Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bronz venujem mame, trofeje otcovi, vraví nový hokejový hrdina

In Godla we trust - veríme v Godlu, svietila parafráza z amerických bankoviek (In God We Trust - veríme v boha) na transparentoch v Montreale a Toronte.

07.01.2015 19:00
Denis Godla Foto: ,
Denis Godla.
debata (1)

Brankár Denis Godla má obrovskú zásluhu na bronzových medailách slovenských hokejových juniorov na majstrovstvách sveta v Kanade. Direktoriát turnaja ho vyhlásil za najlepšieho brankára, médiá zaradili dosadili do All stars tímu a určili za najužitočnejšieho hráča šampionátu.

„Po posledných dvoch dueloch ma zastavovali diváci na štadióne, na ulici i v hoteli. Prežíval som neopísateľné pocity. Doprial by som ich každému hokejistovi,“ tvrdí 19-ročný rodák z Kežmarku.

Uvedomujete si s odstupom krátkeho času, aký veľký individuálny úspech ste dosiahli?
Pred šampionátom som o podobných oceneniach ani nesníval. Keď mi doniesli cenu pre najužitočnejšieho hráča turnaja, nechcel som tomu uveriť.

Po víťaznom zápase o bronz ste darovali svoju masku do Siene slávy NHL. Ako k tomu prišlo?
Po stretnutí mi tréneri oznámili, že chcú moju masku do Siene slávy. Neskôr prišiel za mnou člen Medzinárodnej hokejovej federácie, vypísal som nejaké formuláre. Potešilo ma to. Novú masku si zatiaľ nezháňam. Ešte jednu mám v Slovane a v staršej sa vždy lepšie chytá.

Kedy sa z mužstva, ktoré sa chcelo zachrániť, stal tím bojujúci o cenný kov?
Vedeli sme, že potrebujeme zvládnuť kľúčový duel s Nemeckom. Víťazstvo nad Fínskom bol bonus navyše, ale dodalo nám sebadôveru. Pred štvrťfinále s Českom sme všetci verili, že môžeme uspieť a urobiť malú dieru do sveta.

Ako ste sa vyrovnali s úvodnou vysokou prehrou 0:8 s Kanadou?
Turnaj sa len začínal a asi nik nečakal, že s Kanadou môžeme uspieť. Samozrejme, že vysoká prehrá nás nepríjemne zaskočila, ale hneď na druhý deň sme víťazstvom 2:1 nad Fínmi potvrdili, že máme kvalitu. Začali sme veriť vlastným schopnostiam a zistili, že vieme zdolať aj silného súpera. Neprehrali sme so žiadnym európskym tímom, čo je úžasné.

Ktorý moment bol pre vás najťažší?
Každý duel bol zložitý. Po psychickej stránke bol najnáročnejší štvrťfinálový zápas s Českom. Dlho sme vyhrávali 1:0. Cítil som veľkú ťarchu zodpovednosti.

Ako si udržiavate pokoj v bránke?
Dôležité je zvládnuť začiatok, chytiť sa prvými strelami. Stále sa snažím byť koncentrovaný a myslieť pozitívne.

Vedeli ste, aký hokejový ošiaľ prebieha na Slovensku?
Počas zápasových dní sme odovzdávali telefóny i tablety, aby sme sa sústredili na hokej a nemysleli na vonkajšie vplyvy. Keď sme ich dostali späť, snažil som sa komunikovať najmä s rodinou. Zaujímalo ma, ako trávi vianočné sviatky a Silvestra. Vedeli sme, že ľudia nám doma veria a podporujú nás. Pri návšteve nám to potvrdil aj slovenský veľvyslanec v Kanade.

Neprekážalo vám, že ste museli odovzdať mobily?
Sú to moje štvrté mládežnícke majstrovstvá sveta. Už som si na to zvykol. Vedeli o tom i rodičia a nerobilo mi to žiadny problém.

Pomohol k bronzovému úspechu aj projekt hokejovej dvadsiatky?
Je to dobrá vec, hlavne pre nás brankárov. V extralige sme boli v každom zápase pod spŕškou striel, čo nám na šampionáte pomohlo. S USA i Kanadou sme čelili veľkému počtu striel, boli sme na to pripravení. Projekt má svoje opodstatnenie i do budúcnosti.

Po semifinále s Kanadou vás vytlieskala 20-tisícová Air Canada Centre. Čo ste vtedy prežívali?
Ľudia sú v Kanade mentalitou naviazaní na hokej. Je to úplne odlišné ako na Slovensku. Dokonca ma zastavovali ľudia na štadióne, ulici i v hoteli.

Kanadskí novinári vás prirovnávali k legendárnemu Dominikovi Hašekovi. Páči sa vám jeho štýl?
Tie zákroky, na základe ktorých ma porovnávali s českou brankárskou hviezdou, boli nevyhnutné (smiech). Chvalabohu sa mi vydarili, neboli z toho góly. Som vďačný za spomenuté prirovnania. Z brankárov sa mi viac páči Kanaďan Marc André-Fleury.

Pred šampionátom vás veľa ľudí nepoznalo. Ste pripravený, že sa to teraz zmení?
Dôležité je, že celý turnaj vyšiel výborne celému mužstvu. Asi nikto nepočítal, že skončíme takto vysoko. Základom úspechu bola súdržná partia.

Ako prebiehali oslavy bronzových medailí?
Odštartovali sme ich priamo na ľade, pokračovali v kabíne, kde sme si schuti zakričali. Neskôr sme si s chlapcami ešte podebatovali a pripili si.

Môže vám výborný výkon na turnaji otvoriť dvere do bránky Slovana v KHL?
Je to cieľ každého hráča dvadsiatky, aby sa prebojoval do seniorského tímu. Bude to ťažká cesta. V Kanade sme si urobili dobré meno, musíme na to nadviazať. Je to na vedení a tréneroch, ako sa rozhodnú. V Slovane sú dvaja kvalitní brankári. Jaro Janus chytá výborne a pred zranením hviezdil aj Johan Backlund. Presadiť sa v tejto konkurencii nebude jednoduché.

Pomôže vám vydarený šampionát pri najbližšom drafte NHL?
To sa uvidí až neskôr. Samozrejme, že by to bolo nádherné, ale ešte je to ďaleko.

Už viete, kam poputujú vaše ocenenia?
Určite ich dám otcovi. Ten už bude vedieť, čo s nimi urobiť.

Otec si na vašu kariéru požičiaval peniaze. Vedeli ste o tom?
Samozrejme. Vedel som, koľko snahy a námahy rodičia investujú do mojej kariéry. Ich podporu si nesmierne vážim. Rodičom a celej rodine posielam jedno veľké ďakujem.

Mame ste pred odchodom na šampionát sľúbili darček k narodeninám. Mysleli ste už vtedy na medailu?
V kútiku duše som veril, že by to mohol byť cenný kov. Teším sa na to, ako ju obdarujem. Dúfam, že na oplátku mi pripraví môj obľúbený stejk. Celý úspech i všetky ceny venujem rodine za jej podporu.

Povedali o Godlovi

Martin Réway: „Denis odchytal fantastický turnaj. Vedel som, že je výborný brankár, bolo len na ňom, ako sa vyrovná s veľkým tlakom v Kanade. Zvládol to na jednotku. Bol náš najlepší hráč počas celého turnaja. Teraz je už len na skautoch a kluboch NHL, kto si ho vyberie.“

Patrik Koyš: „Práve na Denisovi bola celá naša hra postavená. Tento rok chytal v extraligovom projekte naozaj výborne. Pevne som dúfal, že to potvrdí aj na šampionáte. Potvrdil a pridal aj čosi naviac. Bol jednoznačne najlepší.“

Pavol Skalický: „S Denisom sa poznám od mala. Z Gelnice sme chodili na kempy do Kežmarku a neskôr sme sa stretli v Spišskej Novej Vsi. Je to príjmený chalan a skvelý brankár. Bol najdôležitejšou súčiastkou našej skladačky, ktorá klapala ako hodinky. Držal nás nad vodou a len vďaka nemu sme dosiahli až na medailu. Keď máte za chrbtom výborného brankára v excelentnej forme, hrá sa vám oveľa jednoduchšie. Veríte, že keď aj spravíte chybu, pomôže vám a šancu chytí.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov #Denis Godla