Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cíger: Nechceme sa odkloniť od našej vízie

V bránke sa predstaví Július Hudáček, obranu vystuží Andrej Meszároš s Jurajom Mikušom a konkurenciu v útoku zvýšia Marek Viedenský a Libor Hudáček.

27.01.2016 19:00
hokej, reprezentacia, ciger Foto: ,
Zdeno Cíger na tréningu v úlohe trénera slovenskej hokejovej reprezentácie.
debata

Tréner hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger môže na domácom turnaji Slovakia Cup (11. až 13. februára v Žiline) počítať už aj s hráčmi, ktorých nemal na predošlých dvoch turnajoch – novembrovom Nemeckom pohári a Arossa Challenge v decembri – k dispozícii pre štrajk.

Tvorila sa vám nominácia na Slovakia Cup ľahšie než predošlé?
Človek musí vždy pracovať s tým, čo má k dispozícii. Teraz máme väčší okruh hráčov, vďaka čomu sa zvýši aj kvalita výberu. Prospeje nám to. Nechceme sa však odkloniť od našej vízie. Základ je, mať v tíme hráčov, ktorí nevymýšľajú a chcú reprezentovať. Platí, že chceme dať priestor aj mladšej generácii. Samozrejme, vyberať budeme najmä podľa výkonnosti a formy. Medzi štrajkujúcimi sú dobrí hokejisti. Niektorí však už možno nemajú takú motiváciu ako voľakedy. Nedá sa to siliť.

Snažili ste sa zachovať jadro mužstva z hráčov, ktorí boli v tíme na jednom z predošlých turnajov?
Chceme stavať na tých, ktorí potvrdili, že na to majú. Svetová špička je možno trochu ďalej, ale na oboch turnajoch niektorí hráči ukázali, že majú perspektívu a dá sa na ich hru pozerať. Nechýbalo im nasadenie a disciplína. Zloženie tímu je vždy lotéria. Môžete mať k dispozícii najlepších jednotlivcov, ktorí ale nevytvoria správny kolektív a nefunguje to. Základ je vytvoriť v mužstve správnu symbiózu. Keď sa pridá aj efektivita, môžete byť byť úspešní.

Azda najviac sa vám zvýšila konkurencia medzi brankármi. Bolo ťažké, vybrať si?
Na predošlých turnajoch sme si vyskúšali štyroch brankárov z extraligy a nik z nich si neurobil hanbu. Naopak, svoju úlohu si zastali. Jediná slabina boli azda nájazdy vo Švajčiarsku. Teraz berieme Jula Hudáčka, ktorý s radosťou prijal pozvanie. Pre šampionát počítame aj s Lacom, ktorého sme však teraz nechceli ťahať z ďaleka. V Astane je poriadne vyťažený. Nech si poriadne zachytá Julo. Chytá vo Švédsku veľmi dobre a svoje kvality už veľakrát potvrdil.

Ktorí hráči by mali byť na domácom turnaji lídrami?
Uvidíme, ako to dopadne s Réwayom, ktorý má otras mozgu. Robovi Švehlovi povedal, že bude v poriadku, má veľký záujem reprezentovať. No pri silných otrasoch mozgu nikdy neviete, aká dlhá bude pauza. V predošlých stretnutiach hral dobre, patril v našom tíme k najlepším. Predvádzal to, čo od neho čakáme. Práve okolo neho by sme chceli poskladať prvé dva efektívnejšie útoky. Pribudol nám Viedenský, ktorý hrá momentálne dobre, uzdravil sa Šťastný. To sú silní chalani, ktorí podávajú v KHL dobre výkony. Majú na to, aby nám pomohli hrať efektívnejšie. Príde aj Meszároš, ktorý sám prejavil veľký záujem.

Mali ste nejaký problém s uvoľňovaním hráčov?
Momentálne zatiaľ nie. Najväčší problém bol s Ďalogom ešte pred Nemeckým pohárom. Museli sme jeho uvoľnenie vybojovať. Tréner Kazane mi už vtedy hovoril, že pred play off by to už bol väčší problém. Rešpektujeme to, teraz ho nevoláme – i tak je po zranení – a do prípravy na MS s ním počítame.

Do realizačného tímu pribudol Ernest Bokroš. Ako si podelíte robotu?
Ernest preberie koučovanie obrancov počas zápasov. Je bývalý obranca a má bohaté skúsenosti i dobré názory. Ešte si musíme vyjasniť, čo v hre mužstva vyžadujem.

V utorok prebehol v Martine tretí jednodňový kemp pre hráčov z domácej súťaže. Boli ste spokojný?
Keby som mal hodnotiť všetky tri kempy, tak mali svoju slušnú úroveň aj nasadenie. Pred tretím sme asi nasadili vysokú latku, bolo to trošku slabšie, ale účel to splnilo. Dôležité je, že všetci nominovaní chceli prísť a ukázať sa. Pre hráčov je dobré, ak vedia, že o nich máme záujem a sledujeme ich. Budú poriadne makať aj v kluboch. Mrzí nás zranenie Miša Hlinku, ktorého trafil puk a zlomil mu prst. Nemalo by to však byť vážne a verím, že sa po zranení vráti vo forme, akú mal teraz.

Nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie na februárový turnaj Slovakia Cup v Žiline:

Brankári: Július Hudáček (Örebrö HK/Švéd.), Marcel Melicherčík (HC Košice), Tomáš Tomek (MsHK Žilina) Obrancovia: Andrej Meszároš (HC Sibir Novosibirsk/Rus­./KHL), Eduard Šedivý (HC Košice), Michal Sersen, Ivan Švarný (obaja HC Slovan Bratislava), Adam Jánošík (Piráti Chomutov/ČR), Michal Čajkovský, Juraj Mikuš (obaja HC Sparta Praha/ČR), Peter Čerešňák (HC Vítkovice Steel/ČR) Útočníci: Marek Bartánus, Tomáš Hrnka (obaja HC Košice), Patrik Lušňák, Pavol Skalický, Andrej Šťastný, Marek Viedenský (všetci HC Slovan Bratislava), Martin Bakoš (Bílí Tygři Liberec/ČR), Tomáš Marcinko (HC Dynamo Pardubice/ČR), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec/ČR), Martin Réway (HC Fribourg-Gottéron/Švajč.), Peter Cehlárik (Lulea HF/Švéd.), Libor Hudáček (Örebrö HK/Švéd.)

Náhradníci: Radovan Puliš (HKM Zvolen/HC Slovan Bratislava), Patrik Luža (HC Slovan Bratislava), Rastislav Dej (Mountfield Hradec Králové/ČR), Branislav Konrád HC Olomouc/ČR), Lukáš Kozák (Kometa Brno/ČR), Martin Štajnoch (HC Dynamo Pardubice/ČR), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha/ČR), Ján Sýkora (HC Oceláři/ČR), Michael Vandas (HC Vítkovice Steel/ČR), Oldrich Kotvan (PSG Zlín/ČR), Christián Jaroš (Lulea HF/Švéd.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Slovakia Cup #Zdeno Cíger