Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pisár: Dánske bláznenie treba utlmiť útočným tlakom

Bez hráčov z NHL, s vidinou záchrany. Slovenskí hokejisti vstúpia do majstrovstiev sveta proti papierovému outsiderovi z Dánska. Už jedenásť rokov pôsobí na severe Európy slovenský brankár Ľuboš Pisár - chytá v Herningu.

01.05.2015 20:00
Ľuboš Pisár Foto:
Slovenský hokejový brankár Ľuboš Pisár.
debata

„Dánsko počas šampionátu nežije hokejom ako Slovensko. Účinkovanie tímu sleduje skupina ľudí, ktorá fandí hokeju celý rok. Priame prenosy bude vysielať športový kanál, čo môže mať väčší dosah na bežných ľudí,“ tvrdí 34-ročný rodák z Bojníc.

V Dánsku je najpopulárnejším športom futbal, tesne ho nasleduje hádzaná. Na treťom mieste je hokej, ktorého úroveň v ostatných rokoch stúpa. V dánskom výbere je sedem hráčov z domácej súťaže, kostru tvoria hokejisti z nemeckej a švédskej ligy.

„Prvoradým cieľom mužstva bude záchrana. Videl som naživo ich prípravný zápas s Bieloruskom. Mladý tím výborne korčuľuje. Silný je na brankárskom poste, slabiny vidím v obrane,“ vraví Pisár. Z dvanástich vzájomných zápasov Slováci osemkrát zvíťazili a štyri razy ťahali za kratší koniec. Pamätná je najmä prehra 0:6 na šampionáte v Nemecku 2010.

„Dáni si uvedomujú, že slovenský tím je favorit. Poznajú zámorských hráčov ako Marián Gáborík či Andrej Meszároš. Dôležitá bude kvalitná defenzíva, z nej dostať puk hlboko do útočného pásma, kde ich treba pritlačiť. Tam by sa mala prejaviť slovenská kvalita. Netreba sa s nimi blázniť a hrať štýlom hore-dole. Ich korčuliarska úroveň je totiž vysoká,“ dodáva.

V severskom tíme má slovenský brankár dvoch klubových spoluhráčov z Herningu. Defenzívnom lídrom bude 34-ročný Daniel Nielsen, pre ktorého to bude dvanásty šampionát. Premiéru na vrcholnom seniorskom podujatí zažije 21-ročný Björn Uldall.

„Daniel je skúsený hokejista, hral v Nemecku či Švédsku. Bude bezpochyby lídrom obrany. Björn je kvalitný korčuliar. Hoci je menšieho vzrastu, výborne číta hru,“ prezrádza.

Dáni sa na šampionáte predstavia bez hráčov z NHL. Najväčšie nebezpečenstvo v ofenzíve bude hroziť od tria zo švédskej Elitserien – Nichlasa Hardta, Frederika Storma a Jespera Jensena. Najväčšou mediálnou hviezdou je 37-ročný Kim Staal.

„V Dánsku je populárny. Je to zábavný chlapík, ktorý šéfuje kabíne. Svoje skúsenosti zužitkuje najmä v presilovkách,“ dopĺňa Pisár. <pe>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ľuboš Pisár #dánska hokejová reprezentácia