Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladíkov čakajú Švédi. Zopakujú vlaňajšok?

Hlavný cieľ - postúpiť do play off a vyhnúť sa boju o záchranu - splnili. O tom, či ostane víťazstvo v prvom zápase nad Bieloruskom (4:2) ich jediným na turnaji alebo k nemu pridajú aj skalp jedného z najväčších favoritov na celkový triumf, sa rozhodne v sobotňajšom štvrťfinále so Švédskom (15.00).

02.01.2016 06:00
Ernest Bokroš Foto: ,
Tréner slovenskej dvadsiatky Ernest Bokroš.
debata (2)

Zverenci Ernesta Bokroša nestačili na majstrovstvách sveta hokejistov do 20 rokov v závere minulého roka postupne na Česko (bezgólová prehra 0:2), Fínsko (päťgólový výbuch v tretej tretine a konečný výsledok 3:8) ani Rusko (slušný výkon a tesná prehra 1:2). Čo bolo doteraz sa však už viac neráta. Ak zvládnu štvrťfinálový súboj s dosiaľ suverénnym Švédskom, budú z nich hrdinovia, ako sa to podarilo ich predchodcom pred rokom v Kanade. Vtedy partia okolo Martina Réwaya a Denisa Godlu (aj so štvoricou zo súčasného kádra Jarošom, Černákom, Sukeľom, Bondrom) vyradila v play off Česko a nakoniec získala bronzové medaily po výhre 4:2 práve nad Švédmi.

Zopakovať víťazstvo nad škandinávskym favoritom však bude nesmierne náročné. Švédi patria každoročne k ašpirantom na najvyššie priečky, o čom svedčí ich parádna bilancia. Na predošlých ôsmich šampionátoch postúpili vždy do semifinále a len dvakrát nezískali medailu. V Helsinkách zatiaľ potvrdili očakávania, ba ich aj predčili. V A-skupine vyhrali všetky štyria zápasy vrátane súboja s USA (1:0) a Kanadou (5:2).

„Švédov chceme zaskočiť. Potešilo ma, že sme vo štvrtok odohrali veľmi dobrý zápas s Ruskom, hoci z nášho pohľadu už o nič nešlo. Dôležité je, že sa nám nikto nezranil, keďže už proti Fínom sme prišli o centra Sádeckého. Najhoršie je, že stále nevyužívame presilové hry,“ vravel tréner Bokroš po záverečnom zápase v základnej B-skupine.

Slováci sa so Švédmi stretli aj pred dvoma rokmi v Malmö. Vo štvrťfinále prehrali jednoznačne 0:6 a severania nakoniec získali strieborné medaily. Aj vtedy šli Švédi do play off s plným počtom bodov zo skupiny, naopak Slováci len s troma za výhru nad Nemeckom.

Mladí Slováci si vo štvrtok v Helsinkách napravili chuť po zbabranom súboji s Fínskom. Začali v ňom dobre, viedli 2:0 a nad vodou ich držal najmä brankár Húska, no v oslabení inkasovali štyri góly, v tretej tretine spolu až päť a výsledkom bol debakel 3:8. Na druhý deň proti Rusom výrazne lepšie bránili a po znížení kapitána Jaroša na 1:2 mohli i vyrovnať. Rusi si však umne strážili víťazstvo, vďaka ktorému vyhrali skupinu a vo štvrťfinále ich tak čakajú Dáni.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov