Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Godla: Na šampionát v Kanade nikdy nezabudnem

Trápi ho vysunutá platnička, no viac v bežnom živote ako na ľade. Hrdina predošlých majstrovstiev sveta hokejistov do 20 rokov Denis Godla (20) zbiera prvé legionárske skúsenosti v tíme Hermes v druhej najvyššej fínskej lige Mestis.

28.12.2015 06:00
Denis Godla Foto: ,
Denis Godla.
debata (1)

Medzi sviatkami si rád spomenie na juniorský šampionát v Kanade, kde mal výrazný podiel na zisku bronzových medailí. „Hoci záver minulej sezóny nebol ideálny, stále verím, že sa moja kariéra uberá správnym smerom,“ tvrdí najužitočnejší hráč spomínaného šampionátu.

Čo nakoplo mužstvo pred rokom až k nečakanému zisku cenného kovu?
Už prípravné zápasy v Kanade, v ktorých sme zdolali Švajčiarov a Čechov. Vysoká prehra s Kanadou v prvom ostrom zápase nás následne trochu pribrzdila, ale povedali sme si, že sa musíme ukázať s Fínmi. Pre mňa to znamenalo odchytať čo najlepší zápas, aby som nestriedal. Mohol som totiž prísť o pozíciu jednotky. Mali sme trošku šťastia, odohrali dobrý zápas a Fínov zdolali.

Kedy ste začali tušiť, že môžete postúpiť až do semifinále?
Fíni boli základ, ktorý sme potrebovali. Víťazstvo nám dodalo sebavedomie. S Nemcami sme si potom o verili o sto percent viac. V hlavách sme už mali štvrťfinále s Rusmi, ale nakoniec sme šli na Česko, čo bolo pre nás výborné. V semifinále sme dlho držali dobrý výsledok, ale potom nás favorizovaní Kanaďania zlomili. Zaslúžene. Švédi boli veľmi sklamaní, že nepostúpili do finále. Chceli sme to využiť a vďaka dobrému začiatku to vyšlo.

Stali ste sa najužitočnejším hráčom turnaja. Čo to pre vás znamenalo?
Nikdy na to nezabudnem. Najmä, že sa to udialo v Kanade, kde sa také čosi podarí máloktorému Európanovi, nieto Slovákovi. Dúfam, že to je pre mňa dobrý odrazový mostík. Som mladý a chcem ísť čo najďalej. Azda to dobre dopadne.

Slovenská opora v bránke - Denis Godla. Foto: SITA/AP, Nathan Denette
Denis Godla Slovenská opora v bránke - Denis Godla.

Po návrate z MS nebol zvyšok sezóny ideálny a nakoniec po vás nik nesiahol ani v drafte NHL. Prebolelo to?
Nebolo to to pravé. Šiel som zo Slovana do Piešťan, potom naspäť, hore-dole. Obe mužstvá boli v tabuľke dole a chytal som ťažké zápasy. V lete som chcel ísť von – mimo Slovenska. Podarilo sa Fínsko, som za to vďačný.

Môžu vaši nasledovníci zopakovať úspech aj na šampionáte v Helsinkách?
Slovensko má na juniorských šampionátoch každý rok približne rovnaké šance. Vždy je to najmä o jednom zápase, ktorý musíte zvládnuť, aby ste sa vyhli bojom o záchranu. Pre nás bolo plus, že sme urobili Fínov. Chalani majú aj teraz ťažkú skupinu. Musia najmä veriť vo vlastné sily. Budem im držať palce, aby sa im darilo a postúpili. Štvrťfinále je už hop alebo trop, zväčša rozhoduje, ako zachytá brankár. Môže vyhorieť aj favorit.

Ako sa vám darí vo Fínsku?
Ide to celkom dobre. Najväčšie problémy mi zatiaľ robí angličtina. Nevedel som plynule hovoriť, no už je to trochu lepšie. Pomáha mi lotyšský spoluhráč. Keď sa nedokážem dobre vyjadriť, tak mu niečo ukážem rukami, nohami a on to potom vybaví (smiech). Po fínsky sa viem akurát pozdraviť. Je to veľmi ťažký jazyk. Dúfam, že sa mi podarí ukončiť sezónu úspešne, odchytám čo najviac zápasov a posuniem sa do nejakej vyššej ligy. Základ je, aby som ročník dochytal. Trápi ma totiž chrbát, mám trochu vysunutú platničku.

Slovenský brankár Denis Godla. Foto: SITA/AP, Paul Chiasson
denis godla, repre, slovensko, hokej Slovenský brankár Denis Godla.

Museli ste preň pauzovať?
Ani nie, na ľade je to vcelku v pohode. Horšie je to je v civile, keď dlho chodím alebo stojím na jednom mieste.

Ako sa vám pozdáva úroveň Mestis?
V lige sa hrá veľmi rýchly hokej. Pôsobia tam najmä mladí fínski hráči, ktorí si idú jednoznačne za svojím cieľom – prebojovať sa do najvyššej súťaže. My sme nováčik súťaže a momentálne sa držíme na ôsmom mieste. Liga je veľmi vyrovnaná a pre nás by bolo dobré, dostať sa do play off. Také sú aj ambície.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Denis Godla