Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladíkov teší, že dostali príležitosť ukázať sa

Piati medailisti z nedávnych majstrovstiev sveta hokejistov do 20 rokov, ale aj dvaja hráči, ktorí vlani reprezentovali na seniorskom šampionáte.

03.02.2015 19:00
reprezentácia, zraz, euro ice hockey challnege Foto: ,
Turnaj vo Viedni bude výbornou príležitosťou ukázať, čo je v nás, zhodujú sa mladí reprezentanti z olympijského výberu do 25 rokov.
debata

Tréneri Vladimír Országh a Milan Jančuška budú mať na turnaji Euro Ice Hockey Challenge vo Viedni zaujímavý výber hráčov do 25 rokov (jedinou výnimkou je 28-ročný brankár Marcel Melicherčík), ktorí majú len minimálne, či dokonca žiadne skúsenosti so seniorskou medzinárodnou scénou.

Iba pätica Ján Brejčák, Andrej Šťastný, Adam Lapšanský, Milan Kytnár a Peter Zuzin odohrala za národný tím dvojciferný počet zápasov. Štyria útočníci, obaja brankári a piati obrancovia zažijú vo Viedni svoj seniorský debut. Slováci sa na turnaji postupne stretnú s Talianskom, Slovinskom a Rakúskom.

Černák si už zvykol

Najmladším hráčom olympijského výberu je ešte len sedemnásťročný Erik Černák. Na pozíciu benjamínka je zvyknutý z klubu i mládežníckych reprezentácií.

„Veľmi sa teším a vnímam to ako veľkú poctu. Dostať sa v sedemnástich rokoch do seniorskej reprezentácie je výnimočné a veľmi náročné. Pokúsim sa podávať čo najlepšie výkony a ukázať svoje kvality. Stretli sme sa tu viacerí chlapci z úspešnej dvadsiatky, mnohí sa poznáme, takže pre mňa bude jednoduchšie zapadnúť,“ hovorí talentovaný obranca Košíc.

Pred turnajom má prirodzený rešpekt. „Nie sú to extra atraktívni súperi, ale každé mužstvo na medzinárodnej úrovni má svoju silu. Dúfam, že uhráme dobré výsledky a bude to pre nás všetkých úspešné podujatie. Každý hráč chce v reprezentácii podávať čo najlepšie výkony, aby ho povolali aj na ďalšie zrazy,“ vraví mladík, ktorý by sa mal tento rok predstaviť aj na majstrovstvách sveta hráčov do osemnásť rokov.

Po sezóne ho čaká draft zámorskej NHL. V nedávnom rebríčku TSN na základe názorov desiatich skautov obsadil vynikajúcu 23. pozíciu. „Potešilo ma to. Byť dvadsiaty tretí medzi všetkými hráčmi nášho ročníka na svete je skvelé. Azda sa to do konca sezóny ešte zlepší a budem draftovaný čo najvyššie. Túžim po prvom kole,“ prezradil Černák.

Bakoš sa potrebuje naštartovať

Vo výbere je aj jeho parťák z prvej obrannej dvojice na MS v Kanade Mislav Rosandič. „Prekvapilo ma, že som dostal šancu hneď pri prvej príležitosti po našom úspešnom vystúpení na dvadsiatkach. Pre viacerých z nás to bude prvý štart za seniorský národný tím. Sám som zvedavý, ako sa s tým vyrovnáme. Azda to zvládneme,“ naznačuje obranca Banskej Bystrice pochádzajúci zo Záhrebu. Okrem Černáka a Rosandiča sú vo výbere ďalší traja bronzoví medailisti Pavol Skalický, Matúš Holenda a Denis Godla.

Tréneri Országh a Jančuška museli na poslednú chvíľu pristúpiť k viacerým zmenám. Talentovaného Godlu doplní na brankárskom poste Melicherčík z Košíc, do obrany pribudli Miroslav Macejko, Ján Brejčák a Ľubor Pokovič.

Posledný menovaný nebol pôvodne ani medzi náhradníkmi. „Volali mi zo zväzu. Milo ma to prekvapilo. Dostaneme možnosť konfrontácie s mužským medzinárodným hokejom. Som zvedavý, ako si s tým poradíme. Istotne to bude dobrá skúsenosť do budúcnosti,“ reagoval Pokovič. „Ide síce len o výber do dvadsaťpäť rokov, ale som veľmi rád, že tu môžem byť. Pokúsime sa urobiť čo najlepšie výsledky. Cítime zodpovednosť. Ostatné tímy budú zväčša v plnej sile,“ dodáva ďalší nováčik Peter Trška.

Jedným z najskúsenejších hráčov Országhovej partie bude útočník Liberca Martin Bakoš. „Na zraz som sa veľmi tešil. V Liberci sa nám nedarí. Verím, že si psychicky oddýchnem a zároveň ma turnaj naštartuje k lepšiemu. Máme tu mladý tím a dobrý výsledok môžeme urobiť len tímovým výkonom. Je pre mňa zvláštne patriť medzi skúsenejších hráčov, ale ide o výber mladších chalanov,“ usmieval sa 24-ročný krídelník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Euro Ice Hockey Challenge