Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fínsky supertalent hlavu nevešia a už teraz sa teší na Kopeckého a Slovákov

Už úvodný deň hokejového šampionátu priniesol prvé prekvapenie. Niežeby by výhra Spojených štátov nad Fínskom (5:1) vyrážala dych, ale spôsob, akým Američania dominovali predovšetkým v druhej časti hry, naozaj prekvapil.

02.05.2015 09:40
Matt Hendricks Foto: ,
Americký kapitán Matt Hendricks strieľal Fínom gól.
debata

„Začali sme veľmi dobre, v prvej tretine sme Američanov takmer k ničomu nepustili. Škoda, že sme nestrelili z takého množstva šancí ani jeden gól,“ zamýšľal sa iba 19-ročný fínsky útočník Floridy Panthers Alexsander Barkov.

„Od polovice stretnutia však už tón udával súper. Nechápem, čo sa s nami porobilo, isté však je, že ak by sme viedli dva, či tri nula, Američania by sa tak nevzchopili,“ hľadal príčiny neúspechu v nepresnej koncovke Barkov.

Fínsky mančaft opúšťal ostravskú ČEZ arénu so zvesenými hlavami, do budúcnosti však hľadí s optimizmom. “Z pohľadu našich ambícií táto prehra neznamená vôbec nič, čaká nás ďalších šesť zápasov v skupine a dôležitý potom bude najmä ten štvrťfinálový,“ tvrdil druhý výber draftu v NHL z roku 2013.

Spoluhráč Tomáša Kopeckého zo slnečnej Floridy sa už teraz teší na duel proti Slovákom. “Videl som ho tu dnes, som veľmi rád, že dostal kapitánske céčko, veľmi mu to želám. Už teraz sa teším na náš vzájomný duel, vždy hrám rád proti svojim priateľom,“ skonštatoval.

Barkov nemá pocit, že by boli Fíni v zápase proti Slovensku v pozícii veľkého favorita. „To určite nie, na súpiske majú veľa kvalitných hráčov. Bude to dobrý zápas,“ povedal Barkov.

V oveľa lepšej nálade, ale za podstatne menšieho záujmu médií opúšťali ostravský štadión Američania. “Fíni majú naozaj skvelý tím, ukázali to hneď v úvode, prehrávali nás vtedy vo všetkých činnostiach. Potom sme však začali viac strieľať a išli viac po dorážkach,“ hodnotil stretnutie kapitán USA Matt Hendricks.

Toho uchvátila skvelá atmosféra na štadióne, kde mali absolútnu prevahu fanúšikovia zo severu. „Je tu neskutočná atmosféra, Fíni majú úžasných fanúšikov, korí za nimi cestujú. Veľmi sa mi v Ostrave páči,“ chválil Hendricks a následne dlho zvažoval, ako dať najavo svoju radosť z toho, že nosí kapitánske céčko.

„Nedokážem nájsť tie správne slová, aby som vyjadril radosť z toho, že som kapitánom tohto tímu. V minulosti nosili americké céčko naozaj veľkí hráči, je to pre mňa absolútna česť,“ rozplýval sa.

Aj pre Američana Stevena Moses to bol špeciálny zápas. Útočník Jokeritu Helskinki a najlepší strelec KHL načal ukážkovým bekhendom rozbehnutý fínsky stroj. “Nemyslím si, že sme v tomto zápase dominovali. Fíni od začiatku potvrdzovali svoju extratriedu, neskórovali však,“ uviedol s veľkou dávkou diplomacie, aby následne trošku prekvapil konštatovaním o veľkosti ľadovej plochy.

„Je síce oveľa väčšia, ale stále je to iba hokej. V tíme máme mladých a dravých hráčov, ktorý veľa nakorčulujú a na tomto chceme stavať aj v najbližších zápasoch,“ dodal na záver.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2015 v hokeji #Alexsander Barkov