Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V každom zápase byť lepší, želá si Oremus

Francúzsko, Rakúsko a Slovinsko. Táto trojica preverí olympijský výber na turnaji Euro Ice Hockey Challenge v Innsbrucku.

08.02.2016 18:41
Peter Oremus Foto:
Peter Oremus.
debata

Výber mladých slovenských hokejistov z domácej a českej ligy má síce minimum medzinárodných skúseností, no tréner Peter Oremus to neberie ako výhovorku. Naopak, od ambicióznych hráčov očakáva maximálne nasadenie a snahu ukázať sa v čo najlepšom svetle.

„Súperi majú kvalitné tímy, ale každý vždy hrá len toľko, koľko mu dovolíte. Naši hráči musia byť v každom zápase lepší. Motivácia musí byť obrovská. Keď dostanete šancu v národnom tíme, automaticky zo seba musíte vydať všetko. Je to predsa aj vhodná príležitosť predať sa do lepších klubov v kvalitnejších súťažiach. Chceme dosiahnuť čo najlepšie umiestnenie,“ tvrdí Oremus. Z pôvodnej nominácie mu vypadli dvaja obrancovia Jaroš a Kotvan, ktorých zhodne trápia slabiny. Nahradia ich Denis Rehák a Martin Štajnoch. Lídrami mužstva by podľa kouča mali byť najmä útočníci Kudrna, Gašparovič a Puliš. „Všetci traja už majú niečo odohraté. Musia to potvrdiť a potiahnuť spoluhráčov,“ dodáva.

Premiéru v realizačnom tíme reprezentácie zažije niekdajší hviezdny útočník Žigmund Pálffy. Z pozície generálneho manažéra bude pomáhať trénerom Oremusovi, Kobezdovi a Paukovčekovi a zároveň zbierať skúsenosti v novej funkcii. „Je to jednorazová záležitosť, no veľmi rád som túto ponuku prijal. Chcem pomôcť. Spolupráca s Peťom Oremusom je výborná. Je profík a presne vie, čo má robiť. Budem pozorne sledovať cvičenia, ktoré budú chalani robiť a potom ich posuniem aj naším juniorom či dorastencom,“ priznáva Pálffy, čestný prezident mládežníckeho klubu MHKM Skalica.

Vo výbere sú podľa neho viacerí šikovní a talentovaní hráči. Mužstvo by malo byť konkurencie schopné. „Dôležité bude vytvoriť správny kolektív a zžiť sa so systémom, ktorý ordinuje pri národnom tíme aj Zdeno Cíger. Som presvedčený, že turnaj v Rakúsku chlapcom čosi dá do ich ďalších kariér. Dúfam, že domov sa vrátime so vztýčenými hlavami,“ tvrdí majster sveta z Göteborgu.

Priznáva, že sám asi tri zápasy v priebehu troch dní medzi dospelými nikdy neodohral. „Bude to náročné, pre všetky tímy však rovnaké. Chalani sú mladí a zvládnu to,“ vraví a k momentálnej situácii v Skalici, kde hrozí odstúpenie seniorského tímu zo súťaže, dodáva: „Je to zamotané. Niektorí chalani vraj ráno trénovali na ľade, iní už odišli či majú odísť. Verím, že zajtra na Pro-Hokeji sa funkcionári klubu vyjadria, čo ďalej – či končia alebo pokračujú v súťaži.“

Káder slovenského mužského olympijského výberu na turnaj do rakúskeho Innsbrucku:
Brankári: Patrik Rybár (ŠHK 37 Piešťany), Samuel Baroš (HKM Zvolen)
Obrancovia: Mislav Rosandič (HC ’05 iClinic Banská Bystrica/HC Slovan Bratislava), Radek Deyl (HC Košice), Matúš Holenda, Andrej Hatala (obaja HK Dukla Trenčín), Lukáš Kozák (Kometa Brno/ČR), Branislav Kubka (HC Škoda Plzeň/ČR), Denis Rehák (HK Dukla Trenčín), Martin Štajnoch (HC Dynamo Pardubice/ČR)
Útočníci: Tomáš Zigo, Juraj Majdan (všetci HC ’05 iClinic Banská Bystrica), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha/ČR), Peter Galamboš (MHC Martin), Radoslav Macík (HK Nitra), Jozef Tibenský (ŠHK 37 Piešťany), Lukáš Paukovček, Richard Rapáč (obaja HK Poprad), Jakub Gašparovič (HK Dukla Trenčín), Radovan Puliš (HKM Zvolen/HC Slovan Bratislava), Branislav Rapáč (HC Dynamo Pardubice/ČR), Václav Stupka (MsHK Žilina)
Realizačný tím: Žigmund Pálffy (generálny manažér), Peter Oremus (tréner), Ján Kobezda a Pavol Paukovček (asistenti trénera), Milan Petro (lekár), Rastislav Ladecký a Ľuboš Ondrejka (maséri), Tomáš Štulajter (médiá)

Program Slovákov na turnaji Euro Ice Hockey Challenge v Innsbrucku:
štvrtok 11. februára: Slovensko – Francúzsko (16.30)
piatok 12. februára: Slovensko – Rakúsko (20.20)
sobota 13. februára: Slovensko – Slovinsko (12.30)

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia