Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cíger: Pomaly sa nám formuje tím na MS

Neskrýval spokojnosť. S predvedenou hrou, prístupom hráčov, vynikajúcou žilinskou kulisou aj olympijským výberom, ktorý v Insbrucku vyhral Euro Ice Hockey Challenge.

14.02.2016 09:42 , aktualizované: 16:08
Zdeno Cíger Foto: ,
Tréner slovenskej reprezentácie Zdeno Cíger počas medzištátneho zápasu Slovakia Cup medzi Slovenskom a Švajčiarskom.
debata

"Po takomto víťazstve, pred skvelou domácou atmosférou a hernom prejave sa to hodnotí veľmi ľahko. Som spokojný,” hovorí reprezentačný tréner Zdeno Cíger (46), ktorého zverenci porazili Bielorusko 2:1 a Švajčiarsko 4:0 a po tretíkrát za sebou vyhrali Slovakia Cup.

Ako sa vám pozdával výkon proti Švajčiarsku?
Začiatky oboch zápasov boli nervózne, niekedy hráčom tá prílišná snaha zväzuje ruky a puky zbytočne odhadzujú. Švajčiari boli stále agresívni, no chalani sa toho nezľakli. Veľmi sa mi páčilo, že boli silní na puku. Dokázali sme si vytvoriť niekoľko šancí a premeniť ich.

Bolo zlomovým momentom duelu proti Švajčiarsku ubránené oslabenie piatich proti trom?
Určite. Mohli streliť jeden, dva góly a z 0:2 sa zápasy otáčajú veľmi ťažko. No je dobré, že sme to ubránili a zvíťazili.

Ako hodnotíte turnaj?
Po takomto víťazstve, pred skvelou domácou atmosférou a hernom prejave sa to hodnotí veľmi ľahko. Som spokojný.

Boli to dostatočne kvalitní súperi?
Zostavy neboli také silné, ako napríklad na Arosa Challenge vo Švajčiarsku. Nechceli sme však nič podceniť. Bielorusi aj Švajčiari hrali agresívne, výborne korčuľovali a aj keď prišli so slabšími mužstvami, oba duely boli náročné.

Aké sú najväčšie pozitíva?
Bolo to dopĺňanie sa. Niekedy zabral ten, inokedy ďalší. Dnešný zápas vyšiel Tomášovi Hrnkovi. Bol všade, mal silu a a príjemne ma prekvapil. Už sa nám pomaly začína dávať dokopy tím na majstrovstvá sveta. V troch turnajoch sme vyskúšali viacero hráčov a budeme mať z čoho vyberať.

Oba zápasy ste odohrali s jedenástimi útočníkmi. Ako ste sa s tým vysporiadali?
Vždy sme točili troch krídelníkov, boli v tempe. Zvládli to veľmi dobre.

Je hráčska kostra pre šampionát pevnejšia?
Som rád, že hráči chcú plniť to, čo si povieme pred zápasom. Aj napriek krátkemu času, ktorý máme na trénovanie napádania, zakladania útokov či bránenie, urobili veľký pokrok.

Zdeno Cíger počas Slovakia Cupu. Foto: SITA, Milo Fabian
Zdeno Cíger Zdeno Cíger počas Slovakia Cupu.

Ktorých hráčov by ste vyzdvihli?
Spomínal som Tomáša Hrnku, určite aj Rastislav Dej, ktorý je sebavedomý a rýchly. Dobre sa ukázal aj Michael Vandas. Aj napriek tomu, že sme ho povolali narýchlo, nebál sa hrať a darilo sa mu.

Ako sa s kapitánskym céčkom vysporiadal Andrej Meszároš?
Je to skúsený hráč, mal to pod kontrolou. Zaujímal sa o tím nielen na ľade, ale aj mimo hokeja. Som s ním spokojný.

Dá sa povedať, že Libor Hudáček prebral kreatívnu taktovku po Martinovi Réwayovi?
Prvý zápas mu veľmi nevyšiel, nebol výrazný. Som rád, že proti Švajčiarom sa zobudil. On vie vytvoriť zaujímavú akciu, je to jeho štýl hry.

Čo hovoríte na výkony Michala Čajkovského?
Je to mladý, silný chlapec, ktorý chce hrať. Srší z neho energia, no niekedy s ňou zbytočne plytvá. Musí sa naučiť hrať pokojnejšie, no je to potrebný hráč pre náš tím.

Július Hudáček predviedol ďalší kvalitný výkon. Potešil vás?
Som rád, že mu to vyšlo. Bol istotou, ktorú mužstvo potrebuje. Nielen kvalitnými zákrokmi, ale aj rozohrávkami. Keď sme urobili chybu, dokázal si s tým poradiť. Preverili sme si ho, potvrdil svoju kvalitu. Teším sa na ďalšiu spoluprácu s ním.

Zvíťazil aj olympijský výber v Insbrucku. Máte teraz viac možností?
Budem čakať na hodnotenie niektorých hráčov, hlavne tých, ktorí sú v tom širšom okruhu. Chceli sme ich vidieť a som rád, že zabojovali o svoju pozíciu. Nebáli sa, hrali sebavedomo a boli silní.

Kde to podľa vás ešte škrípe?
Niektoré fauly boli zbytočné. Andrej Šťastný išiel do súboja, hráč mal dole hlavu a trafil ho. Bavili sme sa o tom, že treba ísť viac po puku. Treba sa z toho poučiť, mohli nás v tej presilovke potrestať. Keby sme dostali dva góly, mohlo to vyzerať úplne inak. Vadilo mi aj to, že sme sa v druhej tretine proti Švajčiarsku trochu odklonili od systému hry. Ľahko sme sa zbavovali pukov a súpera sme tým dostávali do hry.

Ako hodnotíte prvú spoluprácu s Ernestom Bokrošom?
Zvládli sme to. Komunikácia fungovala, obrancov koučoval veľmi dobre a mal to v rukách.

Zdeno Cíger na tréningu slovenskej hokejovej... Foto: SITA, Milo Fabian
Zdeno Cíger Zdeno Cíger na tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie.

Máte v hlave apríl, kedy začne finálna príprava na MS?
Ten čas letí veľmi rýchlo. Máme za sebou tri turnaje, vyskúšali sme veľa hráčov. No stále je ešte dosť času na to, aby sme vybrali tých správnych. Verím, že poskladáme kvalitné a konkurencieschopné družstvo.

Chystáte pre hráčov, ktorým skončí sezónu skôr nejaký kemp, alebo poprosíte kluby, aby v nich mohli trénovať aj po sezóne?
Chcel by som ich mať pod kontrolou. Určite vymyslíme niekoľkodňové sústredenia, kde budú trénovať pod našou taktovkou.

Počítate aj s hráčmi z NHL?
Sledujeme ich výkony, no je ešte stále veľa zápasov do konca sezóny. Keď bude jasné, že nepostúpia do play off, budeme ich kontaktovať.

Užili ste si aj vy atmosféru v hľadisku?
Samozrejme, je to nádhera. Sú to pekné zážitky a chcem sa divákom za ne poďakovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Zdeno Cíger