Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skalický o Réwayovi: Bol úžasný kapitán. Vedel povzbudiť aj zakričať

Hokejový útočník Pavol Skalický si ani po návrate na Slovensko po úspešnom juniorskom svetovom šampionáte v Kanade stále naplno neuvedomuje, čo sa mládežníckemu výberu SR podarilo.

07.01.2015 14:13
Pavol Skalický Foto: ,
Pavol Skalický pózuje s bronzovou medailou.
debata

Do zámoria cestovali Slováci s hlavným cieľom postúpiť do štvrťfinále, zisk bronzu je pre výber trénera Ernesta Bokroša veľkým úspechom. „Pomaly nám všetkým dochádza, čo sa celému tímu podarilo. Postupom času si to budeme uvedomovať viac a viac. Sú to úžasné chvíle a pocity, nedá sa to opísať slovami. Prial by som to zažiť každému. Do Kanady sme cestovali za záchranou a získali medailu, je to super pocit. Málo ľudí nám verilo,“ prezradil po príchode do Bratislavy 19-ročný rodák z Gelnice, ktorý v záverečnom súboji o tretie miesto strelil švédskym rovesníkom víťazný gól: „Bol to môj posledný duel v mládežníckej kategórii na reprezentačnej úrovni. Veľmi som si ho chcel užiť a triumfovať v ňom. Podarilo sa to a je to krásne, že s medailou na krku. Máme na to len najkrajšie spomienky.“

Pre Skalického mal zápas proti Švédom špeciálnu príchuť, pretože už na budúci týždeň zamieri do švédskeho Örebra, v ktorom bude bojovať o miesto v zostave účastníka SHL. „Odozvy zo Švédska som zatiaľ nemal žiadne, možno prídu až po mojom príchode do Örebra. Už pred šampionátom som vedel, že tam asi pôjdem. Dolaďovali sa len detaily. Asi som zástupcov klubu presvedčil v seniorskej extralige, no podrobnosti neviem. Som len rád, že mám takú šancu. Určite by som chcel hrať v "áčku“, veď už druhý rok hrám mužský hokej. Urobím však všetko pre to, aby som sa uchytil a ukázal, že niečo vo mne je," prezradil Skalický o svojej najbližšej hokejovej budúcnosti. Zaujímavosťou je, že v Örebre chytá Július Hudáček, veľmi obľúbený na celom svete pre zábavné etudy po víťazných domácich dueloch. „S brankárom Hudáčkom budem hovoriť asi až po prílete do Švédska,“ dodal mladý slovenský útočník.

Spomienkami sa Skalický vrátil aj k šampionátu v Kanade, ktorý pre slovenských mladíkov nezačal ideálne – prehrou 0:8 s domácim výberom. „Najťažšie bolo spamätať sa z úvodnej prehry s Kanadou, po ktorej sme boli psychicky dole. Tréner nás ‚zdvihol‘, veď to bol len prvý zápas a turnaj sa len začínal. V druhom súboji sme sa chytili, čo nás povzbudilo. Aj úspechy s Nemeckom a neskôr vo štvrťfinále s Českom nám pomohli. V semifinále sme s Kanadou držali krok dosť dlho a nebyť smolných gólov a mojej nepremenenej šance, mohol zápas vyzerať inak. Po semifinále sme sa rýchlo otrepali a skutočne sme túžili po medaile. Proti Švédom sme na ľade odovzdali všetko. Podarilo sa a je to nádherné,“ prezradila tohtosezónna ofenzívna opora HK Orange 20 v slovenskej extralige i na spomenutých MS.

„Jedným z hlavných faktorov nášho úspechu bol dobrý kolektív, vtedy sa dá dokázať všetko. Navyše sme mali kvalitného gólmana v top forme, ktorý nás podržal v rozhodujúcich okamihoch. A my sme hrali dobre v defenzíve a dali dôležité góly v správnom čase. Tréner nás tiež vedel pripraviť a hlavne namotivovať,“ poznamenal Skalický.

Skvelé výkony ovenčené medailou na juniorskom šampionáte môžu slovenským hokejistom otvoriť cestu do draftu zámorskej NHL. „To je veľmi ťažké povedať, tam je to dosť vrtkavé. Teraz by nám to možno pomohlo, ale o mesiac to môže byť úplne iné. Každý hráč túži po NHL a zahrať si v nej len jeden zápas by bol splnený sen, ktorý mám odmalička,“ pokračoval mladý Slovák.

Pavol Skalický po návrate na Slovensko okrem Denisa Godlu vyzdvihol aj prínos Martina Réwaya: „Bol úžasný kapitán. Vedel povzbudiť aj zakričať. Dokázal stmeliť kolektív, na to tam boli viacerí chalani. Najmä po súboji proti USA padali aj tvrdšie slová, pretože tam sme niečo mohli dosiahnuť, no sami sme si akoby zničili duel. Potom to už išlo.“

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov #Pavol Skalický