Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do hokejových reprezentácií prúdi mladá krv. Okysličí ich?

Obe túžia vyhrať. Ktorá bude úspešnejšia? Dve slovenské hokejové reprezentácie čaká koncom budúceho týždňa dôležitá medzinárodná konfrontácia. V rovnakom termíne (5. - 7. 2.) sa predstavia v Banskej Bystrici a vo Viedni, v oboch tímoch dostávajú príležitosť mladíci z bronzovej dvadsiatky z nedávneho svetového šampionátu.

27.01.2015 18:00
Vladimír Vůjtek Foto: ,
Vladimír Vůjtek na tréningu slovenskej reprezentácie.
debata

Vladimír Vůjtek, tréner seniorského áčka, dá na tradičnom turnaji Slovakia Cup – premiérovo v Banskej Bystrici – príležitosť obrancovi Christiánovi Jarošovi a útočníkom Petrovi Cehlárikovi a Martinovi Réwayovi. „Slováci si na majstrovstvách sveta do 20 rokov počínali úspešne, preto najlepších z nich chceme vyskúšať,“ tvrdí skúsený kouč. Do reprezentácie sa po dlhšom čase vracia aj brankár Ján Lašák.

„V Liberci chytá veľmi dobre, nemôžeme sa zbavovať kvalitných a osvedčených brankárov. Dozrievajú ako víno, uvidíme, ako sa predvedú v silnejšej konkurencii. Jaroslav Halák chytá v kvalitnom klube NHL, na svetovom šampionáte ho zrejme neuvidíme. Jano Laco je momentálne zranený, nevieme, ako s ním bude ďalej. Ostrieľaného brankára potrebujeme. S hráčmi NHL budeme o ich prípadnej účasti hovoriť začiatkom marca,“ uviedol Vůjtek. V piatok túto tému preberie s útočníkom Michalom Handzušom: „Jeho preverovať nemusíme, on musí povedať, na čo sa cíti.“

Do realizačného tímu pribudol tréner brankárov Petr Jaroš a mentálny kouč Peter Bielik.

„Tri roky sme nepracovali s trénerom brankárov, bola to trošku chyba. Brankári sú samostatná jednotka, potrebujú nablízku osobu, ktorá im rozumie, vie poradiť. Dnes rozhodujú o výsledkoch maličkosti, aj takáto môže mať pozitívny účinok. To isté platí aj o mentálnom koučovi. Siahli sme po ňom po dobrých skúsenostiach z mládežníckych reprezentácií. S niektorými hráčmi pracuje už dlhšie. Mentálny kouč sa vie dostať hráčom pod kožu bez toho, aby o tom vedeli,“ podotkol hlavný tréner.

Ako vyznie porovnanie tímu na Slovakia Cup s mužstvami z dvoch predchádzajúcich medzinárodných ak­cií?

„Mysleli sme si, že v decembri sme mali vo švajčiarskej Arose lepšie mužstvo než v novembri v Mníchove na Nemeckom pohári – a skončil sme poslední. Vopred ťažko porovnávať, ale opäť máme dosť silné mužstvo,“ vraví na adresu nominovaných. „Pôvodne sme počítali aj s obrancami Petrom Podhradským a Milanom Jurčinom, ale nechceme im robiť problémy v ich kluboch KHL, útočník Milan Bartovič vypadol pre zranenie.“

Olympijský výber do 25 rokov sa pod vedením trénera Vladimíra Országha predstaví na turnaji Euro Ice Hockey Challenge vo Viedni. Jeho súpermi budú Taliansko, Slovinsko a Rakúsko.

„Mladí hokejisti sa môžu ukázať, či sú hráčmi pre vysoké ciele. Niektorí už majú skúsenosti z národného tímu, pozvali sme piatich z úspešnej dvadsiatky. Je to po prvý raz, čo po skončení svetového šampionátu ich vekovej kategórie opäť budú reprezentovať svoju krajinu. Bol by som rád, keby olympijský tím fungoval paralelne s áčkom. Každá konfrontácia s medzinárodným hokejom je pre mladých hráčov užitočná,“ prízvukuje Juraj Bakoš, generálny manažér olympionikov.

„Pokúsime sa turnaj vyhrať, iný cieľ mať nemôžeme. Súperi prídu v najsilnejších zostavách, takže bude zaujímavé sledovať, ako si bude počínať slovenský výber,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia