Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vůjtek: Prípravu začneme o týždeň skôr

Pre všetkých slovenských hokejistov v KHL s výnimkou Jána Laca a Ivana Švarného sa včerajšími stretnutiami posledného hracieho dňa základnej časti skončila sezóna.

25.02.2015 10:00
Vladimír Vůjtek Foto: ,
Vladimír Vůjtek na tréningu slovenskej reprezentácie.
debata

Tréner národného tímu Vladimír Vůjtek preto plánuje odštartovať prvú fázu prípravy na majstrovstvá sveta (1. až 17. mája v Prahe a Ostrave) o týždeň skôr, než mal pôvodne naplánované. „Ešte sme sa nerozhodli definitívne, ale začneme asi 19. marca,“ prezradil skúsený český tréner.

Myslíte už na šampionát každý deň?
Blížiaci sa šampionát je pre nás všetkých z realizačného tímu veľká výzva. Ešte však máme trochu času k dobru. Prípravu odštartujeme o necelý mesiac, takže ešte nemáme pokope mužstvo. Množstvo hráčov ešte bude hrať play off a až v priebehu prípravy sa bude formovať.

Plánujete nejako usmerniť hráčov, ktorí prichádzajú do úvahy pre reprezentáciu, a pripraviť im na dlhé voľno individuálny tréningový plán?
Necháme to na nich, veď sú všetci profesionáli. Kvôli tomu, že mnohí končia príliš skoro, posúvame prvý reprezentačný kemp o týždeň skôr.

S ktorými hráčmi z KHL počítate do úvodu prípravy pred MS?
Zo Slovana by sa mala zapojiť šestica hráčov, okrem nich asi všetci ostatní slovenskí hráči z KHL: Sloboda, Podhradský, Jurčina či útočníci z Chabarovska.

Máte už v hlave užší výber 25–30 hráčov, z ktorých budete vyberať, alebo je v hre o šampionát viacero hokejistov?
Musíme mať zatiaľ veľmi široký okruh hráčov. Nevieme totiž, kto sa zraní či z nejakých dôvodov vypadne z kádra. Rovnako nevieme odhadnúť, ktorí hráči z NHL nás posilnia.

Do zámoria za slovenskými hokejistami tentoraz poletia generálny manažér Otto Sýkora a váš asistent Vladimír Országh. Vy ste nechceli ísť?
Takto sme sa dohodli. Vyhovuje mi, že nemusím absolvovať dva náročné lety cez oceán.

Máte už predstavu o brankárskej trojici pre majstrovstvá sveta?
Jano Laco je vždy jeden z prvých kandidátov, s ktorými počítame na šampionát. Trochu nám však situáciu komplikuje jeho zranenie a to, že v poslednej dobe málo chytá. Inak je situácia s brankármi dobrá. Tí, s ktorými počítame, chytajú veľmi dobre. Hudáček vo Švédsku aj Lašák s Čiliakom v Česku.

Sťažuje vám prácu pri národnom tíme fakt, že Slovan druhý raz za sebou nepostúpil do play off?
Samozrejme, končia príliš skoro, čo nie je pre nás ideálne. Aj pre hráčov je lepšie, ak hrajú čo najdlhšie v play off a následne sa priamo zapoja do prípravy pred MS. Každým rokom je však v reprezentácii menej a menej hráčov zo Slovana.

Slovan pravdepodobne končí v KHL. Bude pre reprezentáciu lepšie, keď sa vráti do extraligy alebo zamieri do EBEL alebo českej ligy?
Neviem na to teraz odpovedať. Neviem odhadnúť, aký bude mať Slovan v budúcej sezóne káder. Aj podľa jeho sily by sa dalo hovoriť, v akej súťaži by mal pôsobiť.

Po šampionáte pri reprezentácii končíte. Ostane vám už asi len úloha diváka. Priali by ste si Slovan v českej lige?
Zo športového hľadiska by to bol prínos najmä pre Slovan, ale v prípade vzniku spoločnej súťaže aj pre celú československú ligu. Druhá strana je ekonomická a organizačná. Nedá sa zo dňa na deň prejsť do československej ligy. Muselo by sa vyriešiť veľké množstvo dôležitých otázok. Napríklad, akým spôsobom sa bude hrať o titul a ako do súťaže postupovať či z nej zostupovať. V prípade obojstranného záujmu sa to musí veľmi dobre prediskutovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Vůjtek #MS v hokeji 2015