Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slovenskí mladíci vzdorovali favoritovi až do konca. Rusom podľahli 1:2

Slovenská reprezentácia do 20 rokov vo štvrtok prehrala s favorizovaným výberom Ruska v základnej B-skupine na majstrovstvách sveta hokejistov tejto vekovej kategórie vo fínskych Helsinkách.

31.12.2015 15:16
Adam Húska Foto: ,
Slovenský brankár Adam Húska.
debata (1)

Mladí Slováci boli počas celého zápasu pod tlakom súpera, výnimkou boli zväčša iba početné výhody zverencov Ernesta Bokroša. Prvý gól duelu strelil Lauta v 16. min, druhý pridal v 30. min Rykov. Za Slovákov skorigoval ešte pred druhou sirénou kapitán Jaroš a stanovil konečný výsledok.

Mladí Slováci sa predtým s ruskými rovesníkmi stretli na MSJ 2013 v Ufe v základnej skupine, „zborná“ vtedy triumfovala 3:2 po predĺžení.

Obe mužstvá mali už pred súbojom istotu postupu do štvrťfinále. Rusi sa stali víťazmi B-skupiny, Slováci obsadili 4. miesto a vo vyraďovacej časti na nich v sobotu 2. januára čaká duel proti Švédom. Tých pred rokom v súboji o bronz zdolali 4:2. Hrať sa bude v menšej Helsinki Ice Hall pravdepodobne o 15.00 h SEČ.

B-skupina (Hartwall Areena) – štvrtok:

Rusko – Slovensko 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Góly: 16. Lauta (Mikulovič, Provorov), 30. Rykov – 36. Jaroš (Sukeľ)
Vylúčení: 7:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Nord (Švéd.), Sylvain (Kan.) – Kaderli (Švaj.), Sormunen (Fín.)
Rusko: Georgiev – Rykov, Žuľdikov, Bojkov, Provorov, Sergejev, Šaripzianov, Mikulovič, Voronkov – Kraskovskij, Polunin, Korškov – Svečnikov, Lazarev, Kamenev – Svetlakov, Kaprizov, Kuzmenko – Fazlejev, Lauta, Dergačov
Slovensko: Húska – Jaroš, A. Sloboda, Černák, Koch, M. Moravčík, Ivanič, L. Romančík, Maier – J. Milý, Sukeľ, Matej Paločko – Lešťan, J. Šiška, Hrušík – Huňa, M. Surový, Briestenský – R. Bondra, Pospíšil

Slováci museli od úvodu čeliť tlaku favorizovaných Rusov, ktorí však v útočnom pásme veľa kombinovali a menej strieľali. V 5. min gólman Húska zneškodnil strelu Kaprizova. Slováci potom nevyužili početnú výhodu a už v rovnovážnom stave inkasovali – šance Provorova a Mikuloviča zostali nevyužité, no na Lautovu dorážku už bol Húska prikrátky. V závere prvej časti hral tím SR „20“ opäť presilovku, ale Jaroš ani Šiška neuspeli a skóre sa nemenilo.

Ani tretie vylúčenie Rusov sa zverencom Ernesta Bokroša nepodarilo využiť a na opačnej strane prišiel zákonitý trest – Húsku najprv zachránila žŕdka, no Rykov poslal puk do odkrytej bránky a Rusko viedlo 2:0. V závere 36. min sa hralo štyria proti štyrom a po úspešnom vhadzovaní Sukeľa skončila delovka kapitána Jaroša v ruskej bránke.

V tretej tretine sa Slováci snažili o vyrovnanie, ale Rusi tiež nebezpečne hrozili. Napriek viacerým šanciam na oboch stranách už gól nepadol.

Hlas (zdroj: oficiálny web SZĽH):

Ernest Bokroš (tréner SR „20“): „Aj keď to bol zápas, ktorý z nášho pohľadu už nič neriešil, chlapci ho odohrali veľmi dobre. Výsledok je pre nás priaznivý a teší ma aj to, že sa nám nikto nezranil pred dôležitým štvrťfinálovým stretnutím so Švédskom, keďže sme už prišli o centra Sádeckého. Stále to je tá istá pesnička – nevyužívame presilové hry. Mrzí ma, že sme nezužitkovali hlavne tú o dvoch hráčov, ale aj piatich proti štyrom. Z toho si musíme vziať ponaučenie. V hre piatich proti piatim si Rusi strážili výsledok a nakoniec duel aj vyhrali. Teraz sa zbalíme a presťahujeme sa do druhej haly, kde budeme hrať štvrťfinále. Záver tohto dňa bude normálny, bez osláv. Sme na majstrovstvách sveta a preto žiadne oslavy nehrozia. Sústredíme sa na Švédov, chceme ich zaskočiť.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS do 20 rokov #slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov