Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Potvrdené: Šatan bude generálnym manažérom tímu Európy na SP 2016

Niekdajší dlhoročný kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan bude vykonávať pozíciu generálneho manažéra tímu Európy na budúcoročnom Svetovom pohári v kanadskom Toronte.

09.09.2015 19:58
Miroslav Šatan Foto: ,
Miroslav Šatan.
debata (1)

Prezidentom tohto špeciálneho európskeho výberu bude prezident Nemeckého hokejového zväzu Franz Reindl. Šatana na spomenutom poste potvrdili v stredu na slávnostnej prezentácii turnaja v zámorí. Známe je už aj meno hlavného kormidelníka európskeho výberu, bude ním skúsený kanadský kouč Ralph Krueger, ktorý v minulosti viedol dlhré roky švajčiarsku reprezentáciu.

Jedným z hlavných lídrov mužstva by mal byť slovenský obranca Zdeno Chára, ktorý možno bude nosiť kapitánske „céčko“. „Bude to veľmi zaujímavé podujatie. Čaká nás iné ako na predchádzajúcom turnaji. Slovensko malo v roku 2004 vlastný tím a teraz bude súčasťou výberu Európy, bude v ňom mať dosť hráčov. Teším sa na zápasy proti najkvalitnejším súperom na svete a po ich boku,“ povedal Zdeno Chára.

Výber Európy si na SP zmeria sily s tímami Kanady, USA, Ruska, Švédska, Fínska, Česka a výberom mladíkov zo Severnej Ameriky. Tvoriť ho budú najlepší hokejisti zostávajúcich európskych hokejových krajín. Vo všeobecnosti sa očakáva, že v tíme Európy budú mať zásadnú úlohu práve slovenskí hráči z NHL. Výber severoamerických mladíkov do 23 rokov budú mať na starosť Stan Bowman a Peter Chiarelli.

V Toronte v stredu zverejnili aj rozdelenie mužstiev do základných skupín a ich program. Tím Európy figuruje v A-skupine s Kanadou, USA a Českom. Turnaj sa začne 17. septembra 2016 duelom Európa – USA. Stretnutia v skupinách vyvrcholia 22. septembra, do vyraďovacej čatsi postúpia po dve mužstvá z oboch skupín. Semifinále play-off sa bude hrať na odvety 24. a 25. septembra, finále na dve víťazstvá 27., 29. septemrba a prípadne aj 1. októbra.

Na stredajšej prezentácii nechýbali viaceré esá svetového hokeja – Steven Stamkos, Sidney Crosby, Zdeno Chára, Drew Doughty, Henrik Lundqvist, Tuukka Rask, Anže Kopitar či Jevgenij Malkin. V auditóriu sedel aj Miroslav Šatan.

Naposledy sa turnaj o Svetový pohár konal v roku 2004 rovnako v Toronte, prvenstvo si vtedy vybojovali domáci Kanaďania.

Zloženie základných skupín na hokejovom Svetovom pohári 2016 v kanadskom Toronte:
A-skupina: Kanada, Česko, Európa, USA
B-skupina: Fínsko, Rusko, Švédsko, Tím do 23 rokov zo Severnej Ameriky

Program na hokejovom Svetovom pohári 2016 v kanadskom Toronte:

ZÁKLADNÉ SKUPINY
17. septembra: Európa – USA, Česko – Kanada
18. septembra: Rusko – Švédsko, Fínsko – Tím do 23 rokov zo Severnej Ameriky
19. septembra: Česko – Európa, Rusko – Tím do 23 rokov zo Severnej Ameriky
20. septembra: USA – Kanada, Fínsko – Švédsko
21. septembra: Európa – Kanada, Švédsko – Tím do 23 rokov zo Severnej Ameriky
22. septembra: USA – Česko, Fínsko – Rusko

SEMIFINÁLE – hrá sa na odvety (24. a 25. septembra)
A1 – B2
B1 – A2

FINÁLE – hrá sa na dve víťazstvá
27., 29. septembra prípadne 1. októbra

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan #Svetový pohár 2016