Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Dzubina zatiahol roletu. Slováci nadelili Švajčiarom štvorku

Slovenská hokejová reprezentácia uspela až vo svojom záverečnom zápase na medzištátnom turnaji o Nemecký pohár 2015 v bavorskom Augsburgu, keď v nedeľu popoludní zdolala výber Švajčiarska 4:0. Slováci napriek víťazstvu skončili na Nemeckom pohári na poslednom 4. mieste.

08.11.2015 15:16 , aktualizované: 17:01
Michal Dzubina Foto: ,
Hrdina zápasu so Švajčiarskom brankár Michal Dzubina.
debata (15)

Zverenci trénera Zdena Cígera boli počas celého duelu lepším tímom a do streleckej listiny sa postupne zapísali A. Šťastný, T. Marcinko, Dravecký a Šedivý. Brankár Michal Dzubina opäť neinkasoval ani raz, rovnako ako v druhej polovici sobotňajšieho stretnutia proti Nemcom, keď striedal Samuela Baroša. Zdeno Cíger na poste hlavného kouča zaznamenal triumf až v treťom súboji.

Debut v reprezentácii SR v nedeľu absolvovali obranca Patrik Luža a útočník Tomáš Zigo. Jubilejný štyridsiaty štart v reprezentácii zaznamenal Patrik Lušňák. Premiérový presný zásah v 32. reprezen­tačnom súboji si pripísal Tomáš Marcinko, Andrej Šťastný strelil druhý gól v 32. vystúpení v národnom tíme, Vladimír Dravecký siedmy presný zásah v 36. stretnutí a bek Eduard Šedivý mal gólovú premiéru v treťom reprezentačnom súboji.

V 61. vzájomnom súboji Slováci zaknihovali 26. triumf, doteraz sa zrodilo aj sedem remíz a 28 prehier slovenského mužstva (skóre: 151:135). Slováci v nedeľu prerušili sériu troch prehier so Švajčiarmi na Nemeckom pohári.

O prvenstvo na turnaji o 16.45 h zabojujú výbery USA a Nemecka.

Slovensko – Švajčiarsko 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

  • Góly: 12. A. Šťastný (Skalický), 26. T. Marcinko (M. Bartánus), 43. Dravecký (M. Bartánus), 58. Šedivý (Kukumberg, Lušňák)
  • Vylúčení: 8:8 na 2 min, navyše: Moser (Švaj.) 5+DKZ za seknutie a 5+DKZ za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Bauer, Hunnius – Merten, Neutzer (všetci Nem.)
  • Slovensko: Dzubina – Marek Ďaloga, O. Kotvan, Štajnoch, A. Jánošík, Luža, Šedivý, Jurčina – Dravecký, T. Marcinko, M. Bartánus – Miklík, Kukumberg, Lušňák – Réway, A. Šťastný, Skalický – Michal Hlinka, Preisinger, T. Hrnka – T. Zigo
  • Švajčiarsko: Conz – Loeffel, Leeger, Chiesa, Grossmann, Frick, Stoop, Baltisberger – Cuntin, Suri, Martschini – Praplan, Moser, Mottet – Hofmann, Pestoni, Froidevaux – Lammer, Fuchs, J. Walker – Künzle

Slováci si aktívnou hrou hneď v 1. min vybojovali presilovku, počas nej si vytvorili poriadny tlak, ale Réway ani A. Jánošík nenašli recept na brankára Conza. Už v rovnovážnom stave nepochodil ani debutant T. Zigo. Tím SR sa potom ubránil početnej výhode súpera, v 7. min trafil konštrukciu Dzubinovej bránky Martschini. V úvode 12. min Slováci premiérovo na turnaji viedli, keď Skalický posunul puk A. Šťastnému a ten popri Conzovej lapačke otvoril skóre duelu – 1:0. V prvej tretine ešte Dzubina zlikvidoval nebezpečný pokus Suriho.

Druhý gól slovenského mužstva pridal v presilovke T. Marcinko, ktorý predtým sedel na trestnej lavici. Útočník českých Pardubíc sa dostal k puku na osi hracej plochy a nedal Conzovi šancu – 2:0. Tretí gól mal na hokejke Skalický pri brejku v 31. min, ale vychytal ho švajčiarsky brankár. Neskôr Slováci neuspeli ani v prečíslení troch na jedného. V závere Švajčiar Moser napadol Réwaya a inkasoval dva tresty na päť minút plus do konca duelu.

V úvode tretej časti mali Slováci k dispozícii dlhú presilovku a pri výhode o dvoch korčuliarov pridal tretí gól Dravecký. Švajčiari ťažko znášali nepriaznivé skóre a často faulovali, čím sa kúskovala hra. Definitívnu gólovú bodku za duelom dal v 58. min obranca Šedivý delovkou od modrej čiary.

Zdeno Cíger (tréner SR): „Páčilo sa mi, že po katastrofálnom zápase proti Nemecku sme sa v nedeľu dokázali pozviechať a ukázať svoju pravú tvár. Sám som si nevedel ten výkon zo soboty vysvetliť. Nikto si to nevedel vysvetliť… Prvý zápas na turnaji proti výberu USA bol pritom dobrý. Mali sme v ňom veľa šancí, vinou nervozity sme sa však akosi nevedeli presadiť. So Švajčiarmi to bol z našej strany výborný kolektívny výkon, všetci si plnili svoje povinnosti, hrali disciplinovane, pomáhali si a zastupovali sa. Obaja gólmani predviedli na turnaji dobré výkony.“

Michal Dzubina (brankár SR, čisté konto): „Od začiatku stretnutia to bolo z našej strany omnoho lepšie ako v predchádzajúcich dueloch. Dobre sme korčuľovali a utvárali si šance. Práce som mal tak akurát, udržiaval som sa priebežne v tempe. Som spokojný s výsledkom a teší ma aj čisté konto.“

Eduard Šedivý (obranca SR, premiérový reprezentačný gól): „Po prvých dvoch dueloch na turnaji, v ktorých sa nám až tak nedarilo, sme si pozreli video a vysvetlili si množstvo vecí. Zjavne nám to pomohlo a proti Švajčiarom to už išlo. Strelený gól ma veľmi teší, zavrel som pri ňom oči a vystrelil. A vyšlo to.“

Tabuľka:
1. USA 2 1 1 0 0 6:4 5
2. Švajčiarsko 3 1 0 1 1 7:11 4
3. Nemecko 2 1 0 0 1 6:5 3
4. Slovensko 3 1 0 0 2 6:5 3
15 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecký pohár 2015