Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďaloga: Reprezentovať je pre mňa výnimočná česť

Uplynulý piatok večer hľadisko na bratislavskom Zimnom štadióne O. Nepelu zatlieskalo Markovi Ďalogovi prinajmenej dvakrát.

03.11.2015 09:00
Marek Ďaloga Foto: ,
Marek Ďaloga na reprezentačnom zraze.
debata

Pri nástupe Kazane, ktorej dres 25-ročný Zvolenčan v Kontinentálnej hokejovej lige oblieka i v závere, keď preberal cenu pre najlepšieho hráča hostí. „Potešilo ma to o to viac, na zápase boli aj rodinní príslušníci. Slovan má výborných fanúšikov, diváci videli zaujímavý zápas so šťastnejším koncom pre nás,“ uviedol ofenzívny obranca. Do Kazane sa nevracal, ostal na Slovensku a v utorok začne s reprezentáciou prípravu na Nemecký pohár.

Bol pre vás prechod do KHL veľkou zmenou? Ako ste si zvykali v Kazani, tíme dvojnásobného víťaza Gagarinovho pohára?
Bol a ešte aj je. Na začiatku bolo pre mňa skoro všetko nové, musel som si na to zvyknúť. Nepoznal som nikoho, neovládal som ešte ruštinu, spočiatku som ani veľmi nehrával. Ale teraz je to už v poriadku. Rozumiem, čo tréner vysvetľuje, v jazyku sa zdokonaľujem. Čo potrebujem, to si vybavím. Rusko je trochu iný svet, ale nič nepríjemné som zatiaľ nezažil.

A herne? Museli ste meniť váš útočný štýl?
Niekedy má človek iné predstavy než je realita, ale to je normálne. Tréner mi ofenzívne chúťky nezakazuje, ale nechce ma vidieť často vpredu. Hráči Kazane sú na puku silní, viac si dovolia, nezbavujú sa ho, chcú stále hrať. Prišiel som do kvalitnejšej súťaže, podľa mňa najlepšej v Európe. Vyhovuje mi.

Zatiaľ máte v produktivite štyri body za gól a tri asistencie. Spokojný?
Som spokojný, no mohlo to byť aj lepšie, šancí som mal viac. Som rád aj za to, čo je.

Neobávali ste sa v úvode ročníka, že sa nezmestíte do zostavy? V ruskom tíme môže hrať len päť legionárov. Údajne otáznik visel nad Bielorusom Denisovom a vami…
Krátko pred začiatkom tohto ročníka vedenie KHL zmenilo štatút hokejistov z Bieloruska – považujú ich za cudzincov. Čakal som, ako sa to vyrieši, trvalo to týždeň – a dopadlo to v môj prospech. Odvtedy nastupujem pravidelne.

Potvrdíte, že si vás vyžiadal tréner Zinetuľa Biľaletdinov, jeden z najuznávanejších v Rusku? Je taký prísny, ako sa o ňom traduje?
Je náročný a priamy, čo je super. Podľa toho, ako sa k nemu správajú aj iní, vidieť, že má veľkú autoritu. Považujú ho za jedného z najlepších trénerov v Rusku. Má prirodzený rešpekt, každý uznáva, že je šéf. Bol na svetovom šampionáte v Česku, tam sme sa s klubom dohodli. V kontakte sme boli dlhšie.

Kazaň v minulom ročníku podľahla vo finále o Gagarinov pohár Petrohradu. Na čo si trúfa v tejto sezóne po omladení kádra?
Klub má vždy najvyššie ambície, to je Kazani vlastné – a je to aj cítiť z atmosféry v tíme, aj keď sa omladil. Po prehrách dá vedenie najavo nespokojnosť, nároky sú vysoké. Dôležité je hrať to, čo vyžadujú od nás tréneri. Plniť ich pokyny je prvoradé.

Ako bývate?
Takmer všetci bývame na báze, aj hráči s rodinami. Je tam všetko, čo potrebujeme, máme pohodlie. Je to niečo neskutočné, museli by ste to vidieť. Báza pripomína malé mesto. Spočiatku tam bola so mnou priateľka, no šla domov, lebo jej skončili víza. Vybavuje si nové.

S kým v tíme najlepšie vychádzate?
So všetkými, tam žijeme všetci spolu. Klub si dáva záležať na tom, aby fungoval ako jedna rodina. Tak je to zaužívané.

Prískočné pre nováčikov v Kazani funguje?
Každý nový hráč dá niečo do spoločnej kasy, no za prvý gól odo mňa zatiaľ nikto nič nepýtal…

Patríte k hokejistom, ktorí budú reprezentovať Slovensko na Nemeckom pohári. Oslovil vás Michal Handzuš v súvislosti s bojkotom?
K tomu sa nebudem vyjadrovať. Na Nemecký pohár sa teším, hrať za reprezentáciu je výnimočná vec. Bude na nás, ako tam zahráme.

Sledujete slovenskú Tipsport Ligu? Aké informácie máte od brata Martina?
Sledujem, je super, že Zvolen hrá dobre a vedie tabuľku. Som príjemne prekvapený.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #KHL #Ak Bars Kazaň #Marek Ďaloga