Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner reprezentácie potrebuje odolnosť a charizmu

Veľká pocta a zároveň obrovská zodpovednosť. Viesť reprezentáciu je pre každého trénera vrcholom kariéry.

18.08.2015 12:00
Radosť, Slovensko, Marián Gáborík Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Musí však byť na ňu pripravený nielen odborne, ale aj ľudsky a mentálne. Pri dôležitých rozhodnutiach sa z neho často stáva psychológ, inokedy skaut či manažér.

Fanúšikovia ešte oficiálne nepoznajú meno nástupcu Vladimíra Vůjteka na lavičke slovenských hokejistov. Vzísť by malo zo zasadania výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja v Starej Lesnej.

Najťažšie rozhodnutia

„Rozdiel v práci klubového a reprezentačného trénera je obrovský. V klube máte dostatok priestoru, aby ste si pripravili mužstvo podľa vlastného gusta – kondične, technicky aj takticky. S hráčmi pracujete denno-denne. Do národného tímu prídu hotoví hráči, ale ste závislí od ich aktuálnej formy, pripravenosti aj zdravotného stavu. Následne musíte utvoriť z jednotlivcov, zväčša zvyknutých na líderské pozície, jednoliaty kolektív,“ naznačuje Július Šupler, prvý tréner národného hokejového tímu Slovenska v ére samostatnosti.

Kľúčom k úspechu je podľa neho okrem hráčskej kvality, správneho herného systému a štipky šťastia aj atmosféra v kabíne. „Hokejisti často hovoria, aká sú dobrá partia. No skutočnú víťaznú atmosféru, z ktorej sa dá ťažiť, prinesú len víťazstvá. Potom sa môžete viezť na pozitívnej vlne. Často však stačí jedna prehra – a všetko sa zlomí. Zažil som to napríklad na olympijských hrách v Lillehammeri 1994, kde sme v základnej skupine ani raz neprehrali, no vo štvrťfinále sme v predĺžení nestačili na Rusov. V boji o konečné umiestnenie už následne veľmi ťažko nájdete dostatok motivácie,“ dodáva.

Azda všetci reprezentační tréneri v ľubovoľnom športe sa zhodnú na tom, ktoré momenty sú v ich práci najťažšie a najnepríjemnejšie. Ešte viac ako prehry či debaty s médiami po nich sa kouči vytrápia pri zužovaní kádra pred vrcholnými podujatiami.

„Všetci prídu do prípravy pred šampionátom s dôverou vo vlastné sily. Štyri alebo päť týždňov na sebe poctivo pracujú a vy im potom musíte oznámiť, že prišli hráči z NHL či finálových sérií európskych súťaží a oni im musia uvoľniť miesto. Tí hráči sa už na šampionát veľmi tešia a sú presvedčení, že na to majú,“ priznáva Vladimír Vůjtek, ktorý viedol národný tím na predchádzajúcich štyroch svetových šampionátoch a olympijskom turnaji v Soči.

Vladimír Vůjtek. Foto: SITA, Ján Viazanička
Vladimír Vůjtek Vladimír Vůjtek.

Nájsť ideálnu zostavu

Najdôležitejšou úlohou podľa českého odborníka, ktorý v lete prevzal český národný tím, je sformovať ideálnu zostavu. „V klube si v priebehu dvoch-troch mesiacov vyskúšate takmer všetky útočné trojice i obranné dvojice a nájdete ich ideálne zloženie. V reprezentácii je to oveľa náročnejšie. Obzvlášť v slovenskej, keď sa vám počas sezóny ospravedlní z akcií národného mužstva veľa hráčov, ktorých si tak nemôžete dostatočne otestovať. Krátko pred šampionátom potom prídu chlapci z NHL a pri ich vhodnom zaradení do zostavy musíte mať aj kus šťastia,“ dodáva Vůjtek.

Najúspešnejší tréner pri národnom tíme Ján Filc zdôrazňuje dôležitosť manažérskych a komunikačných schopností. „Za krátky čas, ktorý máte hráčov k dispozícii, nedokážete veľmi ovplyvniť ich aktuálnu výkonnosť. Preto si treba najmä dobre vybrať. Reprezentačný kouč je pod veľkým tlakom. Každý fanúšik na Slovensku má svoju predstavu o tom, ktorí hráči by mali byť v tíme. Tréner však nesmie podľahnúť verejnému tlaku. Hráčov si potrebuje vybrať tak, aby z individualít poskladal tím, ktorý bude fungovať,“ hovorí Filc.

Ján Filc. Foto: SITA
Ján Filc Ján Filc.

Reprezentačnému koučovi síce nehrozí vyhadzov počas sezóny, ale o to viac je pod drobnohľadom na majstrovstvách sveta či na olympiáde. „V kluboch zvyknú odvolať trénerov počas prvých dvoch-troch mesiacov. Dovtedajšie výpadky sa dajú ešte do konca sezóny nahradiť. Máloktorého reprezentačného trénera odvolajú pred šampionátom. No počas neho je už tlak na výsledky enormný. Ak vám nevyjde jeden či dva zápasy, často už nie je kde získať potrebné body,“ naznačuje Vůjtek.

Komunikatívne schopnosti a charizma

Ktoré vlastnosti a schopnosti sú pre reprezentačného trénera najdôležitejšie?

„Prvou fázou je skauting – výber vhodných hráčov pre národné mužstvo. Následne musíte vybraných hráčov získať na svoju stranu, aby vám verili a obetovali sa pre úspech mužstva. Dôležité je utvoriť pre reprezentáciu vhodný program a záverečný bod je správny koučing zápasov. Potrebujete ideálne využiť kvality všetkých svojich zverencov v každom zápase. Okrem dobrej komunikácie s hráčmi musí mať tréner prehľad o súčasnom vývoji vo svetovom hokeji,“ dodáva Filc.

„Reprezentačný tréner musí mať v sebe čosi výnimočné, charizmu a za sebou nejaké úspechy. Potrebuje byť schopný manažér a organizátor, pedagóg i psychológ. Nie je ľahké vysvetliť hráčom, že ich pozícia v klube a národnom tíme je rozdielna. Musia nechať svoje ja v kabíne či pred štadiónom,“ pridáva sa Šupler.

Július Šupler. Foto: SITA
Július Šupler Július Šupler.

K Zdenovi Cígerovi, ktorý sa najčastejšie spomína ako Vůjtekov nástupca, dodáva: „V súčasnosti badať trend rýchleho prechodu z ľadu priamo na lavičku. Z môjho pohľadu to nie je úplne ideálne, ale Zdeno má za sebou už aj úspechy – dva tituly s bratislavským Slovanom. Zároveň je osobnosťou s charizmou a hokejisti ho rešpektujú. Jeho pozitívom je nekonfliktná povaha a ľudský prístup. Môže pomôcť upokojiť súčasnú nelichotivú situáciu v slovenskom hokeji.“

Podľa Filca je Cígerovou výhodou, že si všetkým, čo čaká hokejistov v príprave na svetové šampionáty, prešiel. „Má bohaté hráčske skúsenosti. To je veľké plus. V momentálnej atmosfére v slovenskom hokeji to však nik nebude mať jednoduché. Musí si zvoliť správny realizačný tím,“ tvrdí Filc. Podľa Vůjteka mu môže pomôcť aj fakt, že k väčšine súčasných reprezentantov má ešte blízko ako bývalý spoluhráči či protihráč.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Cíger