Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po šampionáte som prehodil výhybku. Som rád, že v Sparte sa mi darí

Sláva mu, zdá sa, nestúpla do hlavy. Na reprezentačný zraz pred hokejovým turnajom Slovakia Cup v Banskej Bystrici prišiel v dobrej nálade. Martin Réway pôsobil skromne a na otázky novinárov odpovedal s pokorou.

04.02.2015 13:00
Martin Réway Foto: ,
Slovenský reprezentant Martin Réway.
debata (1)

„Mužský hokej je iný. Sú tu skúsenejší hráči, ktorí viac rozmýšľajú. Síce nelietajú toľko po ľade, ale sú šikovnejší,“ konštatuje 20-ročný útočník Sparty Praha.

Potešila vás seniorská reprezentačná pozvánka?
Samozrejme. Na spoluhráčov som sa tešil, veď s niektorými som sa naposledy videl po minuloročnom šampionáte. Som rád, že až traja hráči z juniorskej dvadsiatky sme dostali príležitosť zabojovať o majstrovstvá sveta v Česku.

Ako vám zmenil úspešný juniorský šampionát život?
Bol to príjemný okamih v mojej hokejovej kariére. Zaslúžil sa o to celý tím. Bronzové medaily prekvapili všetkých. Musel som však prehodiť výhybku a sústrediť sa na výkony v klube – a teraz v seniorskej reprezentácii.

Na Slovakia Cup pricestujú aj vaši bronzoví spoluhráči zo šampionátu v Kanade – Peter Cehlárik a Christián Jaroš. Zoberiete si ich pod ochranné krídla?
Chlapci možno budú zo začiatku nervózni, ale po prvom tréningu a zápase to z nich opadne. Sme tu výborná partia a verím, že všetci ich privítajú v pohode – ako mňa pred rokom.

Aké spomienky máte na Banskú Bystricu?
Prvý raz som tu hral za žiakov Dolného Kubína – bol som tuším v ôsmom ročníku na základnej škole. Neskôr som tu bol aj s dorastom Martina.

Veríte, že si prenesiete skvelú formu aj do seniorského výberu?
Musím sa podriadiť tímu a verím, že podám čo najlepší výkon. Hoci nebudeme mať veľa času na zohratie, treba si so spoluhráčmi na seba zvyknúť a vyladiť formu pred šampionátom.

Je rozdiel medzi mládežnickou a seniorskou reprezentáciou?
Mužský hokej je iný. Sú tu skúsenejší hráči, ktorí viac rozmýšľajú. Síce nelietajú toľko po ľade, ale sú šikovnejší.

Ako vidíte svoje šance dostať sa na šampionát do Česka?
Väčšina hráčov má rovnakú štartovaciu čiaru. Možno skúsenejší to budú mať jednoduchšie, lebo každé mužstvo ich potrebuje. My mladší sa musíme ukázať v najlepšom svetle a veriť, že zapadneme do koncepcie tímu a tréner si nás vyberie. Tento rok bude chcieť ísť reprezentovať takmer každý a ospravedlneniek bude minimum.

Akú pozíciu máte v pražskej Sparte?
Nemôžem si na nič sťažovať. Na začiatku sezóny som začínal v tretej formácii a postupne som sa dostal do prvej. Verím, že sa v nej udržím čo najdlhšie.

V nedeľu ste pomohli k víťazstvu Sparty so Slaviou 9:4 jedným gólom a troma asistenciami. Ako ste si užívali derby?
Gól bol trochu náhodný. Niekto mi buchol do hokejky a puk preletel nad brankárom. Inak to bol super zápas vo výbornej atmosfére. Prvých šesť gólov sme dali v presilovkách. Padlo nám tam prakticky všetko.

Sparta je najväčší hokejový klub v Česku. Ako sa vyrovnávate s tlakom, ktorý s tým súvisí?
Príliš ho nepociťujem. Možno aj preto, lebo sa nám v aktuálnej sezóne darí a bojujeme o horné priečky v tabuľke. Mužstvo má obrovskú silu a verím, že ak sa v play off zomkneme v súdržný tím, môžeme docieliť veľký úspech.

Pred pár dňami Jaroslav Janus nahradil Rastislava Staňu na brankárskom poste. Ako vnímala kabína túto výmenu?
Bolo nám Rasťa ľúto, lebo sa dostal do výbornej formy. Prajeme mu, nech sa rýchlo vylieči. Zdravie je prednejšie ako hokej. Jara kabína privítala v pohode. Má odohraté náročné zápasy v KHL a bude len na ňom, ako sa ukáže.

Ujal sa ho niekto v kabíne?
Priznám sa, že nebol na to čas. Ihneď po jeho príchode sme hrali so Slaviou, Jaro bol náhradný brankár. Teraz ostal v Prahe a bude mať dostatok času sa tam poobzerať.

Ako si užívate život v Prahe?
Mesto poznám výborne, však som sa tu narodil i vyrastal. Najviac si vážim, že môžem hrať za Spartu, je to pre mňa veľká česť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Martin Reway #Slovakia Cup