Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vrátil sa do detstva. Vymenil hokej za sánky

Vo Fínsku sa učí korčuľovať, na Slovensku sánkovať. Marek Viedenský prišiel na zraz hokejovej reprezentácie pred turnajom Slovakia Cup v Banskej Bystrici vysmiaty od ucha k uchu. "Dva dni som bol doma a zaspomínal si na detské časy," prezradil rodák z Handlovej.

05.02.2015 17:16
Marek Viedenský Foto: ,
Hokejový útočník Marek Viedenský.
debata

Najskôr si bol v nedeľu zahrať hokej s dlhoročnými kamarátmi, ktorí pracujú v známej handlovskej fabrike. „Potreboval som sa trochu vykorčuľovať, nech nemám ťažké nohy.Chlapci ma zo zábavy zobrali medzi seba. V zápase som si pripísal asi osem asistencií, strieľať góly som mal zakázané,“ tvrdí 24-ročný útočník Hämeenlinny.

V pondelok svoj návrat do detských čias vyšperkoval sánkovačkou. „S bratom sme sa chystali snoubordovať a lyžovať na Rematu, ale bolo tam zatvorené. Vymysleli sme náhradný plán. U ďalšieho kamaráta sme zohnali sánky a spúšťali sa po dimitrovke ako desaťroční,“ dodal s úsmevom.

Na Slovensku má okrem hokeja aj inú povinnosť. „Potrebujem si kúpiť zimné topánky. Vo Fínsku sa mi žiadne nepáčili. Doteraz som ich príliš nepotreboval, lebo z domu na štadión to mám len dve minúty a vystačil som si s teniskami. Sneh sa však postupne roztápa a zídu sa.“

V aktuálnej sezóne sa odchovanec prievidzského hokeja zúčastnil na všetkých troch reprezentačných zrazoch. „Okrem prvého zápasu s Kanadou na Nemeckom pohári nám zvyšné stretnutia príliš nevyšli. Musíme to zmeniť. Na papieri máme najkvalitnejší výber, ale vždy je to o aktuálnej forme hráča a dosť záleží na chémii jednotlivých formácií,“ myslí si Viedenský. Prenesie výbornú fazónu z klubu aj do reprezentácie?

„To som mal v pláne už pred Nemeckým pohárom. Vtedy sa mi v klube darilo. Prvý zápas s Kanadou mi vyšiel, ale odvtedy to šlo so mnou dolu vodou aj na klubovej úrovni. Verím, že teraz pred domácim publikom to prelomím.“

Pomôcť mu vraj k tomu môže aj útočník Sparty Praha Martin Réway. „Rewy mi hovoril, že má pripravený špeciálny pušný prach na góly. Ak budeme hrať spolu v útoku, verím, že mi trochu z neho nasype,“ povedal hokejista, ktorého v roku 2009 draftovalo San José. Štartu v NHL sa však zatiaľ nedočkal.

Na adresu ďalších dvoch nominovaných mladíkov Petra Cehlárika a Christiána Jaroša dodal: „Chlapci získali bronz na juniorskom šampionáte, hrávajú švédsku ligu, o ktorej som počul, že je kvalitnejšia ako fínska a práve vyhrali Ligu majstrov. Myslím si, že nám pomôžu.“

Do fínskej Hämeenlinny prišiel pred aktuálnou sezónou po šiestich rokoch v nižších zámorských súťažiach. „V Amerike sa hrá jednoduchý a tvrdý hokej, fínska liga je o korčuliarskej vyspelosti. Snáď sa tu naučím poriadne korčuľovať,“ doplnil s humorom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Viedenský