Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hudáček verí, že v ideálnom veku to konečne vyjde

So štyrmi novými tvárami, ale už bez dvojice mladučkých brankárov Denisa Godlu a Samuela Baroša. Slovenská hokejová reprezentácia pokračuje od pondelka v príprave na blížiace sa majstrovstvá sveta v Prahe a Ostrave (1. až 17. mája).

31.03.2015 17:20 , aktualizované: 18:50
július hudáček, repre Foto: ,
Do prípravy sa už zapojil aj skúsený brankár Július Hudáček.
debata

Počas tohto týždňa odohrajú zverenci trénera Vladimíra Vůjteka aj prvé dva prípravné zápasy. Zajtra sa o 16.30 v Trenčíne stretnú so Švédmi a o dva dni neskôr si s tým istým súperom zmerajú sily o 17.00 v Bra­tislave.

„Do tímu nám pribudli brankár Július Hudáček, obranca Christian Jaroš a útočníci Peter Cehlárik a Patrik Lušňák. V prvých zápasoch už chceme vyskúšať niektoré dvojičky v obrane či útoku. Švédi nás určite dostatočne preveria. Príprava zatiaľ prebieha podľa plánu, až teraz sa však uvidí, ako kto reaguje v zápasoch,“ tvrdí český kouč.

Spolu so svojím realizačným tímom pozorne sleduje vývoj v zámorskej NHL, ale i farmárskej AHL. „Musíme si počkať, kým sa skončí základná časť NHL. Potom zavoláme hráčom, ktorí nepostúpia do play off. Zatiaľ všetci prisľúbili účasť. Takže veríme, že tí, ktorých sa to bude týkať, prídu. Nádejnejšie to vyzerá s Markom Daňom, lebo farma Columbusu prehráva a možno bude chýbať v play off. To však tiež uvidíme až o dva týždne,“ priblížil situáciu.

V dobrej nálade prišiel na včerajší zraz najlepší brankár švédskej ligy Július Hudáček. Hoci Örebro vypadlo vo štvrťfinále, klub má za sebou aj tak najlepšiu sezónu v histórii. „Skončili sme šiesti, šli priamo do štvrťfinále play off, takže sezónu hodnotia v klube pozitívne. Som rád, že som stabilizoval výkonnosť. Teraz chcem ukázať trénerovi, že sezóna vo Švédsku nebola náhodná a kvalitné výkony zopakujem aj v reprezentácii. Verím, že nadviažem na februárové stretnutia v Banskej Bystrici. Chcem si konečne zachytať na majstrovstvách sveta. Urobím všetko, aby som bol v prvej dvojici a mal reálnu šancu chytať. Som v ideálnom veku, za sebou mám vydarenú sezónu, tak verím, že to vyjde,“ tvrdí 26-ročný brankár.

Na prvé dva zápasy so Švédskom sa veľmi teší. Vo výbere súpera sú totiž až štyria jeho kluboví spoluhráči. „Trošku sme sa hecovali. Budú to náročné zápasy a diváci uvidia určite pekný hokej,“ sľubuje.

Vo Švédsku vynikajúco napredujú aj mladučkí spoluhráči z Luley Jaroš s Cehlárikom. Obaja výraznou mierou prispeli na prelome rokov k zisku bronzových medailí juniorskej reprezentácie a o necelé dva mesiace neskôr sa tešili z víťazstva v Lige majstrov. Na Slovakia Cup-e v Banskej Bystrici zažili debut v seniorskom národnom tíme a teraz po prvý raz zabojujú o miestenku na MS.

„Šancu majú. Inak by tu neboli,“ reagoval so širokým úsmevom tréner reprezentácie.

Útočník Cehlárik je sklamaný z vypadnutia vo štvrťfinále. „Po výhre v Lige majstrov sme mali vysoké ambície. Vo štvrťfinálovej sérii sme viedli už 3:1 a vypadli. To je ozaj nepríjemné. Tréner však chválil hru našej päťky aj mňa osobne, čo ma teší. Do reprezentácie som prišiel naberať skúsenosti, ale aj zabojovať o nomináciu. Uvidíme, koľko príležitostí dostanem v zápasoch. Viem, že k tímu sa ešte pripoja ďalší hráči z NHL a Európy a tréner má z čoho vyberať,“ naznačuje 19-ročný Žilinčan.

Pobiť sa o nomináciu prišiel aj Patrik Lušňák z Junosti Minsk. „Každý hráč má skoro rovnakú šancu. Treba odohrať čo najlepšie prípravné zápasy a ukázať trénerovi, čo v nás je,“ vraví útočník, ktorý hrával v klube na krídle, no v reprezentácii ho tréner využíva na centri. S Minskom síce nevyhral bieloruský titul, ale navždy si zapamätá jeden zo zápasov semifinálovej série s Gomeľom. „Také niečo treba zažiť. V kanadskej juniorke som raz odohral štyri predĺženia, tu sme pridali ešte dve navyše. Bolo toho dosť na fyzičku, ale i psychiku. Všetci sme si priali koniec, už nech dá gól hocikto,“ spomína na víťazný duel so smiechom Lušňák.

Káder slovenskej hokejovej reprezentácie na prípravné zápasy proti Švédsku:

Brankári: Július Hudáček (Örebro HK, Švéd.), Branislav Konrád (Dukla Trenčín), Ján Laco (Barys Astana, Rus./KHL)
Obrancovia: Ivan Baranka (Slovan Bratislava), Peter Čerešňák (HC Vítkovice Steel, ČR), Dominik Graňák (Fribourg Gottéron, Švaj.), Christian Jaroš (Lulea HF, Švéd.), Milan Jurčina (Dinamo Riga, Lot./KHL), Lukáš Kozák (Slovan Bratislava/Dukla Trenčín), Peter Podhradský (Lada Togliatti, Rus./KHL), Michal Sersen (Slovan Bratislava), Karol Sloboda (Lada Togliatti, Rus./KHL), Ivan Švarný (Dinamo Minsk, Biel./KHL)
Útočníci: Milan Bartovič (Slovan Bratislava), Mário Bližňák (HC Škoda Plzeň, ČR), Peter Cehlárik (Lulea HF, Švéd.), Rastislav Dej (HK Mountfield Hradec Králové, ČR), Dávid Gríger (HK Poprad), Marcel Haščák (Amur Chabarovsk, Rus./KHL), Libor Hudáček (Slovan Bratislava), Patrik Lušňák (Junosť Minsk, Biel.), Tomáš Marcinko (HC ČSOB Pardubice, ČR), Michel Miklík (Amur Chabarovsk, Rus./KHL), Ladislav Nagy (Slovan Bratislava), Ján Sýkora (HC Škoda Plzeň), Andrej Šťastný (Slovan Bratislava), Radoslav Tybor (HC ČSOB Pardubice, ČR), Michael Vandas (HC Vítkovice Steel, ČR), Marek Viedenský (HKP Hämeenlinna, Fín.)

Agentúrny článok bol nahradený autorským.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #príprava #Vladimír Vůjtek #MS 2015