Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Handzuš: So súčasným stavom sa nezmierime

Napätie v slovenskom hokeji sa stupňuje. Michal Handzuš, majster sveta z Göteborgu 2002, v súčasnosti hráč Banskej Bystrice, zaslal médiám vyhlásenie v súvislosti so súčasnou situáciou v slovenskom hokeji.

12.09.2015 10:00
Michal Handzuš Foto: ,
Michal Handzuš pred kongresom SZĽH.
debata (68)

Podpísalo ho vyše 50 hokejistov, zväčša bývalých i súčasných reprezentantov. „Je to reakcia na to, že po kongrese Slovenského zväzu ľadového hokeja sa nič nezmenilo k lepšiemu. Naše požiadavky zväz neakceptoval. Preto sme vyzvali hráčov, aby zvážili, či chcú reprezentovať,“ tvrdí Handzuš.

Vo vyhlásení sa okrem iného píše: Trváme na principiálnom postoji – nespájať naše mená s aktivitami a akciami SZĽH, kým jeho vedenie nepristúpi k opakovaniu voľby prezidenta za nových pravidiel. Čiže – vyzývate k bojkotu reprezentácie?
Áno – nebudeme reprezentovať.

Považujete to za správny postup?
Boli sme k nemu donútení, lebo po kongrese Slovenského zväzu ľadového hokeja sa vlastne nič nezmenilo. So súčasným stavom nebudeme nikdy spokojní. Aké iné možnosti máme? Dookola počúvam, ako na Slovensku nič nefunguje, že sa s tým nič nedá robiť. S tým nesúhlasím. Vždy sa niečo dá podniknúť, aby sa situácia zlepšila. Pár dní po kongrese sme povedali, že máme s nedemokratickou voľbou prezidenta zväzu a so znením stanov, ktoré to umožňujú, problém. Nie je to o nás, loptička je na druhej strane. Vedenie zväzu pozná naše postoje, môže veci napraviť. Budúci týždeň je výkonný výbor. Ak dostaneme prísľub, že budúce leto budú nové voľby, bude po probléme. Ak nie, situácia sa vyostrí. Robovi Pukalovičovi, generálnemu sekretárovi zväzu, sme náš postoj vysvetlili. Pozná súvislosti.

Hypoteticky: Slovensko bez najlepších hráčov vypadne na najbližších majstrovstvách sveta z najvyššej kategórie. Čo budete pociťovať? Sklamanie? Zadosťučinenie?
Nič z toho. Táto situácia nás neteší, nie som z nej vôbec nadšený. Nechceli sme, aby sa dostala až takto ďaleko. Opakujem – dva a pol mesiaca od volieb sa nič neudialo, hoci my sme dávali najavo nespokojnosť a sformulovali svoje požiadavky.

Potvrdíte, že ste obvolávali slovenských hokejistov, aby nereprezentovali?
Potvrdím, že som hovoril s niekoľkými hráčmi – a nielen ja. Informoval som ich o súčasnej situácii. Mohli sa slobodne rozhodnúť. Podporuje nás vyše päťdesiat hráčov z rôznych súťaží. My to akceptujeme. Prebiehala medzi nami normálna komunikácia.

Patríte medzi najuznávanejších a najrešpektova­nejších slovenských hokejistov. Reprezentácia predsa nemá na hrudi ani Nemečka, ani Lintnera, ani Švehlu. Má tam slovenský znak. Vnímate ten rozdiel?
Veľmi dobre. Pätnásť rokov som reprezentoval Slovensko s radosťou i hrdosťou. Teší ma, že športovej verejnosti sme neraz pripravili veľa krásnych zážitkov. Vždy som hral fér, aj preto sa nemôžem stotožniť s nedemokratickými metódami. Pohár trpezlivosti pretiekol. V našom vyhlásení verejnosti vysvetľujeme, prečo sme sa odhodlali k takémuto kroku.

Nepovažujete s odstupom času za chybu, že na kongrese SZĽH v diskusii nik nepodporil kandidatúru Richarda Lintnera?
Dali sme návrh na zmenu stanov. Delegáti ho neschválili. Podľa hlasovania sme videli rozloženie síl. Áno, mal som diskutovať, považujem to za chybu, že som nevystúpil. Človek sa aj pomýli, život však ide ďalej.

Nedoznieva vo vás pocit ukrivdenosti, že váš kandidát nevyhral voľby? Opäť hypoteticky – ak by vyhral, trvali by ste na zmene stanov?
Nejde o ukrivdenosť, ale o princíp. Ak by aj Richard vyhral voľby, medzi prvými by som upozornil, že stanovy musíme zmeniť.

Budú nové voľby podľa nových pravidiel. Čo keď opäť vyhrá Igor Nemeček?
Budeme to akceptovať. Ak od budúceho roka vstúpi do platnosti Zákon o športe, každý športový zväz bude musieť upraviť svoje stanovy, zapracovať do nich určité nové prvky. Nechcem však predbiehať. Avizovali sme, že so súčasným stavom sa neuspokojíme. Teraz čakáme na reakciu druhej strany.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Handzuš #SZĽH