Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jaroš: Ak máte niečo dosiahnuť, musíte si veriť

Je najmladší, no sebavedomie mu nechýba. Všetkých konkurentov v boji o miestenky na šampionát si váži, no zároveň verí, že v záverečnej nominácii nebude chýbať.

25.04.2015 09:30
Christian Jaroš Foto: ,
Christian Jaroš.
debata (1)

Christian Jaroš sa k slovenskej hokejovej reprezentácii, ktorá sa pripravuje na májové majstrovstvá sveta, pripojil v posledný marcový deň. O dva dni neskôr oslávil devätnáste narodeniny. Už pri svojom príchode na zraz príjemne prekvapil zdravým sebavedomím a obrovským odhodlaním.

„Prišiel som sem najmä zbierať skúsenosti, ale rozhodne to neberiem tak, že si to tu len odtrénujem. Chcem zabojovať o nomináciu. Dobre viem, akí sú tu okolo mňa obrancovia a aké majú skúsenosti. Ďalší ešte pribudnú. Bude to náročné. No človek musí byť pozitívne naladený a nevzdávať sa vopred. Dôležité bude, ako zahrám v prípravných zápasoch. Verím, že to vyjde,“ tvrdil presvedčivo.

Odvtedy ubehli tri týždne a štyri dni a obranca Luley je stále v mužstve. S reprezentáciou sa medzi tým rozlúčil Lukáš Kozák i dvojica Karol Sloboda, Peter Čerešňák, ktorá hrala na vlaňajšom šampionáte v Minsku, ale aj skúsený Peter Podhradský – účastník štyroch majstrovstiev sveta a majiteľ striebra z Petrohradu 2000.

Pravák Jaroš hrá zodpovedne, nerobí veľké chyby a čoraz viac si získava dôveru trénera Vladimíra Vůjtka. Momentálne je medzi desiatimi obrancami, ktorí bojujú o osem miesteniek do Prahy a Ostravy.

„Vidím to stále reálnejšie. Dúfam, že to vyjde. Ak nie, budem sklamaný,“ hovorí otvorene. Stále si ešte zvyká na tempo medzinárodných zápolení a uvedomuje si, že na šampionáte to bude opäť o kúsok náročnejšie.

„Trúfať si trúfam. Kým to nevyskúšam, nemôžem vedieť, či to zvládnem. Celý čas som v príparve preto, aby som sa dostal na majstrovstvá sveta. Snažím sa vždy odovzdať sto percent a hrať tak, aby ma tam tréner musel zobrať,“ dodá s náznakom úsmevu. „Hráčov z NHL sa nebojím. Aj hokejisti z Európy sú totiž na výbornej úrovni. Nálepka – ten je z NHL – síce v hlave vždy trochu máta, ale proti každému súperovi musíte hrať rovnako. Naplno,“ dodá.

Benjamínok mužstva si pochvaľuje atmosféru v kabíne. Hoci v nej vládne konkurenčné prostredie, skúsenejší hráči sú pripravení poradiť mu a usmerniť ho. „Sme super partia, vládne tu pohodička. Zároveň si však každý uvedomuje, že navzájom bojujeme o miesta. Vždy sa chceme ukázať v najlepšom svetle,“ naznačuje odchovanec košického hokeja.

Z pozície najmladšieho v mužstve mu vyplývajú i drobné povinnosti. Zbieranie pukov je samozrejmosť, ktorá mu nerobí najmenší problém. Pri počítaní spoluhráčov cestou na tréning či zápas sa však trošku zapotí.

„Väčšinou spočítam chlapcov tak na siedmy alebo ôsmy raz. Vždy na niekoho zabudnem,“ priznáva. Nenapadlo mu, že by niektorého z konkurentov v boji o nomináciu „nechtiac“ niekde zabudol? „To veru nie, ale zvážim to,“ schuti sa zasmeje.

Už pri prvom stretnutí vám na bronzovom medailistovi z juniorského šampionátu v Kanade a víťazovi Ligy majstrov zaimponuje, ako sa v jeho prejave prelínajú pokora so sebavedomím.

„Ak máte niečo dosiahnuť, musíte si veriť. Bez toho to nejde. Kto si neverí, nebude sa mu dariť a postupne stratí chuť robiť to, čomu sa venuje,“ vysvetľuje sympatický mladík.

Celú sezónu strávil vo Švédsku so spoluhráčom z juniorskej reprezentácie Petrom Cehlárikom. Spoločne sa zapojili aj do prípravy národného tímu. O rok starší útočník v mužstve skončil po minulotýždňových zápasoch s Bieloruskom.

„Peťo mi pri rozlúčke poprial veľa šťastia. Dúfa, že ma uvidí na šampionáte. Bodaj by mal pravdu,“ dodáva Jaroš.

Či sa mu podarilo presvedčiť trénera, sa dozvie už v nedeľu po návarte z Rigy, kde Slováci odohrajú posledné dva prípravné zápasy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Christián Jaroš