Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovákov čaká favorit. Horšie ako na úvod to nemôže byť, tvrdí Réway

Slovensko sa druhýkrát na tohtoročnom svetovom šampionáte hokejistov do 20 rokov stretne s domácou Kanadou. Kým duel v Montreale z 26. decembra bol pre obe mužstvá otváracím na turnaji, tentoraz ich čaká oveľa dôležitejšia konfrontácia.

04.01.2015 08:53
Godla, Réway Foto: ,
Lídri slovenskej juniorskej reprezentácie - brankár Denis Godla (vľavo) a kapitán Martin Réway.
debata (3)

V Toronte si výbery skrížia hokejky v semifinále, ktoré sa začne v noci z nedele na pondelok o 2.00 SEČ. Kanada je pravidelným účastníkom bojov o medaily na juniorskom svetovom šampionáte, Slovensko sa v ňom predstaví len tretíkrát. Zaujímavosťou je, že všetky tri semifinále si Slováci vybojovali v Kanade. V roku 1999 vo Winnipegu, o desať rokov neskôr v Ottawe a teraz v Montreale a Toronte.

Na začiatku MS vyhrali mladí Kanaďania nad Slovákmi vysoko 8:0. Domáci už v 10. min viedli 3:0 a vyše 14 000 divákov v Bell Centre mohlo predčasne oslavovať úspešný vstup do turnaja. Kanaďania celkovo prestrieľali Slovákov 34:12 a odhodlane vykročili na náročnú cestu za titulom. Slováci v Montreale zaostávali za očakávaniami, horšie korčuľovali, mali len minimálnu streľbu a nepôsobili tým dojmom, ktorým sa prezentovali v ďalších stretnutiach.

„Len málokto čakal, že sa dostaneme do semifinále. Teraz sme v ňom a možné je všetko. Nemôžeme už hrať horšie ako v prvom stretnutí s Kanadou. Vtedy to bol náš prvý duel na šampionáte, s ktorým niektorí naši hráči nemali skúsenosti. Naše výkony sa však zlepšovali, sme teraz iným tímom. Vieme, že nás čaká náročné semifinále, ale pokojne to môže byť vyrovnaný duel,“ uviedol podľa NHL.com kapitán slovenského výberu Martin Réway.

Slovensko sa s Kanadou stretlo na svetových šampionátoch dvadsaťročných doteraz desaťkrát a deväťkrát prehralo. Jedine 27. decembra 1998 dokázalo s javorovými listami remizovať 0:0, čo je pre zámorský výber zatiaľ posledný otvárací zápas na MS do 20 rokov, ktorý nevyhral.

Gól kanadskému výberu nedali Slováci ani v zápasoch na MS 2007, 2008 a teraz. Vlani v Malmö prehralo Slovensko s Kanadou 3:5. Proti topfavoritovi na zisk zlatých medailí to budú mať Slováci aj v Toronte nesmierne ťažké. Vidina vylepšenia dosiaľ jediného medailového výsledku z MS do 20 rokov – bronzu z Winnipegu 1999 je však veľká motivácia.

"Slováci sa od začiatku majstrovstiev sveta zlepšili. Nebude to už proti nim také jednoduché,“ cituje kanadského kapitána Curtisa Lazara TSN. "Verím, že Kanadu potrápime,“ doplnil brankár Denis Godla, ktorý je veľkou oporou slovenského výberu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Reway #slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov #majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov