Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bližňák: Nech nám to s Milanom vydrží až do Ostravy

Už minulá sezóna mu nevyšla podľa predstáv. Aktuálna vyzerala vo farbách Slovana ešte horšie, no zachránil ho presun do Plzne. V českej extralige sa rozohral k dobrým výkonom a po pauze opäť dostáva šancu v reprezentácii.

23.04.2015 11:00
HOKEJ-MS: Tréning pred zápasom s Nemeckom Foto: ,
Mário Bližňák počas tréningu na MS.
debata

Od začiatku prípravy na majstrovstvá sveta hrá spoľahlivo a výkonmi si pýta pozvánku na šampionát. „Mám ešte dva zápasy, aby som vygradoval formu. Ak budem hrať dobre, tak ma tréner do Česka vezme,“ verí center Mário Bližňák.

V sobotu ste nedohrali zápas v Poprade. Ako ste na tom zdravotne?
Mám narazené rebrá. Röntgen ukázal, že nie sú zlomené. Vybral som pár infúzií a zlepšilo sa to. Pochopiteľne, stále cítim bolesť. Ono to neprejde hneď. No na včerajšom tréningu som sa už cítil lepšie než na utorňajšom. Každým dňom sa to lepší.

Ste pripravený nastúpiť na zápasy v Rige?
Očakávam, že budem hrať. Zdravotne som na to pripravený. Potrebujem ostať v tempe rovnako ako všetci ostatní. Sme radi, že najmä posledný zápas s Bielorusmi sme už hrali lepšie. Zostava sa pomaly začína rysovať. Prišli už medzi nás aj prví chalani z Ameriky. Ešte uvidíme, kto pribudne. Všetci chceme čo najlepšie odohrať dva zápasy v Rige a potom uvidíme, kto pôjde na šampionát.

Povzbudil vás gól Bielorusom?
Samozrejme, gól vždy pomôže. Dodá sebavedomie do ďalších stretnutí. Škoda, že na konci prvej tretiny som sa zranil a nedohral zápas. Veľmi dobre sme korčuľovali. V Košiciach sme sa často akoby len pozerali na súpera a potom faulovali. Keď hráme veľa oslabení, viacerí hráči len sedia na lavičke a nedostanú sa do tempa. Zvyšní sú zase preťažení. Prvá tretina v sobotu bola ideálna, točili sa všetky štyri päťky. Tak by to malo vyzerať v každom zápase.

Ako vidíte svoje šance dostať sa na šampionát?
Dúfam, že rebro bude v poriadku, inak sa cítim v pohode. Stále som tu medzi chlapcami, z čoho mám dobrý pocit. Neviem, aké má tréner Vůjtek úmysly. Dúfam však, že sa na šampionát dostanem. Na veľké konkurenčné prostredie sme si už za tých pár týždňov zvykli. Od prvého zrazu som vytvoril dvojičku s Milanom Bartovičom. Azda to spolu potiahneme až do Ostravy. Uvidíme, ako k nám teraz zapadne Rišo Pánik.

Na prvých tréningoch ste si rozumeli?
Máme za sebou len dva, pričom Rišo len v utorok priletel z Ameriky, takže je trochu posunutý. No celkom nám to klapalo. Rišo má veľmi dobrú strelu. Zatiaľ to brankárom vešia do vinklov. Dúfam, že mu to vydrží.

V mužstve ste len dvaja jednoznační centri. Môže to byť vaša výhoda?
Beriem to tak, že ak budeme hrať dobre, tak ma tréner vezme. Vtedy bude jedno, koľko centrov tu je. Mám ešte dva zápasy, aby som trénera presvedčil a vygradoval formu.

Poradíte občas zvyšných chlapcom, ktorí si na pozíciu v strede útoku musia zvykať?
Ani im veľmi radiť netreba. Majú to v sebe. Paťo Lušňák hral v reprezentácii na všetkých turnajoch v strede, Tomáš Surový hrával centra v Slovane a Tomáš Kopecký už v minulosti na centri hral aj na majstrovstvách sveta. Sú to dostatočne skúsení hráči, aby si zvykli a prispôsobili sa.

Ako vám v súvislosti s reprezentáciou pomohol presun zo Slovana do Plzne?
Po dvoch mesiacoch sezóny som si myslel, že tohtoročný šampionát je pasé. Moja situácia bola veľmi nepríjemná. Hrával som vo štvrtej formácii alebo vôbec. Presun do Plzne bol vyslobodením pre obe strany. Veľmi mi to pomohlo. Začal som hrávať, dostal sa späť do formy a pohody. Hádam nech po zlom začiatku sezóny príde dobrý koniec.

Čo vás na šampionáte v Prahe a Ostrave najviac láka?
Ešte som sa tam nedostal. No keď to vyjde, tak sa budem najviac tešiť na domácu atmosféru, ktorú nám utvoria slovenskí fanúšikovia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Mário Bližňák #majstrovstvá sveta 2015