nie na ľade, tak sa budem pripravovať aspoň na suchu. Aj včera som bol v posilňovni. V ostatných rokoch som zistil, že sa necítim dobre, ak dlhšie nerobím vôbec nič. Jednoducho potrebujem fyzickú aktivitu. Inak ma začne všeličo pobolievať. Aj keby ma nezavolali do reprezentačného kempu, niečo by som so sebou robil.

Boli ste v napätí, či vás generálny manažér Róbert Švehla zavolá do prípravy?
Snažil som sa pripraviť na obe možnosti, aby ma rozhodnutie realizačného tímu nezaskočilo. Vravel som si, že keď ma zavolajú, bude to super. V opačnom prípade budem mať dlhšie voľno a prispôsobím tomu najbližší program. No som rád, že sa pridám k chlapcom.

Počas sezóny ste sa v národnom tíme nepredstavili. Chýbala vám atmosféra reprezentačnej kabíny?
Vždy je príjemné stretnúť chalanov a byť týždeň v inej partii – slovenskej. No vo Švédsku sa cítim ozaj dobre a nežiadalo sa mi zmeny až tak, ako keď som predtým pôsobil v Rusku. S Robom Švehlom sme debatovali už pred domácim Slovakia Cupom. Vtedy mi vysvetlil, že na turnaj počítajú s inými chalanmi, čo som plne rešpektoval.

Debatovali ste spolu aj o vašich vyhliadkach dostať sa do záverečnej nominácie?
Tak ďaleko sme sa nedostali. Generálny manažér sa ma pýtal, či som zdravotne v poriadku a pripravený prísť. Prikývol som. Počítam, že miesto si budem musieť vybojovať. Asi by ani nebolo dobré, keby by mi už teraz povedali, že sa mám chytať na šampionát. Konkurencia bude, najmä medzi obrancami, dosť veľká. Prísť by mohli aj chalani z NHL.

Rögle skončilo vo švédskej SHL na jedenástom mieste. Nemálilo sa to vedeniu?
Naopak, v klube vládla veľká spokojnosť. Kto pôsobil vo Švédsku, vie, že tam fanúšikovia aj ľudia v klube vedia oceniť aj menšie úspechy. V našom prípade bolo takýmto menším úspechom aj to, že sme sa udržali v lige a nemuseli hrať baráž. Ostatných dvadsať rokov hralo Rögle takmer každú sezónu nejakú baráž – či v najvyššej súťaži alebo v druhej lige o postup. Pred sezónou nik nevedel, čo od nás čakať. Ani my sami. Jedenáste miesto asi odráža priebeh sezóny. V prvej polovici sme mali veľké výkyvy, ale od Nového roku sme našli vlastnú tvár a produkovali lepší hokej.

Ako ste boli spokojný s vlastnými výkonmi?
Rovnako ako celý tím, ani mne úplne nevyšla prvá polovica ročníka. Raz som hral lepšie, inokedy horšie. Potom som si zvykol na hokej, ktorý je vo Švédsku iný, než býval, a zároveň iný, než v ostatných ligách. Hralo sa mi dobre a cítil som sa fajn. Sezóna nebola zázračná, ale ani zlá. Švédsky hokej sa za uplynulých päť-šesť rokov veľmi zmenil, liga sa veľmi omladila a zrýchlila. Pre mňa je výzva prispôsobiť sa tomu. V KHL sa mi hralo ľahšie, aj preto, že som bol súčasťou úspešného mužstva. Teraz musím byť neustále v strehu, lebo sa veľa forčekuje. Aj preto som sa opäť posunul herne o krok vpred.

Dominik Graňák. Foto: Pravda, Luboš Pilc
Dominik Graňák Dominik Graňák.

V minulosti ste zväčša zbierali úspechy. Bolo ťažké zvyknúť si, že je mužstvo v tabuľke tak nízko?
Hral som v klube už v sezóne pred odchodom do Ruska a vedel som, ako na tom klub je. Samozrejme, je jednoduchšie aj zábavnejšie, hrať o popredné priečky. Najmä v play off. Na druhej strane som poznal veľa ľudí z organizácie, v klube sa mi vtedy páčilo a ľudsky aj hráčsky mi spomínaný rok pomohol. Aj teraz som vedel, ako bude vyzerať mužstvo, že nebudeme hrať o titul. Perspektíva na ďalšiu sezónu je však dobrá.

Ostávate v klube?
Na deväťdesiat percent áno. Mám platnú zmluvu, ale máme dohodu, že do konca mája môžem využiť opciu a odísť. No bol som v klube spokojný a predpokladám, že v Rögle ostanem. Muselo by prísť čosi veľmi zaujímavé, aby ma to presvedčilo.

Ponuka z NHL?
Tak nejako (smiech). Ale keď to postavím takto, tak ostávam vo Švédsku vlastne na sto percent.

Vravíte, že v klube je perspektíva. Z čoho vyplýva váš optimizmus?
Klub by mal mať k dispozícii väčší balík peňazí. Mali by prísť viacerí kvalitnejší hráči, ktorých sme si teraz nemohli dovoliť. Počas sezóny za nás nastúpilo asi desať juniorov, ktorí sa ukazovali veľmi dobre. Teraz vedenie plánuje dotiahnuť troch útočníkov, poskladať akoby nový prvý útok.

Ako sa vám pozdáva mesto Ängelholm, kde Rögle pôsobí?
Veľmi. Ängelholm je malé mesto s 30 až 40-tisíc obyvateľmi. Veľmi pekné, pri mori, s krásnymi plážami. Mnohé mestá vo Švédsku sú akoby izolované, všade je to príliš ďaleko. My však máme blízko do Helsingborgu, relatívne blízko do Malmö aj Kodane. Vo voľnom čase je vždy čo robiť. Vyhovuje mi aj tamojšie životné tempo. Nikam sa nemusím ponáhľať, na všetko mám dosť času. Na štadión mi to trvá päť minút autom alebo desať na bicykli. Na cestách je málo aut, mám tam potrebný pokoj aj pohodu.

Po dlhšom čase ste mali počas celej sezóny slovenského spoluhráča Ivana Baranku. Trávili ste spolu veľa času?
S Ivanom sa dobre poznám, je z Dubnice, ja z Trenčína a často sa stretneme v lete v rámci prípravy na sezónu. Spoločne sme trávili čas najmä počas ciest, rozoberali sme všetky hokejové aj nehokejové veci. Doma sa Ivan venoval najmä rodinke, keďže sa mu narodil syn. Vždy je príjemné, keď máte v klube ďalšieho Slováka a môžete sa porozprávať aj po slovensky.

Máte už nejaké plány na leto?
Chcem sa ísť niekam pozrieť, lebo rád cestujem. No konkrétnu destináciu si ešte musíme s priateľkou vybrať. Neviem zatiaľ, aká dlhá bude sezóna, preto to ešte neriešime. Naplánované máme zatiaľ jediné – koncert AC/DC v Prahe. Je to v deň finále majstrovstiev sveta, tak ešte neviem, či tam pôjdem (smiech). Keby sme hrali finále, rád koncert obetujem.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Graňák