Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Potreboval som si komplikovať život, smeje sa Cíger

Na potvrdenie menovania za reprezentačného trénera čakal aktívne. V pozícii kouča svojich mladých zverencov v hokejovej akadémii.

19.08.2015 15:22 , aktualizované: 18:18
debata (13)
Zdeno Cíger. Foto: SITA, Robert Tappert
Zdeno Cíger Zdeno Cíger.

Teraz chce Zdeno Cíger vtlačiť národnému tímu tradičnú slovenskú pečať – srdnatosť a bojovnosť. „Nemôžeme hrať len kanadský či švédsky hokej. Musíme ísť vlastnou cestou. Ukazovať to, čo máme v génoch,“ uviedol 45-ročný bývalý vynikajúci útočník na včerajšom stretnutí s médiami.

O ponuke, ktorá sa neodmieta

Každý sa asi pýta, prečo som prijal ponuku, keď som pred voľbami podporoval Richarda Lintnera. No voľby sú za nami a podľa mňa nie je čas, pozerať sa späť. Aspoň ja na to čas nemám. Tiež chcem niektoré veci zmeniť. Vidím, že vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja sa snaží robiť kompromisy, čo sa mi páči. Chcem, aby sa k tomu pridali aj hokejisti. Spoločne môžeme urovnať vzťahy a pomáhať hokeju. Reprezentácia je pre mňa obrovská česť. Takéto ponuky sa neodmietajú. S Rišom som po voľbách nehovoril. No mali by sme sa stretnúť. Budem to iniciovať.

O polarizovanej situácii v slovenskom hokeji

Chcel by som napomôcť pri urovnávaní sporov. Ako hráč som zažil federálnu reprezentáciu, kde sme boli vždy len traja, maximálne štyria Slováci. Mohli sme len snívať o tom, že sa tam dostaneme. Bolo to niečo výnimočné. Taký zostal môj pohľad na národný tím doteraz. Neviem si predstaviť, že by naši hráči nešli reprezentovať. Spory by sme mali hodiť za hlavu. Pokúsim sa pritiahnuť všetkých, ktorí môžu slovenskému hokeju pomôcť. Bojkot si nepripúšťam i keď nejaké obavy mám. Keby nám odmietlo pozvánku veľa kvalitných hráčov, bol by to problém. Som však pozitívny človek a verím, že to dobre dopadne.

O stretnutiach s hráčmi

Určite nejaké stretnutia absolvujeme. Budem rád, keď mi Robo Švehla povie, ako dopadli jeho prvé kontakty, či je tam nejaká šanca na dohodu. Rišo Lintner má teraz veľkú zodpovednosť. Je vo funkcii, kde môže veľa vecí zmeniť a ukázať ľuďom, že vie pomáhať slovenskému hokeju a extraligu pozdvihne. Aj pre nás bude dobré, keď sa v extralige vytvorí vyššia hráčska kvalita, ak sa nám tu podarí adekvátnymi podmienkami udržať lepších hráčov.

O novej skúsenosti

Mám z novej pozície rešpekt. Je to pre mňa veľká výzva v rámci hokejového života. Hokej je už vymyslený, ja nový nevymyslím. Základ je vždy správne poskladať mužstvo z hráčov, ktorí sú pripravení bojovať za Slovensko. Kamarát, s ktorým chodím na poľovačky, hovorí, že nič jednoduché nie je dobré. Nejde po rovine, vždy sa chce vyštverať na najvyšší kopec a ťahá ma so sebou. Viem, že to nebude jednoduché, ale verím, že moja práca bude mať zmysel.

O tlaku a mediálnej pozornosti

Počas kariéry som už nazbieral nejaké skúsenosti. Mentálne som sa posunul ďalej. Samozrejme, cítim, že moja nová stolička je horúca. Asi som sa v živote príliš nudil. Mal som ho jednoduchý, tak som si ho potreboval skomplikovať. Noviny príliš nečítam. Vždy sa dôležité veci dozviem od svojich známych. Keď ideme niečo riešiť, urobíme si „tlačovku“. Aspoň ušetrím (smiech).

O realizačnom tíme

Ešte sme sa k tomu vôbec nedostali. Máme čas do šestnásteho septembra. Nechcem teraz nejakými menami zavádzať verejnosť. Mám dobrý pocit, že pri výbere spolupracovníkov, máme s Robom voľnú ruku. Určite vytvoríme dobrý kolektív, budeme o hokeji debatovať a bude to mať pozitívny efekt. Pomaly začneme robiť širší výber hráčov pre národný tím s výhľadom na Nemecký pohár. Pri realizačnom tíme som za slovenskú cestu. Chcem, aby sme hrali slovenský hokej. Vždy sme mali zdravú základňu a dobrých hráčov, čo vedeli niečo vymyslieť. Musíme hrať to, čo máme v génoch. Akým štýlom budeme hrať? To ešte neviem povedať. Dúfam, že vám to úspešne ukážem.

O náväznosti na predošlé roky

Nechcel by som hodnotiť ostatné majstrovstvá sveta. Len mi trošku prekážala zbrklosť. Chcel by som mať hráčov, ktorí si vedia vytvoriť vnútorný pokoj a nezbavujú sa zbytočne puku. Hokej sa nedá hrať na náhodu. Keď dosiahlo Slovensko úspechy, vždy malo v kabíne dobrý kolektív. Máme šikovných a kvalitných hokejistov, len ich treba dať vhodne dokopy a správne využiť.

O postavení Slovenska vo svetovom hokeji

Výsledky sú, aké sú. Stále máme dobrých hokejistov, no treba sa na všetko pozerať reálne. Špička sa uberá inde. Museli by sme sa na to pozrieť aj štatisticky, koľko hráčov majú Kanaďania, Rusi a ostatní. Aké má kto podmienky. Naša úloha je však vrátiť sa späť do špičky.

O deťoch v akadémii

V utorok aj v stredu sme mali prípravné zápasy, musel som z nich rýchlo utekať na rôzne stretnutia. Moje vymenovanie za trénera národného tímu prinesie pozitíva aj v očiach detí. Akadémia funguje a chcem, aby sme v nej pokračovali. Teraz nám prišli noví chlapci. Jeden dokonca z Košíc, ďalší z Dubnice. Budú chodiť v Bratislave do školy. Vylepšujeme pre nich ubytovanie. Že ich vedie reprezentačný tréner by ich malo motivovať a hnať vpred. Aj kvôli akadémii som odmietol ponuku stať sa asistentom trénera Říhu v Slovane. Popri náročnom cestovaní a denno-dennej práci by som zanedbával deti a to nechcel. Reprezentačný post sa dá s akadémiu zladiť ľahšie.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Švehla #Zdeno Cíger