Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Reprezentácia láka nadpriemerných. Príležitosť dostali siedmi

Po prvej siréne dominuje Zvolen. Sklamaním sú majstrovské Košice a prekvapením Martin. Dych postupne dochádza Trenčínu.

03.11.2015 06:00
zvolen, poprad, kostúr, brabenec, semorád Foto: ,
Zľava: Matúš Kostúr z HK Poprad, Kamil Brabenec a Jan Semorád z HKM Zvolen.
debata

Najvyššia slovenská hokejová súťaž má za sebou úvodnú tretinu základnej časti.

Mozgom Zvolena je Brabenec

Počas reprezentačnej prestávky sa na líderskej pozícií budú vyhrievať Zvolenčania, s päťbodovým náskokom pred Nitrou. Zverenci trénera Josefa Tureka sa prezentujú ofenzívnym herným prejavom s priemerom takmer štyroch strelených gólov na zápas. Prím hrá prvá formácia s českým duom Kamil Brabenec a Jan Semorád, ktorých dopĺňa slovenský reprezentant Radovan Puliš.

Úderná trojica zaznamenala dohromady 64 kanadských bodov, pričom Puliš si na zopár duelov odskočil aj do bratislavského Slovana. „Brabenec je rozum celej formácie. Obaja jeho krídelníci sú draví a góloví. Momentálne je to najväčšia hrozba pre súperove obrany. Chlapci si na ľade rozumejú a na ich hru je radosť pozerať sa,“ vraví bývalý zvolenský hokejista Ladislav Čierny. Solídnu fazónu majú Martinčania, najmä v domácom prostredí. V ňom zvíťazili z deviatich duelov až osemkrát. „Prostredie v Martine je vždy špecifické, čo som viackrát zažil na vlastnej koži,“ dodal 40-ročný majster sveta z Göteborgu.

Výsledky Martina sú o to prekvapujúcejšie, že pred začiatkom súťaže sa borili s finančnými ťažkosťami. „Som Martinčan a mám rád to prostredie. Na začiatku im pomohol Rasťo Špirko, ale inak nehrajú so žiadnymi hviezdami. Sú tam mladí a poctiví chlapci a je vidieť, že aj toto je cesta,“ tvrdí generálny manažér reprezentácie Róbert Švehla.

Zľava: Peter Olvecký z Trenčína a Jakub Suja z... Foto: SITA, Ivan Fleischer
Peter Olvecký, Jakub Suja Zľava: Peter Olvecký z Trenčína a Jakub Suja z Košíc v zápase 17. kola hokejovej Tipsport ligy medzi HC Košice - Dukla Trenčín.

Pozitívom je nasadenie, chýba streľba

Po slabšom úvode sezóny sa do zvýšených obrátok dostávajú hokejisti Nitry, ktorí zvíťazili v ostatných štyroch dueloch. Naopak, po sľubnom vstupe do nového ročníka sa trápi Trenčín, ktorý z posledných šiestich zápasov zdolal len slovenskú dvadsiatku. Navyše, dvakrát zahanbujúco prehral v Banskej Bystrici 0:8 a Košiciach 0:6.

„Trenčania sa trápia v koncovke, ich strelecká efektivita je mizerná. Oveľa lepšie to nie je ani v defenzíve, ktorá príliš nepomáha brankárovi Cháberovi,“ doplnil bývalý hokejový obranca. Najväčším sklamaním sú úradujúci majstri z Košíc, ktorí figurujú na siedmom mieste. Sériu nepriaznivých výsledkov si odniesol aj kormidelník Peter Oremus, ktorého nahradil Rostislav Čada. „Po výmene trénera sa ich výkonnosť stabilizovala. Som presvedčený, že v tabuľke budú stúpať a napokon opäť prehovoria do boja o majstrovský titul,“ myslí si 65-ročný Július Šupler. Hokejový odborník si pochvaľuje prvú tretinu základnej časti. „Cením si vyrovnanosť súťaže. V zápasoch vidím obrovské nasadenie, aktivitu i osobné súboje. Kvitujem nátlakový štýl Banskej Bystrice či herný prejav Martina. Negatívom je nízka početnosť streľby. Ak počas presilovky nevystrelíte na bránku, len ťažko môžete na štadión prilákať divákov,“ dodáva.

Úroveň zvyšujú harcovníci

Kvalitu Tipsport Ligy zvyšujú podľa neho aj skúsení hokejisti. „Róbert Petrovický síce v sezóne ešte neskóroval, ale je tútorom trenčianskeho mužstva. V Banskej Bystrici patrí k ťahúňom Handzuš, v Poprade Suchý a Bartečko. Dušou vo Zvolene je Brabenec,“ tvrdí Šupler. Do nominácie reprezentačného trénera Zdena Cígera sa dostalo sedem hokejistov z domácej súťaže. Do istej miery to zapríčinila aj skutočnosť, že viacerí hráči pôsobiaci v Európe odmietli reprezentovať.

Do výberu na blížiaci sa Nemecký pohár sa prebojovali brankári – Zvolenčan Samuel Baroš a Martinčan Michal Dzubina. Z majstrovských Košíc sa v reprezentácii predstaví obranca Eduard Šedivý a útočníci Marek Bartánus a Tomáš Hrnka. Sedmičku vyvolených dopĺňa Michal Hlinka z Trenčína a Tomáš Zigo z Banskej Bystrice.

„Mrzí nás zranenie Puliša, ktorý má po nedelňajšom súboji s Banskou Bystricou otras mozgu. V národnom mužstve chceme dať príležitosť každému hráčovi, ktorý je nadpriemerný. Čakajú nás ešte ďalšie turnaje a práve toto môže byť pre nich motiváciou, aby sa snažili ešte viac,“ konštatuje Švehla.

Pätnásť hokejistov, ktorí zaujali

Brankári: Samuel Baroš (Zvolen), Ján Chábera (Trenčín), Jasen Bacashihua (B. Bystrica)
Obrancovia: Radoslav Suchý (Poprad), Daniel Krejčí, Michal Juraško (obaja Zvolen), Fredrik Sandgren (B. Bystrica)
Útočníci: Kamil Brabenec, Radovan Puliš, Jan Semorád (všetci Zvolen), Tibor Varga (Martin), Marcel Holovič (Piešťany), Tomáš Zigo, Juraj Majdan (obaja B. Bystrica), Michal Hlinka (Trenčín)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Tipsport extraliga #slovenská hokejová reprezentácia
Načítavajú sa športové výsledky...