Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vůjtek počká aj na hráčov z NHL

Hokejový vrchol sezóny sa nezadržateľne blíži. Na prvý blok záverečnej prípravy slovenskej reprezentácie pred majstrovstvami sveta v Česku (1. - 17. mája) sa trénerovi Vladimírovi Vůjtkovi hlásilo dvadsaťjeden hráčov.

19.03.2015 19:06
Vladimír Vůjtek Foto: ,
Vladimír Vůjtek na zraze hokejovej reprezentácie.
debata

Z pôvodne nominovaného 24-členného kádra chýbali brankár Ján Laco a útočníci Marek Viedenský s Ladislavom Nagyom. Najlepší kanonier slovenskej extraligy Radovan Puliš odišiel zo zrazu po pár minútach pre ťažkosti s chrbticou.

„Marek Viedenský priletí dnes z Fínska, Ján Laco je ešte v Kazachstane a Ladislav Nagy sa pripravuje v Košiciach pod vedením trénera Petra Oremusa. Títo hráči sa k nám pripoja budúci utorok,“ prezradil 67-ročný český lodivod.

Viacerým adeptom na reprezentačný dres sa klubová sezóna skončila už 24. februára. Príprava sa z toho dôvodu natiahne na sedem týždňov.

„Pre národné mužstvo je výhoda, že skončili skôr a mohli si trochu oddýchnuť. Najbližšie štyri tréningy budú na rozhýbanie, nech si telo zvykne na záťaž a nepríde k zbytočnému zraneniu. Nasledujúci týždeň bude zameraný na objem a kondíciu,“ dodal.

Počas apríla odohrajú Slováci osem zápasov Euro Hockey Challenge. Na úvod privítajú v Trenčíne a Bratislave Švédov, neskôr sa stretnú dvakrát v Jihlave s Čechmi, v Košiciach a Poprade s Bielorusmi a generálkou na MS budú dva duely v Rige s Lotyšskom.

„Niektorí hráči, ktorí nás presvedčili výkonmi už v minulosti, majú istú miestenku na šampionát, aj keď sme im to ešte nepovedali. Nebolo by to fér voči ostatným, ktorí budú bojovať o svoju šancu. Ktorí hokejisti sa z tohto výberu dostanú na majstrovstvá sveta, závisí od toho, koľko hráčov príde z NHL. Môžu to byť dvaja, ale aj šiesti. Okrem nich už máme len hráčov z Čiech a z tímov semifinalistov slovenskej extraligy,“ uviedol Vůjtek.

V každej formácii má vítanú konkurenciu. Na brankárskom poste je momentálne Branislav Konrád z Trenčína a mladíci Denis Godla a Samuel Baroš.

„Najviac sa budeme spoliehať na Jána Laca a Júliusa Hudáčka. Čaká nás aj rozhovor s Jánom Lašákom, do úvahy prichádza aj Marek Čiliak. Godlu pošleme hrať play off za juniorku Slovana. Záujem o šampionát je obrovský, keďže budeme hrať ako doma a celá hala v Ostrave bude slovenská.“

Posledné tri prípravné zápasy by mohli stihnúť aj hokejisti zo zámoria. Najväčšie šance má útočník Richard Pánik, ktorého Toronto už vypadlo z hry o play off. „V hre o šampionát je aj Meszároš či Kopecký. Rokujeme, aby Marinčin nešiel na farmu a mohol reprezentovať,“ prezradil rodák z Klimkovíc.

Po príchode viacerých zámorských posíl bude mať skúsený kormidelník náročnú úlohu. „Najťažšie pre trénera je niekoho vyradiť. Hráč sa poctivo pripravuje šesť týždňov a dva dni pred šampionátom mu musíte oznámiť, že namiesto neho pôjde niekto iný.“

Majstrovstvá sveta v Prahe a Ostrave budú pre Vladimíra Vůjtka rozlúčkou so slovenskou reprezentáciu. „Málokomu sa podarí ukončiť reprezentačnú kariéru na mieste, kde s hokejom začínal, dlhé roky hrával a trénoval. Bude pre mňa veľkou motiváciou uspieť na tomto šampionáte. Nikdy som však nepovedal, že s trénerstvom končím úplne,“ vyhlásil.

Pred šampionátom naspieval ostravský folkový spevák Jaromír Nohavica pesničku pre slovenský výber s názvom Smutný slovenský hokejista. „Jarek už nahral viacero pesničiek zo športového prostredia. Na šampionáte nám urobí aj koncert. Túto pieseň som ešte nepočul, ale som na ňu zvedavý,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Vůjtek #slovenská hokejová reprezentácia