Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Réway: Všetci Slováci sú na nás hrdí

Slovenské čakanie na medailu zo svetového šampionátu dvadsaťročných hokejistov sa môže po 16 rokoch skončiť, ale české sa predĺžilo na 10 rokov.

03.01.2015 09:35
Martin Réway Foto: ,
Martin Réway sa teší z gólu v sieti Nemecka.
debata (6)

Piatkové štvrťfinálové víťazstvo 3:0 nad Českom rozhodlo o tretej účasti Slovenska v semifinále a prvej od roku 2009. Partia okolo kapitána Martina Réwaya sa už teraz vyrovnala podľa mnohých kvalitnejšiemu výberu s útokom Tatar – Viedenský – Pánik a ešte ho môže aj prekonať. Tento fakt si uvedomuje aj Réway, ktorý pečatil slovenské víťazstvo gólom do prázdnej bránky.

"Zatiaľ naposledy, keď sme hrali o medaily, boli v tíme Tomáš Tatar či Richard Pánik. Pre nás sú to výnimočné pocity. Myslím, že každý je na Slovensku na nás hrdý. Som presvedčený, že doma sledovalo tento štvrťfinálový duel množstvo ľudí,“ cituje Réwaya server svetového šampionátu. "Už v druhom zápase som skóroval do prázdnej bránky a možno to vyzerá tak, že som špecialista na také góly. Som šťastný, že mi tréner dáva dôveru v posledných minútach, v kľúčových momentoch zápasov,“ doplnil Réway.

Tréner SR “20“ Ernest Bokroš nepriamo potvrdil, že základom úspechu nad silným rivalom z bývalej federácie bola kvalitná príprava na súpera. "Pripravili sme sa na Čechov dobre. Videl som všetky štyri ich zápasy na turnaji. Pre nás je zápas proti nim niečo podobné ako pre Kanadu súboj so Spojenými štátmi americkými,“ povedal Bokroš.

Prvý slovenský gól strelil v 18. min Michal Kabáč, ktorý predviedol príkladný dôraz pred brankárom Miroslavom Svobodom. "Dobre sme hrali v obrane. Urobili sme síce aj chyby, ale fantasticky nám zachytal brankár Godla. Konečne sme súpera prestrieľali a dali aj góly. Už pred zápasom sme verili, že Čechov môžeme zdolať,“ poznamenal center tretieho útoku Kabáč.

Český tréner Miroslav Přerost sa posťažoval na nepremieňanie šancí a to najmä v druhej tretine. Vo fázach za stavu 1:0 pre Slovákov boli Česi lepším tímom, ale súpera podržal brankár Denis Godla. "Rozhodla druhá tretina. Ťažko môžeme uspieť, keď nepremeníme šance. Slováci mali dve a premenili ich. Napresadili sa nám kľúčoví hráči,“ povedal Přerost pre server idnes.cz. Jeho asistent Pavel Trnka doplnil: "Po víťaznom zápase s Ruskom hráčom pribudlo sebavedomie, čo bolo skvelé. Slováci však v tomto zápase viac chceli vyhrať. Celkovo to nie je pre nás od začiatku dobrý turnaj.“

Jednu z najväčších šancí českého tímu zahodil v druhej tretine Patrik Zdráhal a po ňom aj kanonier Jakub Vrána, ktorý v nájazde neprekonal Godlu. Puk mal na dlhú hokejku a Godla mu ho šikovne vypichol. "Snažil som sa zachovať si chladnú hlavu. Videl som, že hráč je v nevýhodnej pozícii, preto som šiel po puku. Veľmi si cením nulu proti Čechom, ktorí hrali dobrý hokej, mohli dať góly, ale netrafili ani prázdnu bránku,“ vysvetlil Godla.

Slováci sa v súboji o postup do finále predstavia druhý raz na šampionáte proti Kanade. V úvodnom dueli prehrali s týmto súperom v Montreale vysoko 0:8, v nedeľu v Toronte budú mať šancu na reparát. Proti topfavoritovi na zisk zlatých medailí to budú mať nesmierne ťažké. Vidina vylepšenia dosiaľ jediného medailového výsledku z MS do 20 rokov – bronzu z Winnipegu 1999 je však veľká motivácia.

"Slováci sa od začiatku majstrovstiev sveta zlepšili. Nebude to už proti nim také jednoduché,“ cituje kanadského kapitána Curtisa Lazara TSN. "Verím, že Kanadu potrápime,“ doplnil brankár Godla.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Reway #Ernest Bokroš #Denis Godla