Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bojkot hráčov trvá, požadujú odstúpenie Nemečka

Šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček a líder nespokojných hráčov Michal Handzuš sa nevedia dohodnúť na znení memoranda, ktoré má zaručiť nové voľby prezidenta zväzu.

02.10.2015 14:14
Handzuš, Nemeček, Cíger Foto: ,
Michal Handzuš (vľavo), Igor Nemeček a Zdeno Cíger sa nedávno stretli na spoločnom rokovaní. Odvtedy sa však veci nepohli správnym smerom.
debata (93)

Problémom je bod ohľadom stopercentnej garancie týchto volieb. „Viacerí právnici nám potvrdili, že v návrhu Nemečkovho memoranda sú medzery a k novej voľbe prezidenta zväzu nemusí prísť. Ak by podpísal našu verziu memoranda, ktorá je transparentná a zrozumiteľná v otázke nových volieb, tak bojkot hráčov sa môže skončiť,“ uviedol na piatkovom brífingu v Banskej Bystrici Michal Handzuš, pričom detailne objasnil problematickú situáciu: „V bode tri memoranda sa deklaruje, kedy a za akých okolností môže prísť k novej voľbe. Tento bod Igor Nemeček upravil. Vyhodil z neho klauzulu, aby ku dňu zvolania kongresu odstúpil, čím by automaticky zaručil nové voľby. Trváme na tom a považujeme to za kľúčové, aby odstúpil ku dňu zvolania mimoriadneho kongresu a následne sa môže uchádzať o podporu klubov v novej voľbe.“

Rokovania so súčasným prezidentom SZĽH Igorom Nemečkom považuje Michal Handzuš za zložité. Okrem spornej garancie nových volieb chce podľa neho Nemeček zodpovednosť preniesť na iných ľudí, respektíve na Radu SZĽH. „Veľakrát mi pán Nemeček pri osobnom rozhovore povedal, že neodstúpi. Nehovoril pritom o žiadnej Rade SZĽH. Nechceme, aby na ňu prenášal zodpovednosť, ale sám ju zobral a zaručil svoje odstúpenie k dňu zvolania mimoriadneho kongresu,“ zdôraznil Handzuš.

Nik z 52 hráčov, ktorí sa podpísali pod výzvu, neplánuje zo svojich princípov a požiadaviek poľaviť. „Bohužiaľ, bojkot bude trvať a pokračuje, aj keď počas rokovaní nastali prekvapujúce okolnosti. Vedie sa disciplinárne konanie na Mareka Čiliaka, ktorý hovoril o katastrofálnej situácii v slovenskom hokeji v českom denníku. Teraz má predložiť na zväz dôkazy, že je taká situácia. Zarazilo nás to. Počas rokovaní ide jednoznačne o zastrašovanie mladého hráča, ktorý je podpísaný v našej výzve,“ prezradil Handzuš, ktorému sa nepozdáva komunikácia zo strany SZĽH: „Robo Švehla kontaktuje hráčov, ktorí mi volajú, že ich obvoláva, hoci naša výzva a bojkot stále trvá. Je to neférové. Pán Nemeček chce teraz chlapcom posielať e-maily a oboznamovať ich s tým, aká je situácia. Hráči dobre vedia o jeho návrhu, poslal som im ho pred pol druha týždňom, videli aj právnu analýzu, čo tento jeho návrh znamená a poznajú i náš návrh. Takže sú veľmi dobre informovaní. My sme súdržní, chceme iba nové voľby, nič viac. Vyzerá to však na patovú situáciu.“

Michal Handzuš v najnovšom vyhlásení pripomína, že voľba prezidenta SZĽH prebehla na poslednom kongrese spôsobom, ktorý je neakceptovateľný pre každého, čo si ctí princípy fair play. Bojkotujúci hráči Nemečkovi vyčítajú, že nemal problém hlasovať sám za seba v neférovej voľbe a nepáči sa im, že hlasoval aj proti návrhu HK Nitra o prenechaní volebných hlasov výlučne v rukách klubov. Hlavným cieľom Handzušovej skupiny je prinavrátenie právomocí o rozhodovaní smerovania SZĽH do rúk organizáciám, ktoré predstavujú hokejové hnutie a nastolenie zdravej kultúry a princípov fair play v štruktúrach zväzu. „Tento cieľ sa dá dosiahnuť jedine zmenou stanov SZĽH a vyhlásením novej férovej voľby prezidenta SZĽH,“ zdôraznil Handzuš.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Handzuš #memorandum #Igor Nemeček