Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci prehrali s Kanaďanmi a budú hrať o bronz

Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov prehrala v semifinále majstrovstiev sveta juniorov v Toronte s domácou Kanadou 1:5 a v pondelok od 22.00 SEČ ju čaká súboj o bronzové medaily so Švédskom, ktoré prehralo s Ruskom 1:4.

05.01.2015 04:36
denis godla, nic petan, kanada, slovensko,... Foto: ,
Kanaďan Nic Petan strieľa svoj druhý gól v zápase proti Slovensku do siete Denisa Godlu.
debata (5)

Kým zborná vrátila trom korunkám prehru 2:3 zo základnej skupiny a pripravila im prvý neúspech na turnaji, zverenci Ernesta Bokroša neodplatili javorovým listom výsledok 0:8 z prvého vzájomného súboja na šampionáte. Oproti duelu v Montreale však podali oveľa lepší výkon a boli domácim vyrovnanejším súperom. V Toronte sa Kanaďania snažili od prvej minúty o ofenzívny hokej a tlačili sa pred bránku SR, v ktorej bol opäť výborný Denis Godla. Z hetriku sa v kanadskom drese tešil Nic Petan, ktorý vždy ťažil zo spolupráce s Connorom McDavidom a Curtisom Lazarom. O jediný slovenský úspech sa postaral v závere druhej časti hry Dávid Šoltés.

Slovensko sa s Kanadou stretlo na svetových šampionátoch dvadsaťročných doteraz jedenásťkrát a desaťkrát prehralo. Jedine 27. decembra 1998 dokázalo s javorovými listami remizovať 0:0, čo je pre zámorský výber zatiaľ posledný otvárací zápas na MS do 20 rokov, ktorý nevyhral. Slovensko má šancu na druhý bronz zo šampionátu dvadsaťročných, prvý získalo ešte v roku 1999 v kanadskom Winnipegu. Vtedy v súboji o 3. miesto zdolalo Švédsko 5:4, keď sa z hetriku tešil Ladislav Nagy a po góle pridali Martin Bartek a Peter Sejna. Pred piatimi rokmi v Ottawe prehrali Slováci v zápase o 3. miesto s Ruskom.

Finále medzi Kanadou a Ruskom je na programe v utorok od 2.00 SEČ. Javorové listy na šampionáte do 20 rokov 2015 ešte nestratili ani bod.

Kanada – Slovensko 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)

  • Góly: 5. Petan (McDavid, Lazar), 39. Petan (Lazar, McDavid), 40. S. Theodore (DuClair), 43. DuClair (Nursen, S. Reinhart), 52. Petan (Lazar, McDavid) – 40. Šoltés (Paulovič)
  • Vylúčení: 3:6 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gofman, Olenin – Lazarev (všetci Rus.), Malmqvist (Švéd.), 15 400 divákov
  • Kanada: Fucale – S. Theodore, Nurse, Bowey, Morrissey, Hicketts, Heatherington, Morin – DuClair, M. Domi, S. Reinhart – Ritchie, McDavid, Lazar – Petan, Virtanen, Paul – Point, Gauthier, Crouse
  • Slovensko: Godla – Černák, Rosandič, Jaroš, Holenda, Bačik, Hochel, Jendroľ, Pavúk – Cehlárik, Réway, Lantoši – Skalický, Sukeľ, Koyš – R. Bondra, Kabáč, Petráš – Šoltés, Paulovič, D. Rehák

Kanaďania podľa očakávania začali ofenzívne a od prvej sekundy sa tlačili pred slovenskú bránku. Skóre otvoril v 5. min Nic Petan, ktorý po rýchlej akcii v presilovke trafil do horného rohu bránky. Kanaďania si vytvárali aj ďalšie šance, Slováci sa snažili o dôslednú defenzívu podporenú výborným Godlom. V 8. min ukázal svoj veľký talent McDavid, ktorý s pukom obišiel bránku, ale už nedokázal zakončiť.

Slováci prvýkrát výraznejšie preverili Fucaleho o minútu neskôr, keď Lantoši v presilovke našiel nekrytého Cehlárika, ten však mieril do dobre postaveného kanadského brankára. Zverenci Ernesta Bokroša hrozili z rýchlych protiútokov, vyrovnanie mal po akcii Bondru na hokejke Kabáč, ktorý sa nepresadil ani na dvakrát. V 15. min sa rútil po získaní puku na bránku Skalický, jeho bekhendový blafák však Fucale vystihol.

Kanaďania boli naďalej aktívni, na ľade ukazovali svoju individualitu, korčuliarsku rýchlosť a herné zručnosti. Slováci mali plné ruky a nohy práce s plnením defenzívnych činností. Godla opäť predvádzal výborný výkon. V polovici stretnutia mal pred sebou odkrytú bránku pri presilovke Sukeľ, ale v poslednej chvíli sa hodil do strely Benoit Groulx.

Vrece s gólmi sa roztrhlo až v závere druhej časti hry. Po prečíslení sa v 39. min presadil strelou ponad padajúceho Godlu Petan, potom po ďalšej strate puku zakončil rýchlu akciu domáci Shea Theodore. Tri sekundy pred druhou sirénou však vykresal iskierku nádeje pre Slovákov po prečíslení a ideálnej prihrávke od Pauloviča Dávid Šoltés.

Domáci začali tretiu tretinu veľkým náporom a po množstve streleckých možností dali šťastný gól, keď DuClair z mínusového uhlu nahodil puk na Godlu, od ktorého sa odrazil do bránky. Javorové listy dominovali na hracej ploche, Slováci ich viackrát dokázali zastaviť iba faulami a domáci z presiloviek poriadne preverili obranu SR.

V 52. min skompletizoval pri presilovke hetrik Petan. Na opačnej strane dopravil Sukeľ puk do siete korčuľou a ruskí rozhodcovia jeho zásah po porade s videorozhodcom neuznali. Až do záveru sa potom už skóre nemenilo, keďže najmä Godla viackrát podržal svoj tím.

Hlasy (zdroj: iihf.com):

Martin Réway (kapitán Slovenska): „Vedeli sme, že to bude oveľa vyrovnanejší zápas ako ten prvý v Montreale. Potrestali naše chyby, dnes sme chceli hrať ešte o trocha lepšie. Pre nás je náročné nastupovať proti Kanade. Chyby sa stávajú, ale nemali by sa v semifinále. Stáli nás zápas, ako ste mali možnosť vidieť.“

Nic Petan (útočník Kanady): „Dnes to bol jeden z tých zápasov, keď si vás puk nájde aj sám. Dobre sa mi korčuľovalo, dostával som skvelé prihrávky od Connora McDavida. Začali sme trocha pomalšie, ale potom sme už hrali dobre. Prvá tretina bola jedna z našich najhorších na turnaji.“

Sam Reinhart (obranca Kanady): „Godla odchytal v slovenskej bránke skvelý zápas, ale rovnako aj náš Fucale, ktorý predviedol dôležité zákroky.“

Ruský útočník Alexander Šarov prekonáva v... Foto: SITA/AP, Nathan Denette
Alexander Sharov, rusko, švédsko, linus soderstrom Ruský útočník Alexander Šarov prekonáva v zápase proti Švédsku brankára Linusa Soderstroma.

Švédsko – Rusko 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)

  • Góly: 52. Wallmark (Brodecki, Kempe) – 32. Šarov (Golyšev, Dergačov), 33. Paigin (Valiev, Kamenev), 42. Šarov (Briukvin, Mamin), 53. Mamin (Fišenko, Briukvin)
  • Vylúčení: 4:3 na 2 min, navyše: 15. Mamin (Rus.) 10 min za napadnutie zozadu, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Patafie (USA), Wehrli (Švaj.) – Mills (Kan.), Ritter (USA), 15 400 divákov.
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #reprezentácia #Kanada #MS juniori