Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci si stanovili za cieľ štvrťfinále. Kľúčový bude duel s Nemeckom

Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov strávi vianočné sviatky a prelom rokov už tradične na svetovom šampionáte tejto vekovej kategórie, ktorý tentoraz privítajú kanadské mestá Montreal a Toronto (26. decembra 2014 - 5. januára 2015).

25.12.2014 11:54
reprezentácia do 20 rokov, juiorská... Foto: ,
Tréner hokejovej reprezentácie Slovenska do 20 rokov Ernest Bokroš dáva pokyny svojim zverencom.
debata

Zverenci Ernesta Bokroša odcestovali Kanady už vo štvrtok 18. decembra, v príprave potom v Peterborough zdolali výbery Švajčiarska (3:2) i Česka (3:1). Prvý duel na MS na nich čaká v piatok 26. decembra od 20.00 h miestneho času (2.00 h SEČ už v sobotu ráno) proti výberu domácej Kanady.

Ďalšími súpermi SR „20“ v základnej A-skupine, ktorú odohrajú v hale Bell Centre, budú postupne obhajcovia celkového prvenstva Fíni (27. 12. o 16.00 h miestneho času/22.00 h SEČ), Američania (29. 12. o 16.00 h miestneho času/22.00 h SEČ) a Nemci (30. 12. o 20.00 h miestneho času/2.00 h SEČ už v stredu ráno). Kanada bude hostiť juniorský šampionát po dvojročnej pauze, na prelome rokov 2012 a 2013 sa hokejové MSJ konali v mestách Calgary a Edmonton.

„Cieľ je postúpiť do štvrťfinále. Potom prípadne prekvapiť. Sme tím, ktorý môže vyhrať, no nie vyhrávať. Bol by som naivný, ak by som tvrdil, že zdoláme dve či tri mužstvá, ale zdolať sme schopní hocikoho. Najdôležitejší duel bude posledný v skupine proti Nemecku a to vôbec nie je dobré. To je to najhoršie, čo nás mohlo stretnúť, pretože pred rokom sme mali rozhodujúci hneď prvý duel a nachystali sme sa naň. Potom sme si MS mohli aj užívať. Teraz budeme počas celej skupiny pod tlakom, máme predtým tri ťažké súboje. Rozhodovať bude viacero faktorov, či už brankári, zranenia alebo únava. Budú to pre nás veľmi ťažké MS,“ prezradil pred šampionátom tréner Bokroš a doplnil:

„V projekte extraligového HK Orange 20 je niekoľko lídrov a spoliehame sa aj na hráčov, ktorí do mužstva prišli zo zahraničia. Bude záležať na tom, ako zvládnu tlak.“

Do záverečnej nominácie Slovenska na majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov sa napokon nevošli obranca Patrik Maier z tímu WHL Kamloops Blazers a útočník Juraj Šiška zo Saint John Sea Dogs (QMJHL). Tréner Ernest Bokroš im smutnú správu oznámil po utorňajšom prípravnom zápase s Českom.

Kouč vsadil na osvedčené mená. Jedným z lídrom tímu SR „20“ bude útočník Martin Réway zo Sparty Praha, ktorý na juniorských MS štartoval aj pred rokom. „Potešilo by ma, keby sme šampionát vyhrali,“ zavtipkoval si ešte pred odletom do zámoria mladík a pokračoval: „Bude to veľmi ťažké. Budeme sa pripravovať postupne na každý duel. Môžeme sľúbiť, že na ľade necháme všetko.“

Na MS „20“ štartuje desať tímov, v základnej A-skupine sa predstavia výbery Fínska, USA, Kanady, Slovenska a Nemecka. Ich súboje sú na programe v hale Bell Centre v meste Montreal. Na ľade tohto štadióna sa 2. januára uskutočnia aj dva štvrťfinálové zápasy. Ostatné stretnutia bude hostiť Toronto a hala Air Canada Centre. Na predchádzajúcom šampionáte získali najcennejšie medaily Fíni, striebro si vybojovali Švédi a bronz Rusi.

Aj v Kanade sa juniorský šampionát uskutoční podľa menšej zmeny otestovanej pred rokom v Malmö – vo štvrťfinále sa predstavia po štyri najúspešnejšie kolektívy z oboch základných skupín a o zotrvanie v najvyššej kategórii budú bojovať iba piate družstvá z A a B-skupiny. Menej úspešného súpera v boji o udržanie nahradia o rok mladí Bielorusi, ktorí si miestenku medzi elitou zabezpečili na turnaji v Taliansku.

Záverečná nominácia SR „20“
Brankári: Denis Godla (Slovan Bratislava), Dávid Okoličány (HK Dukla Michalovce), Daniel Gibl (Barrie Colts, OHL/Kan.)
Obrancovia: Erik Černák, Branislav Pavúk (obaja HC Košice), Dominik Jendroľ, Mislav Rosandič (obaja HC ’05 Banská Bystrica), Patrik Bačik (Slovan Bratislava), Marco Hochel (Slavia Praha/ČR), Matúš Holenda (Dukla Trenčín), Christián Jaroš (Lulea/Švéd.).
Útočníci: Patrik Koyš (Dukla Trenčín), Samuel Petráš (Slovan Bratislava), Dominik Rehák (MsHK Žilina), Michal Kabáč, Matúš Sukeľ (obaja MHK 32 Liptovský Mikuláš), Radovan Bondra (SR „18“), Peter Cehlárik (Lulea/Švéd.), Róbert Lantoši (VIK Västeras HK/Švéd.), Martin Réway (Sparta Praha/ČR), Dávid Šoltés (Prince George Cougars, WHL/Kan.), Pavol Skalický (HC Košice), Matej Paulovič (Muskegon Lumberjacks, USHL/USA).

Program SR „20“ v základnej A-skupine na MS do 20 rokov v Montreale:
piatok 26. decembra: Kanada – Slovensko (20.00 h miestneho času/2.00 h SEČ už v sobotu ráno)
sobota 27. decembra: Slovensko – Fínsko (16.00 h miestneho času/22.00 h SEČ)
pondelok 29 decembra: USA – Slovensko (16.00 h miestneho času/22.00 h SEČ)
utorok 30. decembra: Slovensko – Nemecko (20.00 h miestneho času/2.00 h SEČ už v stredu ráno)

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov